Ryanair: Hviterussiske KGB-agenter om bord

Flyselskapet Ryanair sier det var hviterussiske agenter om bord på flyet som ble tvunget til å lande i Minsk der en regimekritiker ble arrestert.

Ryanair mener det var hviterussiske agenter om bord på flyet som ble tvunget til å lande i Minsk søndag. Flyet fikk senere fly videre til Litauen, men en regimekritisk journalist og kjæresten hans ble arrestert i Hviterussland.

Uttalelsen om KGB-agentene – etterretningstjenesten har beholdt navnet fra sovjettiden – kom i et intervju Ryanair-sjef Michael O'Leary gjorde med irsk radio mandag, melder Reuters.

Hviterusslands samferdselsdepartement sier de vil sette ned en kommisjon for å granske hendelsen. Resultatet skal offentliggjøres «snart», ifølge det russiske nyhetsbyrået Ria.

Kjæresten også pågrepet

Den regimekritiske journalisten Roman Protasevitsj, som var om bord, ble pågrepet da flyet kom til Minsk. Han har fram til nå levd i eksil i Litauen. Også kjæresten Sofia Sapega ble pågrepet, opplyser universitetet der hun studerer juss. De krever at hun løslates umiddelbart.

Hviterussisk statlig fjernsyn sier president Aleksandr Lukasjenko personlig ga ordre om å sende to jagerfly for å eskortere Ryanair-flyet til Minsk.

Forsvarer myndighetene

Hviterussland hevder det var en bombetrussel mot flyet, og statlige medier sier myndighetene ikke hadde noe valg.

– Hvordan skulle staten reagert på terrorplaner? Hvem vet hvilke planer de som meldte inn bombetrusselen og spesielt de som kan ha vært blant passasjerene, hadde. Forestill deg at flyet ble styrt mot hjemmet ditt. Ville staten vært skyldig dersom den ikke beskyttet deg, spør TV-kanalen.

Bombetrusselen viste seg å ikke være reell.

Vestlige ledere har omtalt hendelsen som statsterrorisme, og saken blir tema på EU-toppmøtet som starter mandag. Unionen har varslet at det kan komme nye sanksjoner mot regimet i Hviterussland.