Verden

Berlusconi til søppelberget

Slik ser gatene i Napoli ut nå. Snart kommer statsminister Silvio Berlusconi på besøk.

Italias statsminister Silvio Berlusconi legger sitt regjeringsmøte til Napoli denne uka. Om det vil løse byens søppelkrise, gjenstår å se.

Med våren og varmen kommer også stanken av råtnende søppel til den søritalienske storbyen. Den stanken har de siste dagene blitt supplert av røyk fra utallige søppelbål. Brannvesenet i byen måtte mandag rykke ut til hele 90 søppelbranner, de fleste trolig påsatt av frustrerte innbyggere som har fått nok.

Før valget i april lovet konservative Silvio Berlusconi en snarlig løsning på søppelkrisen, og sa han vil plassere regjeringen i Napoli i stedet for i Roma.

Regjeringsmøte i søppelstank

Regjeringsmøtet onsdag blir iallfall holdt i Napoli. Der skal Berlusconi kunngjøre tiltak for å bli kvitt det kvelende søppelberget.

Ifølge enkelte medieoppslag vil han bruke hæren for å gjenopprette orden i byen og samtidig etablere hemmelige søppelplasser, for å unngå at folk protesterer mot å få fyllinger plassert i nabolaget.

Søppelkrisen i Napoli er blitt et symbol på svak styring og makten til organiserte kriminelle i Italia. Den har bygd seg opp over mange år, og har toppet seg fordi fyllingene er fulle og det mangler forbrenningsanlegg.

Søppeltog til Tyskland

Selskapet som har ansvaret for søppelhentingen i Napoli sier det nå er 3.500 tonn uavhentet søppel i Napolis gater. Selskapet lovet mandag å sette opp spesialtog til Tyskland med søppel.

Den lokale mafiaen, Camorraen, kontrollerer mange av søppelplassene, og bruker dem blant annet til å dumpe farlig industriavfall fra Nord-Italia. Camorraen har også gått mot bygging av forbrenningsanlegg, fordi det vil true deres bokstavelig talt skitne butikk.

Avrenning og gasser fra søppelfyllinger med giftig avfall har fått lokale helsemyndigheter til å slå alarm. Giftig avfall får også skylda for dioksinfunn i mozzarellaost tidligere i år.