Verden

Kreml har ikke råd til kaviar og konjakk. Da blir nyttårsfesten ikke helt den samme.

ta6afd3a_doc6nrdf0wpt1fzvm67kds.jpg

I et forsøk på å vise moderasjon er årets nyttårsfest kraftig slanket for Russlands maktelite.

 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

— For et fattigslig bord, sa den russiske Duma-representanten Andrej Tumanov til den Putin-vennlige avisen da han oppdaget hva som sto på menyen til årets nyttårsfest for den russiske makteliten i Kreml.

— Dette er ikke et måltid, sa den politikeren Jaroslav Nilov i det høyrepopulistiske partiet til Vladimir Sjirinovskij.

Ingen stør, ingen rød kaviar og hverken konjakk eller whisky. I stedet måtte de russiske politikerne nøye seg med billig og dårlig champagne fra Krim, juice, vann, frukt og kaker.

Slik prøver Putin og de russiske politikerne å gi inntrykk av at også Kreml strammer inn livremmen, selv om mange av politikerne sitter på enorme pengeverdier.

Russisk økonomi fortsatt i krise

En oljepris under 40 dollar, et voksende offentlig underskudd og stigende priser for folk flest:

November og desember har vært svært dårlige måneder for Russland, målt i rubler.

— Alt vil bli bra, sa statsminister Dmitrij Medvedev mens han så rett inn i øynene til millioner av russiskeTV-seere før jul i et forsøk på å berolige en stadig mer bekymret russiske befolkning.

Statsbudsjettet til Putin og Medvedev, som baserte seg på en oljepris på 50 dollar, må nå gjennom nye, store kutt.

Dette kommer på toppen av flere andre

Les også

alvorlige problemer som Putin sliter med, men som de færreste er klar over

.

— Russland har frosset

Russlands tidligere finansminister Alexei Kudrin.

I et overraskende åpenhjertig og kritisk intervju med det russiske nyhetsbyrået Interfax denne uken, kommer Russlands tidligere finansminister Alexei Kudrin med flere alvorlig vurderinger.Kudrin var i 11 år Putins nære venn og kanskje viktigste støttespiller.

— Politisk konkurranse i vårt land er frosset. Offentlige og en del private institusjoner ønsker ikke at deres ansatte deltar i politisk virksomhet, særlig hvis det innebærer kritikk av myndighetene, sa Kudrin.

— Folk er rett og slett redde for å delta i opposisjonsaktiviteter.

— Dette er en grunnleggende svakhet i det russiske politiske systemet. Det fører til fravær av reaksjoner i samfunnet en konservering av ineffektive offentlige institusjoner, sa den tidligere finansministeren.

 • Putin har styrket Russlands posisjon utenfor landets grenser, men hjemme går det dårligere. Les om lastebilsjåførene som har tvunget presidenten i kne.

Mer alvorlig neste år med lav oljepris

Denne høsten har Putin, med støtte fra også en del vestlige eksperter, sagt gjentatte ganger at krisen nå er over.

— Mange eksperter, inkludert med selv, trodde vi hadde nådd bunnen. Men i dag ser vi tegn på forverring, noe november allerede har vist oss, sa Kudrin til Interfax. Det hører med til sjeldenhetene at så sterk kritikk kommer klart frem i nyhetsbyrået.

— I tillegg har vi nå fått et mer betydelig problem: det kraftige fallet i oljeprisene. Hvis prisene holder seg på dette nivået neste år, vil den økonomiske nedgangen fortsette, sa Kudrin.

— Neste år får vi en alvorlig utfordring. Statens utgifter fortsetter å vokse.

Slik oppsummerte

Les også

Putin selv dette turbulente og krevende året: Han overrasket mange under sin tre timer pressekonferanse.

Russerne mangler kapital

Et av de mest prekære problemene for russisk næringsliv er mangelen på kapital. For å berge rubelen, er styringsrenten i Russland på 11 prosent.

— De høye lånerentene øker risikoen for en rekke næringer og skader sysselsettingen og avkastningen, sa Kurdin, som også frykter at stadig flere ikke vil klare å betjene rådyre lån neste år.

Samtidig virker også de vestlige sanksjonene mot Russland inn.

For russere flest er det verste at prisene har gått kraftig opp, mens mange har fått mindre lønn å rutte med.

Putin pumper olje i rekordtempo

Russisk oljefelt i Sibir. Russernes kostnader med å produsere olje er blant de laveste i verden.

Russland har svart på den lave oljeprisen og de økende offentlige utgiftene ved å skru opp oljeproduksjonen i rekordtempo. 70 prosent av Russlands eksportinntekter kommer fra olje og gass.Svært få i verden, med unntak av de arabiske landene, klarer å produsere olje og gass så billig som russerne.

Det meste av oljen som smører Russland nå, kommer fra de enorme feltene oppdaget i Vest-Sibir under Sovjetunionen.

Her er oljen meget billig å utvinne.

De russiske oljeselskapene Rosneft, Lukoil og Gazprom har bare3 dollar i kostnader pr. fat ifølge Bloomberg, langt under halvparten av Statoil.

Fallet i rubelens verdi mot dollar har dessuten veid opp for noe av den stupende oljeprisen.

Et annet lyspunkt er at produksjonen stiger for enkelte eksportnæringer, samtidig som flere matprodusenter har tjent godt på at de russiske anti-sanksjonene har hindret konkurranse fra ost, kjøtt og andre landbruksprodukter.

En annerledes nyttårsfest

Høyrepopulisten og lederen for partiet LDPR Vladimir Sjirinovskij under tumulter i det russiske parlamentet.

De russiske politikerne i Dumaen kompenserte for fravær av kaviar, god champagne og konjakk med å fremføre sanger, opera og kjente russiske svisker.Overraskende mange valgte imidlertid å droppe festen, selv om de i utgangspunktet er beordret til å være med.

Til kraftige protester fra det pressekorpset i Kreml fikk journalister ikke være til stede på festen, selv om politikerne selv sørget for at en del av festinnslagene kom ut på sosiale medier.

Høyrepopulisten Vladimir Sjirinovskij tok showet med å opptre som dirigent for et mannskor, mens kommunistenes festinnslag overrasket alle med både sang, dans og dikt og en oppmoding til "å stå sammen".

— Den store fordelen med festen var at vi alle fikk en mulighet til å snakke sammen uformelt. Men uten at folk drakk, sa kommunistpolitikeren Nikolai Kharitonov til Komsomoskaja Pravda.

Interessert i utenriksstoff? Da bør du følge Aftenposten utenriks' Facebook-side. Du kan også høre på vår podkast om forholdet mellom vesten og Putins Russland **? Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.__**

Les også

 1. Putin vil ha kvinner til å føde. Russlands fremtid står på spill.

 2. Russiske lastebilsjåfører elsker som regel Putin. Slik ble de hans farligste hjemlige trussel.

 3. Putin om Syria: - Det høres merkelig ut, men vi er grunnleggende enige med amerikanere

 4. I Kreml spøker Putin med Kerry. Det er dårlig nytt for IS. Det blir ingen julefred for terroristene.

 5. Her er den siste TV-stasjonen Putin ikke kontrollerer. Nå granskes de for å være ekstremister.