Wikileaks legger ut kryptert kjempedokument

Varslernettstedet Wikileaks har lagt ut en stor kryptert fil. Ingen vet hva filen inneholder, men det spekuleres i at den skal fungere som en forsikring for nettstedet.

«Insurance file» kan lastes ned men ikke åpnes.

Filen «Insurance file» er lagt ut sammen med de titusener av hemmeligstemplede dokumenter fra det amerikanske militæret som ble publisert i juli. Størrelsen på filen er på 1.4 gigabyte. Det er langt større enn alle de andre filene tilsammen.

Man kan laste ned filen, men den kan ikke åpnes uten et passord. Dette passordet eller koden er så langt ikke kjent, og mange spør seg nå hva den enorme filen inneholder.

— Det er ingen som på noen måte har sjanse til å finne ut hva filen inneholder.
Paul Kocher i Cryptography Research

Forsikring

Cryptome, et annet varslernettsted, har spekulert i at den nye filen kan ha blitt lagt ut som forsikring i tilfelle noe skulle skje med Wikileaks eller med organisasjonens grunnlegger, Julian Assange.

De tror at Assange har inngått en avtale med ansatte eller tilhengere om å sende ut et passord dersom noe skulle skje. Passordet ville gjøre alle som har lastet ned filen i stand til åpne den.

Spekulasjoner

De fleste antar at filen inneholder de 15.000 hemmelige dokumentene som Julian Assange har sagt at han har, men som han har sagt han vil vente med å offentliggjøre.

Menig Bradley Manning.

Ifølge teknologinettstedet Wired spekuleres det i at innholdet kan være knyttet til Bradley Manning. Manning var tideligere ansatt i hærens etterretningsavdeling og ble arrestert for å ha lekket en video i april.

Før Manning ble tatt omtalte han en annen samling krigsdokumenter enn den som Wikileaks allerede har publisert. I tillegg skal han ha sagt at han sendt ytterligere en video til Assange som viser en dødelig skuddveksling i Afghanistan, som lokale myndigheter sier drept 100 sivile. Det skriver Wired.

Umulig å knekke

Eksperter sier at filen og krypteringen i prinsippet er umulig å knekke, medmindre Wikileaks slipper nøkkelen som ble brukt til å kryptere materialet.

— Det er ingen som på noen måte har sjanse til å finne ut hva filen inneholder, sier Paul Kocher i USA-baserte Cryptography Research til The Huffington Post.

Hverken Julian Assange eller Wikileaks har så langt kommentert innholdet.

— Vi diskuterer ikke sikkerhetsprosedyrer, svarer Wikileaks i en e-post på spørsmål om filen, skriver The Huffington Post.

Får munnkurv

I kjølvannet av at titusener av dokumenter ble lekket, har Pentagon nå forbudt amerikanske militære å gå inn på Wikileaks, skriver The Huffington Post.

Ifølge avisen skal Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Kystvakten ha fortalt sine medarbeidere om at de ikke har lov å besøke nettstedet.

Samtidig krever Pentagon at Wikileaks skal returnere alle de hemmeligstemplede dokumentene.

— Vi krever at de gjør det eneste riktige, sier Pentagons talsmann Geoff Morrell til Bloomberg.

— Hvis det å gjøre det riktige ikke er godt nok for dem, vil vi se hvilke alternativer vi må ta til for å tvinge dem til å gjøre det, legger han til.