Trump innkasserte en liten helsereform-seier

Senatet har sagt ja til en ny behandling av Donald Trumps forslag til helsereform, men vil ikke oppheve store deler av Obamacare, slik Trump ønsket.

Senatet stemte tirsdag for å gjenoppta debatten om president Donald Trumps helsereform. Kort tid etter stemte de mot avskaffelsen av Obamacare. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix

57 senatorer stemte natt til tirsdag mot forslaget om å oppheve helsereformen til ekspresident Barack Obama, mens 43 stemte for. Samtlige demokrater og ni republikanere stemte nei.

Dette er trolig den første av mange avstemninger denne uken i forsøk på å avskaffe og erstatte Obamacare.

Senatorene Shelley Moore Capito, Susan Collins og Lisa Murkowski var blant dem som allerede før avstemningen sa de ikke ville stemme for å avskaffe Obamacare før et nytt og bedre alternativ er på plass.

Tidligere tirsdag ble det flertall for å gjenoppta behandlingen av Trumps helsereform, men Collins og Murkowski stemte også mot dette forslaget. Dermed måtte visepresident Mike Pence bruke sin stemme for at det skulle få flertall.

Også her stemte samtlige 48 demokrater mot.

Trump fornøyd

Presidenten omtalte vedtaket om å gi helsereformen hans en ny behandling som en seier, ettersom flere av senatorene som tidligere har sagt nei til hans forslag, stemte for å gi det en ny sjanse.

– Dette var et stort steg, sa Trump under en pressekonferanse kort tid etter avstemningen natt til tirsdag.

Men han gikk hardt ut mot de to republikanerne som stemte imot forslaget.

– Det var to republikanere som gikk imot oss. Det er veldig trist. Det er veldig, veldig trist for dem, sa Trump etter at resultatet var blitt offentliggjort.

Senatet har tidligere vendt tommelen ned for Donald Trumps helsereform, og hva den nye behandlingen innebærer er høyst usikkert. Det er beregnet at 22 millioner mennesker vil stå uten helseforsikring dersom man erstatter Obamacare med Trumps foreslåtte helsereform.

McCain ber om samarbeid

Den 80 år gamle senatoren John McCain, som tirsdag var tilbake i Kongressen etter å ha fått påvist hjernesvulst, sier han ikke kan huske å ha sett Senatet så partisk og splittet før.

– Mine venner, vi får ikke utrettet noe. Helsetilbudet vårt er et salig rot. Det vet vi alle sammen, både de som støtter Obamacare, og de som ikke gjør det. Noe må bli gjort, sa McCain.

Han oppfordret senatorene til å samarbeide.

– Jeg håper vi igjen kan være ydmyke og erkjenne behovet for samarbeid og tillit til hverandre for bedre å kunne tjene de menneskene som valgte oss, sa McCain.

Flere hadde møtt fram for å demonstrere mot Trumps forsøk på å bli kvitt Obamacare. Nærmere 100 personer ble pågrepet på publikumsgalleriet og i Senatets kontorbygg, opplyser politiet.


I en tidligere versjon av denne saken het det at visepresident Mike Pence brukte «sin dobbeltstemme for at det skulle få flertall.» Visepresidenten har ikke dobbeltstemme, men derimot har han en enkeltstemme om resultatet blir likt (i dette tilfellet 50–50).