Verden

Tusenvis av migranter strandet i Hellas

Hellas sliter med å ta vare på tusenvis av flyktninger og andre migranter som er strandet i landet etter at Makedonia stengte grensen for afghanere og andre som ikke har ID-kort.

Mange av migrantene sitter fast bak et piggtrådgjerne som hindrer dem i å ta seg over grensen til Makedonia fra Hellas.
  • Ntb

Den greske regjeringen varslet mandag at den vil gjøre diplomatiske framstøt for å overtale Makedonia til igjen å åpne grensen for blant andre afghanere, som er den hittil siste gruppen som nektes å passere grensen.

Tidligere har Makedonia satt foten ned for nordafrikanere og personer fra andre land som sjelden kvalifiserer for flyktningstatus. Mandag bekreftet den makedonske regjeringen at det kun er syrere og irakere som slipper igjennom.

Om lag 5.000 flyktninger og migranter sto mandag fast ved grensen. Samtidig kommer 4.000 seg ikke videre fra Aten etter at de har kommet med båter fra de greske øyene. Myndighetene sliter med å finne husrom til dem, ifølge en regjeringskilde.

Les kommentaren:

Les også

"Når EU ikke får på plass en felles politikk som virker, fylles vakuumet med nasjonale restriksjoner."

Mangler pass

Hjelpeorganisasjoner advarer flyktningene og migrantene mot å sette kursen nordover.

— Det vi er mest redd for, er at de 4.000 migrantene som er i Aten, skal reise opp dit slik at stedet blir overfylt, sier Antonis Rigas, koordinator i Leger Uten Grenser (MSF).

Syrere og irakere slipper fortsatt over grensen hvis de har gyldige ID-papirer, men det er det ikke alle som har. En mann i 30-årsalderen, som hevder han er fra Aleppo i Syria, sier at makedonsk politi nekter å slippe ham over grensen fordi han ikke har pass.

— Jeg mistet alt i krigen. Jeg har ingen papirer, sier mannen, som ikke vil oppgi navnet sitt til Reuters.

Les reportasjen:

Les også

I fjor sommer var nesten alle båtflyktninger menn. Nå er det kvinner og barn som fyller gummibåtene

— Ta ansvar!

Hellas' migrasjonsminister Yannis Mouzalas kritiserer nabolandene for å ikke ta ansvar.

— Det er ikke bare slik at Visegrad-landene ikke har tatt imot en eneste flyktning, de har ikke engang sendt et teppe eller et telt, sier Mouzalas i en kommentar myntet på Tsjekkia, Polen, Ungarn og Slovakia.

Saken fortsetter under bildet

Også lenger nord er mange migranter i limbo. Her er en gruppe på vei tilbake til et registreringssenter i Makedonia etter at de ble avvist på den serbiske grensen.

De har heller ikke sendt en eneste politimann for å styrker EUs grensebyrå Frontex, føyer han til.

Dominoeffekt

Makedonia begrunner beslutningen om å nekte afghanere innreise med at Serbia har tatt en lignende beslutning. Men Serbias velferdsminister Aleksandar Vulin ville mandag ikke gi et klart svar på hva som gjelder for afghanere. Han viste i stedet til at landet følger regler som er bestemt av Slovenia og Østerrike, ifølge nyhetsbyrået DPA.

I forrige uke skjerpet Østerrike grensekontrollen. Maks 80 personer får søke om asyl per dag, og maks 3.200 personer får lov til å bruke Østerrike som transittland per dag.

Tiltakene har ført til at både Slovenia, Serbia og Kroatia nå slipper inn færre flyktninger og migranter enn før.

Les også

  1. Tysk folkeavstemning om Merkel | Per Kristian Haugen

  2. Østerrike struper flyktningstrømmen. Nå kan nye land bli rammet av kaoset.

  3. EUs kamp mot klokken for å løse flyktningkrisen | Per Anders Madsen

  4. Portugal ber om ekstra flyktninger

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa