Verden

Demonstrerer mot Muhammed-karikaturene

I overkant av 20 personer demonstrerte søndag utenfor en presseklubb i den pakistanske byen Lahore, mot at Aftenposten trykket en faksimile av karikaturtegningene av profeten Muhammed fredag.

Rundt 20 personer demonstrerte søndag i Lahore mot publiseringen av karikaturene i Aftenposten.

 • Knut A. Nygaard
 • Ingeborg Moe
  Utenriksjournalist

Demonstrantene ropte slagord og krevde boikott av Norge. De krever også at norske myndigheter beklager at Aftenposten trykket tegningene.

Demonstrasjonen ble arrangert av en religiøs gruppe, og ifølge opplysninger Aftenposten.no har mottatt er det planer om å arrangere en større demonstrasjon mandag.

Pressemelding

Lørdag mottok blant annet nyhetsbyrået Associated Press en pressemelding der Pakistans utenriksdepartement fordømmer trykkingen av Muhammed-karikaturene i Aftenposten.

Det har så langt ikke lykkes Aftenposten å få bekreftet om meldingen er reell.

I meldingen, som angivelig skal komme fra utenriksdepartementet i Pakistan, står det at Pakistan fordømmer at de danske Muhammed-karikaturene ble gjengitt i Aftenposten.

Aftenposten har trykket en faksimile av Kurt Westergårds karikaturer av profeten Muhammed, og dette skaper reaksjoner. Foto: SCANPIX

Norske myndigheter blir bedt om å sørge for at det blir gitt en passende reaksjon på denne «blasfemiske handlingen».

På TV

Aftenposten.no har hele søndag forøkt å komme i kontakt med pakistanske myndigheter – både i Pakistan og i Norge. Det har så langt ikke lykkes.

Ifølge en av Aftenpostens kilder i Pakistan, går nyheten om trykkingen av karikaturene søndag på statseid TV.

Aps kilde i hovedstaden Islamabad sier at e-postadressen pressemeldingen er sendt fra er den som normalt brukes til å sende ut slike meldinger fra utenriksdepartementet i landet.

Aftenpostens egen kilde er heller ikke i tvil om at melingen virkelig stammer fra departementet.

Ikke på nettet

På den annen side er ikke pressemeldingen lagt ut på departementets hjemmeside på internett, slik det er vanlig å gjøre.

Den er også feildatert og fremtrer i en annen typografisk form enn det som er vanlig i pressemeldinger fra den kanten.

– Nå vet vi jo ikke helt sikkert at dette (innholdet i pressemeldingen, red.anm) er riktig. Hvis det stemmer, så tar vi det til etterretning. Jeg er glad for at forholdene ikke er slik i Norge at regjeringen blander seg inn i hvordan mediene dekker saker. Dette gir en ekstra påminnelse om at vi har et godt system der medier er helt uavhengig av myndighetene, sier Aftenpostens sjefredaktør, Hilde Haugsgjerd.

UD ikke kontaktet

Aftenposten trykket en faksimile av de omstridte karikaturtegningene fra Jyllands-Posten fredag og lørdag.

Det norske utenriksdepartementet var lørdag kveld ikke kjent med at det var kommet en reaksjon fra pakistanske myndigheter.

Heller ikke søndag hadde UD hørt noe om saken fra sine pakistanske kolleger.

– Vi har ikke blitt formelt kontaktet av pakistanske myndigheter i forbindelse med denne saken. Vi er ikke kjent med denne pressemeldingen, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet.

Hun sier at den norske ambassadøren i Pakistan var i møte med pakistansk UD så sent som fredag, i en annen anledning. Denne saken ble ikke tatt opp da.

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Politianmeldelse: Kadafi Zaman og 38 andre anklages for drapsforsøk, for å ha tatt mobilen fra politimenn og for å ha ødelagt politiuniform

 2. NORGE
  Publisert:

  Norges ambassadør i Pakistan kalt inn på teppet etter koranbrenning

 3. VERDEN
  Publisert:

  Store demonstrasjoner mot Macron i mange land

 4. NORGE
  Publisert:

  Kadafi Zaman har blåmerker, synlige hevelser på armene og slagmerker på ryggen

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Telenor-annonse i pakistansk avis fordømmer koranbrenning

 6. VERDEN
  Publisert:

  TV2-journalist Kadafi Zaman arrestert i Pakistan: – Jeg ble angrepet og slått med køller