Verden

Kun Frp vil la utenrikskomiteen reise til Moskva uten medlemmene som nektes visum

Kan utenrikskomiteen reise til Moskva selv om enkelte medlemmer ikke får visum, og dermed i praksis la russerne bestemme hvem som skal representere Norge? Frp er det eneste partiet som sier ja.

Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde mener Utenrikskomiteen kan reise til Moskva selv om noen av medlemmene nektes visum.
 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

Utenrikskomiteen utsatte på ubestemt tid sin reise til Moskva da det sist uke ble kjent at Venstre-leder Trine Skei Grande og SVs Bård Vegar Solhjell ikke fikk visum. Situasjonen har skapt en diplomatisk floke mellom Norge og Russland.

Russland har innført innreisenekt som følge av de sanksjonene som Norge sammen med EU har innført etter annekteringen av Krim. Dersom russerne ikke gir etter og opphever visumnekten, blir spørsmålet om Stortinget skal sende noen andre, men det kan tolkes som om Norge gir etter for russisk press.

– Kan utenrikskomiteen reise til Russland så lenge to av medlemmene er nektet innreise?

– Komiteen ble invitert og så fikk vi vite at noen av medlemmene ikke var velkomne. Vi er opptatt av å ha en dialog med Føderasjonsrådet, sier lederen av komiteen Anniken Huitfeldt (A) til Aftenposten.

Anniken Huitfeldt (A)

– Men kan dere reise i denne stortingsperioden når to av medlemmene er blitt nektet adgang?

– Vi vil som sagt ha en dialog med russerne, men jeg ønsker ikke å trappe dette ytterligere opp, men det er ikke akseptabelt først å invitere komiteen og så nekte noen adgang.

– Men dersom komiteen reiser, vil ikke det bety at dere overlater til Russland å avgjøre hvem som skal reise?

– Hvem som bør inngå i en eventuell delegasjon, er et spørsmål vi på vanlig måte vil drøfte i komiteen om og når det blir aktuelt, sier Huitfeldt.

Frp vil dra

Christian Tybring-Gjedde fra Frp mener at utenrikskomiteen absolutt bør dra, selv om noen av medlemmene nektes innreise.

– Russland lot være å søke om visum for noen av sine da de besøkte Norge fordi de visste at de sto på EUs liste som vi har sluttet oss til. Jeg mener det er viktig for dialogen at vi drar på et senere tidspunkt, sier han og legger til at det er selvsagt trist for de to som er nektet, men at det ikke bør hindre resten av komiteen i å reise.

– Både USA, EU og Russland har jo slike lister. Vi bør ha kontakt for å forsøke bidra til at det er så få navn som mulig på listene sier Tybring Gjedde som selv fikk visum til Russland.

Øyvind Halleraker fra Høyre

Klart signal fra Høyre

Utenrikskomiteens nestleder Øyvind Halleraker fra det andre regjeringspartiet Høyre, mener at det ikke vil være aktuelt å reiste til Moskva i denne perioden, så lenge deler av komiteen har reiseforbud.

– Det vil være å gi en fremmed stat rett til å bestemme hvem som skal reise fra en norsk komité, noe som blir galt, sier han.

 • Slik begrunner Russland visumnekt: Norge har sagt nei til våre politikere

Sps Liv Signe Navarsete mener også at utenrikskomiteen ikke kan dra til Russland så lenge noen av medlemmene nektes adgang.

– Dette dreier seg om en invitasjon fra Føderasjonsrådet til komiteen og så skal de etterpå velge hvem som får komme. Det er uholdbart, sier hun.

 • Er du interessert i utenrikspolitikk så er dette noe for deg: Skandaler gjør utfallet av vårens presidentvalg i Frankrike mer uforutsigbart. Europakorrespondent Øystein Kløvstad Langberg, Frankrike-ekspert Vibeke Knoop Rachline og utenriksmedarbeider Alf Ole Ask analyserer situasjonen i Frankrike.

Hør sendingen i spilleren under eller på SoundCloud, i Itunes eller fra vår RSS-strøm.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier at hun synes utenrikskomiteens vedtak om ikke å reise, var riktig.

– Jeg ser heller ikke for meg at vi kan reise før innreiseforbundet for Bård Vegar Solhjell og meg er opphevet, sier hun.

Skei Grande stiller til gjenvalg, men fra høsten kan hun være i en annen komité enn utenriks.

Venstre-leder Trine Skei Grande og SVs Bård Vegar Solhjell

Solhjell går ut

Den andre som ble nektet innreise var SVs Bård Vegar Solhjell. Han vil om få måneder forlate Stortinget.

– Jeg er synes utfallet er leit, da besøket kunne bedret dialogen mellom Norge og Russland. Jeg synes komitélederens håndtering var riktig og klok i møte med et sterkt beklagelig visumnei.

– Synes du at andre deler av komiteen kan reise i denne perioden?

– Det er et hypotetisk spørsmål. Jeg syns det er ønskelig med besøk, men legge til grunn at vi kan velge vår egen delegasjon og få visum, sier Solhjell.

Utenriksminister Børge Brende

UD har fått navn

Utenriksdepartementet har fått en meddelelse fra Russland med navn på blant andre politikere som er nektet innreise. UD har ikke informert Stortinget om eventuelt andre som står på listen som russerne ikke har offentliggjort. Utenriksminister Børge Brende har gjort det klart at det er russerne som må offentliggjøre navnene.

Dermed vil det være det en UD-kilde betegner som «visumlotto» om komiteen skulle søke for en ny gruppe. Først når søknaden er sendt, vil deltagerne formelt få beskjed om de står på listen.

UD har også fortalt at Russland har gjort unntak fra listen. Det var det UD regnet med skulle skje med Grande og Solhjell, fordi de to var invitert på et gjenbesøk.

Les mer om

 1. Russland
 2. Moskva
 3. Øyvind Halleraker
 4. Liv Signe Navarsete
 5. Anniken Huitfeldt
 6. Bård Vegar Solhjell