Verden

Flere tusen demonstrerer mot Putin i Moskva

Kvinner med plakater som forsvarer Aleksej Navalnyj under en protest i Moskva lørdag. «Frihet for Navalnyj» og Ikke vær redd, ikke vær taus» står det på plakatene.

Flere tusen tilhengere av Aleksej Navalnyj har samlet seg i sentrum av Moskva foran en marsj mot Kreml. Blant de pågrepne er Navalnyjs kone.

  • NTB-DPA-AFP

Navalnyj har oppfordret folk til å demonstrere mot president Vladimir Putin lørdag, og allerede er minst 860 mennesker pågrepet øst i landet, ifølge Reuters, som siterer observatørgruppa OVD-Info.

Politiet i Moskva begynte også å pågripe demonstranter i forkant av den ventede demonstrasjonen på Pusjkin-plassen i sentrum av byen.

Blant dem som er pågrepet, er Navalnyjs kone Julija, som selv postet et bilde på Instagram av seg selv inne i politibilen.

«Beklager dårlig kvalitet. Veldig dårlig lys inne i politibilen», skrev hun.

Politiet pågriper en mann i Khabarovsk under protester mot at Aleksej Navalnyj ble pågrepet.
En kvinne blir pågrepet i forkant av en demonstrasjon til støtte for opposisjonslederen Aleksej Navalnyj i Moskva lørdag.

Mye politi

Demonstrantene kom til plassen til tross for tung tilstedeværelse av politi. Over høyttalere ble de advart om at demonstrasjonen er ulovlig, og bedt om å holde avstand på grunn av koronapandemien.

Demonstrantene kom til plassen med plakater med teksten «Russland vil bli fritt». Flere av dem har begynt å gå mot Kreml, mens andre har sperret gjennomfartsåren Tverskaja-gata.

I Khabarovsk, som ligger sju timer foran Moskva, har aktivister delt videoer av politifolk som gjør pågripelser. Hundrevis trosset også kulda i Vladivostok og Irkutsk og ropte blant annet «Vi er de mektige» og «Putin er en løgner».

Flere tusen mennesker demonstrerte i Jekaterinburg, og i Jakutsk, en havneby helt øst i Sibir der temperaturen var helt nede i 50 kuldegrader, ble 13 mennesker pågrepet.

Tatt i passkontrollen

Navalnyj ble pågrepet allerede i passkontrollen da han returnerte til Russland forrige helg for første gang siden han ble forgiftet og evakuert til Berlin i Tyskland i august i fjor.

Selv har han hele tiden hevdet at russiske myndigheter sto bak forgiftningen, og laboratorier både i Tyskland, Frankrike og Sverige har fastslått at han ble utsatt for den russiske novitsjok-giften.

Russiske myndigheter har allerede fengslet flere av Navalnyjs nære allierte i forbindelse med de planlagte demonstrasjonene. Aktivisten Ljubov Sobol og Navalnyjs talskvinne Kira Jarmysj ble pågrepet torsdag.

Navalnyj skal holdes varetektsfengslet fram til 15. februar.

Les også

  1. Fengslingen av Navalnyj viser Russlands lovløshet

  2. Ny rettsrunde for Navalnyj – anklages for ærekrenkelse

  3. Aleksej Navalnyj landet på russisk jord etter at flyet ble omdirigert. Arrestert i passkontrollen.

Les mer om

  1. Aleksej Navalnyj
  2. Russland