Verden

Cruz: Vi kan våkne opp en dag til at Trump har atombombet Danmark

Ordkrigen mellom de to ledende republikanske presidentkandidatene tar seg opp.

Donald Trump (t.v.) og Ted Cruz under en av de republikanske presidentdebattene.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Etter at Ted Cruz gikk seirende ut av republikanernes nominasjonsvalg i Iowa, vedgikk Donald Trump i første omgang nederlaget og sa det var en ære å bli nummer to. Onsdag morgen startet han imidlertid dagen med å pepre Twitter med meldinger om at Cruz hadde fusket og stjålet seieren i Iowa.

Mener de løy

Trump mente blant annet at Cruz-kampanjen løy om hans standpunkter i abortsaken og om president Obamas helsereform. Enkelte steder skal også Cruz-tilhengere ha hevdet at Ben Carson hadde trukket seg.

— Atombombe Danmark

Cruz, som vant over Trump med 4 prosentpoeng i Iowa, holdt ikke akkurat igjen da han svarte på kritikken, rapporterer flere amerikanske medier fra et valgmøte. Han antydet at Trump er i ferd med å gå fra forstanden.

— Jeg kjenner ikke noen som vil føle seg trygg med en som oppfører seg slik med fingeren på atomknappen. Vi risikerer å våkne opp en dag til at Donald, hvis han blir president, har atombombet Danmark. En leder med et slikt temperament kan ikke holde landet trygt, sa Cruz.

Trump har tidligere sådd tvil om Cruz har lov til å bli president:

Les også

Hvorfor kan Ted Cruz bli president selv om han ikke er født i USA?

Sa døtrene hans har bedre oppførsel

Han sa også at landet trenger en øverstkommanderende — en commander-in-chief, ikke en twitterer-in-chief. Cruz bemerket videre at hans egne døtre på 5 og 7 år oppfører seg bedre enn Trump.

Dette dempet ikke Trumps entusiasme for Twitter-angrep, og sent onsdag kveld amerikansk tid fortsatte han med fuskanklager mot Cruz.

Tre grafer om nominasjonsvalget i Iowa:

Les også

Derfor leder Clinton stort etter uavgjort

Fordel for Rubio?

Samtidig trakk Rick Santorum seg onsdag kveld og ba tilhengerne støtte Marco Rubio. Han kom inn på tredjeplass i Iowa og har fått et slags favorittstempel hos kommentatorer, og oddsene hans hos bookmakerne forbedret seg kraftig. Både Cruz og Trump er kandidater som gir partieliten mareritt, og Rubio vil slik etter alt å dømme tjene på at de to bedriver skittkasting seg i mellom.

Rubio er blitt fritt vilt blant andre moderate kandidater:

Les også

Stormløp mot republikanernes nye stjerneskudd

USAs neste president?

Les også

Rubio setter tonen | Frank Rossavik

Danmark sosialistisk slaraffenland?

I Danmark fikk atombombesitatet solid pressedekning. Berlingskes skribent spør seg om hvorfor nettopp Danmark ble et retorisk kjernevåpenmål.

Han tror det kan være tilfeldig, men minner om at — før debatten om smykkeloven ble global - «Danmark i valgkampen sirkulerte som synonym for et sosialistisk slaraffenland».

Les Iowa-rapportene fra Aftenpostens USA-korrespondent her:

Les også

  1. Cruzet inn til seier i Iowa

  2. Fullt Trump-sirkus før nattens valgdrama

  3. - Jeg er ikke demokrat eller republikaner. Jeg er bare sint.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Les mer om

  1. USA-valget 2016