Verden

Finland og Sverige etterforsker anklager om overgrep nyttårsaften

Politiet i Finland og Sverige opplyser at de etterforsker flere anmeldelser fra kvinner som sier at de ble utsatt for seksuelle overgrep nyttårsaften.

Demonstranter protesterte tirsdag kveld på plassen ved den berømte Köln-domen og jernbanestasjonen. På plakatene: «Fru Merkel: Hvor er du? Hva sier du? Dette gjør oss redde!» Foto: WOLFGANG RATTAY, Reuters/NTB Scanpix

 • Ntb

Saken har likhetstrekk med rapportene om seksuelle overgrep mot kvinner i den tyske byen Köln samme dag.

I den finske hovedstaden Helsingfors opplyser politiet at de har mottatt tre anmeldelser om seksuell trakassering, sier politisjef Ilkka Koskimaki til DPA.

Etterforskningen er konsentrert rundt hendelser som fant sted nær togstasjonen, hvor rundt 1000 asylsøkere var til stede sammen med andre feststemte.

Kan de mange overgrepene i Köln nyttårsaften true Merkels prosjekt?:

Les også

Kölns skrekknatt kan endre tysk flyktningdebatt

Finsk politi var på plass

Politiet ble tipset om mulige forstyrrelser av finske innvandringsmyndigheter og utplasserte flere tjenestemenn sentralt i hovedstaden.

— Vi utplasserte en rekke politifolk for å kontrollere situasjonen. Flesteparten var svært fredfulle og oppførte seg fint, sier politisjefen.

Tre personer ble anholdt i en kort periode, men senere løslatt, opplyser han.

Ordførerens råd skapte storm:

Les også

Kölns ordfører ber kvinner oppføre seg etter en rekke overgrep

Etterforsker anmeldelser av seksuell trakassering i Kalmar

I byen Kalmar sørøst i Sverige opplyser politiet at de etterforsker minst åtte anmeldelser om seksuell trakassering mot 15 unge kvinner mellom 16 og 20 år.

To menn født i henholdsvis 1983 og 1996, begge asylsøkere, etterforskes for seksuell trakassering. De benekter anklagene, sier talsmann for politiet Johan Bruun.

18 asylsøkere involvert i vold i Köln

Asylsøkere var blant dem som var involvert i volden i den tyske byen Köln nyttårsaften, opplyser landets innenriksdepartement. Talsperson Tobias Plate opplyste til pressen fredag at føderalt politi har identifisert 31 personer som hadde en rolle i volden, hvorav 18 av dem var i en prosess med å søke asyl.

Plate opplyser at flesteparten av de 32 kriminelle handlingene som er dokumentert av føderalt politi, er knyttet til tyverier og kroppsskade. Tre handlinger dreier seg om seksuelle overgrep, men politiet har ingen navn knyttet til disse handlingene.

Blant de 31 personene som er avhørt, var ni av dem fra Algerie, åtte fra Marokko, fem fra Iran og fire fra Syria. To tyske statsborgere, en iraker, en serber og en amerikansk statsborger er også blant dem som antas å ha begått forbrytelser i byen nyttårsaften. (NTB-DPA)

 1. Les også

  18 av 29 avhørte etter masseovergrep i Köln var asylsøkere

 2. Les også

  Helsinki på nyttårsaften: Uvanlig mange tilfeller av seksuell trakassering

Les mer om

 1. Innvandring
 2. Asylpolitikk

Relevante artikler

 1. VERDEN

  I fjor endte det i masseovergrep mot kvinner. Nå slår politiet jernring rundt nyttårsfesten i Køln

 2. KOMMENTAR

  Vendepunkt Köln

 3. VERDEN

  Strengere voldtektslov etter overgrepene i Köln

 4. VERDEN

  Den unge politikvinnen (23) skal ha blitt gruppevoldtatt på sjefens kontor. Nå har hun fått sparken.

 5. VERDEN

  Østerriksk politi jakter på flere menn etter meldinger om en rekke seksuelle overgrep på nyttårsaften

 6. VERDEN

  Etterforskes for seksuelle overgrep i England