Aftenposten i Syria: Lokale styrker slipper IS-krigere ut av Raqqa for å spare sivile

AYN ISSA I SYRIA (Aftenposten): SDF sier de kun lar lokale IS-krigere forlate Raqqa når den inntil nylig IS-kontrollerte byen evakueres.

Lokale myndigheter forhandler nå med IS for å berge sivile ut av Raqqa.

– Etter initiativ fra lokale klanledere har vi forhandlet med IS-krigere for at de skulle slippe ut sivile og overgi seg, sier Omar Alloush i det sivile regionsstyret for Raqqa-provinsen til Aftenposten.

Han sier 275 personer er blitt busset ut av Raqqa de siste to dagene til Tabqa.

Dette omfatter krigere, koner og barn.

Aftenpostens team i Syria: Tor Arne Andreassen og Afshin Ismaeli.

Fremmedkrigere har ikke fått evakuere

De lokale myndighetene avviser at de har latt fremmedkrigere for IS - altså IS-medlemmer fra for eksempel europeiske land - fått lov til å evakuere Raqqa.

Enkelte internasjonale nyhetsbyråer har imidlertid meldt at fremmedkrigere har sluppet ut. Ifølge kildene Aftenposten har snakket med på stedet, er det kun syriske IS-krigere som har fått slippe ut av den tidligere kalifathovedstaden som følge av avtalen.

Lokale myndigheter hjelper nå sivile å komme seg ut av Raqqa.

– Flere tusen sivile i sikkerhet

Mustafa Balil, en talsmann for Syrian Democratic Forces, sier til Aftenposten at avtalene har ført til pause i krigføringen i enkelte bydeler. Dette har ifølge Balil gjort at flere tusen sivile er kommet i sikkerhet de siste dagene. Balil sier flere titalls IS-krigere har overgitt seg til SDF – i tillegg til de 375 som ble busset ut. Disse holdes i forvaring.

SDF sier de ikke vet hvor mange sivile som nå er igjen i Syria, men for noen dager siden regnet de med at det var 10.000 sivile igjen.

Innledet kampanje søndag

SFD innledet søndag en kampanje for å gjenerobre de siste delene av Raqqa. Den USA-støttede organisasjonen kontrollerer omtrent 90 prosent av byen. IS har siden 2014 styrt i denne byen og regnet den som hovedstaden i sitt kalifat. De inntok da store landområder i både Syria og Irak. Det siste året er imidlertid ekstremistene satt under hardt press og er drevet fra skanse til skanse.