Selvstendighetspartier sikret flertall i Skottland

Det skotske nasjonalistpartiet SNP klarte akkurat ikke å få rent flertall i valget. Leder Nicola Sturgeon lover å fortsette kampen for en ny folkeavstemning.

Førsteminister og SNP-leder Nicola Sturgeon feirer at hun vant sin egen valgkrets Glasgow Southside fredag.

SNP innkasserte en klar seier og kan fylle 64 av de 129 plassene i nasjonalforsamlingen, viser resultatet fra valgkommisjonen i Edinburgh lørdag kveld. Det er ett mandat mer enn i forrige valg, men ett mandat unna rent flertall.

De grønne, som også støtter uavhengighet fra Storbritannia, vant imidlertid åtte plasser. Dermed har selvstendighetspartier et klart flertall i det skotske parlamentet.

– Det finnes ganske enkelt ingen demokratisk rettferdiggjøring overhodet for Boris Johnson eller noen andre til å forsøke å blokkere retten til det skotske folk til å velge vår egen framtid, sa SNP-leder og skotsk førsteminister Sturgeon i sin seierstale tidligere på kvelden.

Hun viser til SNPs krav om å holde en ny folkeavstemning om uavhengighet.

– Dere vil ikke lykkes

SNP vil dermed få sin fjerde periode ved makten. Det er i seg selv historisk.

Sturgeon sier at enhver politiker i London som står i veien for en folkeavstemning om uavhengighet, ikke bare «ypper til slagsmål» med SNP, men med det skotske folkets demokratiske ønsker.

– Dere vil ikke lykkes, sier hun.

Sa nei

I 2014 stemte 55 prosent av skottene nei til å bryte ut av Storbritannia. Året etter sa 62 prosent nei til brexit og gikk dermed mot flertallet på landsbasis.

Den britiske regjeringen må gi sitt samtykke til en ny folkeavstemning, noe Johnson så langt har sagt er uaktuelt. Han mener avstemningen i 2014 var en mulighet man får én gang i løpet av en generasjon.

– Jeg mener en folkeavstemning i de nåværende konteksten vil være uansvarlig og skjødesløs, sier Johnson i et intervju med The Daily Telegraph.

Konservativ seier

Meningsmålinger antyder at utfallet av en eventuelt ny folkeavstemning vil være svært jevnt.

Storbritannia holdt lokal- og regionalvalg sist torsdag, og stemmetellingen har gått langsommere enn vanlig på grunn av smitteverntiltak. Johnsons konservative parti gjorde det godt i England og kapret flere seirer over arbeiderpartiet Labour.

I Wales sikret imidlertid Labour fortsatt flertall i parlamentet, og partiet vant også flere viktige ordførervalg.