Verden

En egen EU-hær? Britenes exit kan sette fart i gamle planer

WARSZAWA (Aftenposten): NATO advarer mot unødvendig konkurranse og sløsing med knappe militære ressurser.

Frankrikes president Francois Hollande og Tysklands forbundskansler Angela Merkel.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Lovordene om det styrkede samarbeidet mellom EU og NATO var mange under toppmøtet i Warszawa fredag og lørdag.

De to organisasjonene signerte blant annet en deklarasjon om tettere samarbeid på områder som terrorisme og cybersikkerhet.

– I løpet av de siste månedene har vi fått til mer enn på de foregående ti årene, har Stoltenberg sagt til Aftenposten om samarbeidet mellom EU og NATO.

Men forholdet er ikke bare ukomplisert.

Stemmer i EU-land som Tyskland og Frankrike ønsker seg nemlig et mye tettere forsvarssamarbeid i EU-regi, som kan fungere uavhengig av USA og NATO.

Britene, som har vært en av de største kritikerne en av en slik idé, har stemt for å forlate unionen, noe som har gjort at diskusjonene har blusset opp igjen.

  • Stoltenberg var oppe til eksamen under toppmøtet. Dette er ekspertenes dom over ham.

La frem tysk-fransk sikkerhetspakt

Dagen etter at britene stemte nei til fortsatt EU-medlemskap, lanserte den tyske og franske utenriksministeren en «europeisk sikkerhetspakt». Der legger de blant annet vekt på at de vil fremme EU som en «uavhengig global aktør» og tar til orde for at EU bør få på plass en «permanent sivilmilitær kommandokjede».

EUs nye globale strategi, som ble lagt frem noen dager senere, tar også til orde for et tettere militært samarbeid i EU-regi og at unionen trenger militære styrker som fungerer uavhengig av USA.

– Jeg mener EU bør utvikle muligheten til å gjennomføre sine egne militæroperasjoner fra sitt eget hovedkvarter. Europa må kunne være i stand til å gjøre operasjoner uten amerikanerne. Det er flere faktorer som gjør det komplisert å kjøre dette gjennom NATO, sier Sven Biscop, avdelingsdirektør, Egmont–Royal Institute for International Relations.

Jens Stoltenberg signerte en deklarasjon om tettere samarbeid med EU-presidentene Donald Tusk og Jean Claude Juncker under NATO-toppmøtet fredag.

Diskuterte EU-forsvar på toppmøte

Dette er ikke musikk i ørene blant diplomater i NATO. Stoltenberg har selv vært ute og advart mot at EU setter opp sitt eget militære hovedkvarter og kommandostruktur.

– Det viktige er å unngå dobbeltkjøring. NATO har kommandostrukturer som er godt testet og trent gjennom tiår, har han sagt.

Kilder i NATO mener et slikt initiativ kan smøre knappe militære ressurser tynnere utover.

– Det siste Europa trenger nå er å begynne å kaste om på hele den grunnleggende sikkerhetsstrukturen. I verste fall kan dette føre til en renasjonalisering av sikkerhetspolitikken og svekke NATO også, sier en NATO-diplomat.

Under middagen på NATO-toppmøtet i Warszawa fredag var dette et av temaene som ble diskutert.

– EU har masse å gjøre i sikkerhetspolitikken, men kanskje aller mest på det som går på myk makt som institusjonsbygging og politiarbeid. Det er ingen vits i å begynne å lage alternative kommandostrukturer, sier statsminister Erna Solberg.

Kan binde opp ressurser

Kilden tror ikke EU vil klare å stable noe konkret på beina, men frykter at prosessen kan stjele tid og krefter.

– Det er en grunn til at EU ikke har fått til noe på dette området: De har ikke hatt med seg USA.

Biscop i Egmont tror noen doble strukturer kan bli nødvendig, men understreker at dette uansett er ting som vil ligge et stykke frem i tid. At EU-land velger å slå sammen sine forsvar, tror han kan være bra også for NATO.

– En slik styrke kan jobbe under en rekke ulike kommandoer. Nasjonen selv, EU, NATO eller FN, sier han.

Biscop mener amerikanerne ikke nødvendigvis vil kjempe imot mer forsvarssamarbeid i regi av EU.

– Mitt inntrykk er at de er blitt mer pragmatiske når det kommer til dette spørsmålet, at NATO ikke lenger er religion. Det viktigste for amerikanerne er at Europa tar mer ansvar for eget forsvar. Hvilket flagg det skjer under, betyr mindre, sier han.

Polen stritter imot

Stoltenberg sier til Aftenposten at det er «ubetinget positivt» at europeiske land styrker sine forsvar.

– Det er også positivt at europeiske land går sammen og får ulike styrker til å jobbe sammen for økt slagkraft. Dette styrker både NATO og EU. Det som det er viktig å unngå er duplisering og at man gjør det på tungvinte måter. Det opplever jeg at det bevissthet om både i EU og NATO.

– Også etter brexit?

– Ja, med stramme forsvarsbudsjetter og vel vitende om at 90 over prosent EUs befolkning bor i et NATO-land, ville det vært dumt om vi begynte å organisere oss på en måte som gjorde at vi ikke fikk mest mulig ut av våre
ressurser. Vi har vedtatt å bruke mer på forsvar og å bruke pengene bedre. Dette ville være det motsatte.

Utenriksminister Børge Brende sier han ikke frykter økt konkurranse mellom EU og NATO.

– Men vi skal være bevisste på at disse to organisasjonene bør utfylle hverandre. Det er NATO som er militæralliansen og som er vårt ankerfeste, men så er det andre viktige spørsmål der EU bør være i front, sier Brende.

Han understreker også at det må være enighet i EU før man kan fordype forsvarssamarbeidet. Land i øst, som Polen, er blant dem som er tydelige på at de vil jobbe gjennom NATO i forsvarspolitikken.

Sverige og Finland er i heftig flørt med NATO. Ekspert tror det snart ender med ekteskap.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Driver NATO med sabelrasling? NUPIs seniorforsker Sverre Lodgaard, korrespondent Øystein Kløvstad Langberg og utenriksmedarbeider Alf Ole Ask analyserer forholdet NATO og Russland i denne ukens podkast:

Les mer om

  1. Nato
  2. EU
  3. Brexit