- Dette er uvirkelig

Det norske miljøet ved flyskolen i Florida er sterkt preget av nyheten om at to nordmenn ved skolen er savnet etter en flystyrt.

De to var om bord i småflyet som styrtet nær Daytona Beach i Florida ved 18.30-tiden lokal tid onsdag, 00.30 torsdag norsk tid.

— Alle de norske på skolen fikk vite om ulykken gjennom mediene. Alle ble vekket av foreldrene sine på telefonen i 05-tiden, vi fikk ikke noen informasjon fra skolen. Vi har ikke klart å sove, og er på vei til skolen nå for å samles, sier Ole Andre Osmundsen, studentorganisasjonen ANSAs representant ved flyskolen Phoenix East Aviation, til Aftenposten.no.

- Dette er uvirkelig. Det er mange norske her, og vi holder sammen. Alle tenker «det kunne vært meg», sier Osmundsen, som selv har vært elev ved flyskolen i ett år.

Navnene på de to savnede er foreløpig ikke bekreftet fra offisielt hold.

— Ruten vi har fått opplyst at de to som er savnet har flydd, er en rute som flys ganske ofte. Det er en rute som alle instruktørene kjenner godt, sier Osmundsen.

Han forteller at det er kraftig tåke i området i morgentimene lokal tid i Florida.

- Venter og håper

- En instruktør og en student, begge norske statsborgere, er savnet. Kystverket og det amerikanske luftforsvaret er ute og leter etter dem, sier assisterende sjefsinstruktør Lars Kjellberg, som uttaler seg på vegne av flyskolen Phoenix East Aviation, til Aftenposten.no.

Det er ifølge Kjellberg rundt 70 norske studenter og instruktører ved skolen, som har rundt 300 elever og utdanner piloter.

— En sjømannsprest er på vei fra New Orleans, og nå skal vi sette oss ned og prate med elevene, sier Kjellberg.

- Vi sitter og venter og håper.

Vrakrester fra flyet skylte inn på stranden etter flystyrten. FOTO: Med tillatelse fra Wesh2News

Leter fortsatt etter overlevende

— Vi har nå sendt dykkere ut i vannet for å søke etter personer og vrakdeler, sier pressetalsmann fenrik Christopher Evanson i US Coast Guard til Aftenposten.no.

Den amerikanske kystvakten har søkt etter flyet og de to om bord i hele natt. Et kystvaktskip er satt inn i letingen, og på morgenen har de tatt i bruk vannskuter og dykkere i letearbeidet. I tillegg er mannskaper fra det lokale politiet med i søket.

Været er for dårlig til at de kan bruke helikopter i søket.

— Så langt har vi ikke funnet noe annet enn vrakrester, sier Evanson.

Han forteller at de fortsatt er en «search and rescue» fase. Det vil si at de fortsatt leter etter overlevende.

- Vi skal gjøre vårt beste for å lete og finne flyet, sier Evanson til Aftenposten.no.

Forsøkte å hjelpe

Småflyet som styret er av typen Cessna 172 Skyhawk. Vrakdeler av flyet ble skylt opp på stranden i løpet av natten, melder amerikanske medier.

Ifølge lokalavisen Daytona Beach News-Journal så øyenvitner flyet styrte og forsøkte å svømme ut for å hjelpe de som var om bord, men forgjeves.

Sjøen skal ha vært svært kald og med høye bølger.

Vitner har opplyst til politiet at flyet «forsvant rett ned i sjøen».

Bilder fra redningsarbeidet i natt. FOTO: Med tillatelse fra Wesh2News

— Var på vei tilbake

— Vi har nå fått beskjed fra vår partnerskole i Florida om at det var to nordmenn, en instruktør og en student, om bord i flyet, sier daglig leder Thor Alvik ved Luftfartsskolen til Aftenposten.no.

- De var på en instrumentnavigeringstur som vanligvis varer i to til to og en halv time. De var på vei tilbake igjen da ulykken skjedde.

Luftfartsskolen fikk beskjed om ulykken klokken 04 natt til torsdag.

Pressevakt Marte Lerberg Kopstad i UD sier at de ikke er informert om flyulykken.

- Vi har ikke mottatt noen informasjon om denne saken fra amerikanske myndigheter, og jobber må med å undersøke dette via ambassaden i Washington, sier Lerberg Kopstad til Aftenposten.no torsdag ettermiddag.