Vil danne ny regjering med Sverigedemokraterna som støtteparti.
De fire høyrepartiene er blitt enige om grunnlaget for en ny regjering. Sverigedemokraterna blir ikke med i regjeringen, men blir støtteparti. – Vi er med som om vi hadde vært et regjeringsparti, sier partileder Jimmie Åkesson.
Fire uker etter valget er det klart: Moderaternas Ulf Kristersson vil danne en ny regjering med Kristdemokraterna og Liberalerna. De har gjort en samarbeidsavtale med Sverigedemokraterna om en rekke konkrete saker.
Fredag morgen holdt de de fire partiene, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna og Sverigedemokraterna en felles pressekonferanse.
Der viste påtroppende statsminister Ulf Kristersson frem dokumentet som skal danne grunnlaget for en ny regjering.
– Vi er nå ferdige. Våre fire partier er klare for å gå til avstemning for å danne en ny regjering, sa Kristersson. Det kommer til å skje mandag.
Tidöavtalen er oppkalt etter slottet der de fire partilederne snekret sammen avtalen sist helg.
Sverigedemokraterna fornøyd med innflytelsen
Sverigedemokraterna blir ikke med i regjeringen, men blir støtteparti. Partiet blir likevel beskrevet som vinnere, blant annet av SVTs kommentator Elisabeth Marmorstein. For partiet har fått stort gjennomslag i avtalen.
Det er første gang Sverigedemokraterna får en slik posisjon i svensk politikk.
– Det er veldig viktig at vi har fått en omfattende sakspolitisk avtale, og at vi som største parti i denne konstellasjonen har fått betydelig gjennomslag, sa Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson. Han sier han vil ha et «paradigmeskifte».
Inntil nylig ble partiet sett på som en politisk paria i Sverige. Ingen ville samarbeide med det høyrepopulistiske partiet. Årsaken var blant annet partiets historiske røtter i nynazistiske miljøer.
Før dette valget skjedde en endring: De andre borgerlige partiene begynte å snakke med Åkesson. Men Sverigedemokraterna fikk ikke plass i regjeringen, selv om de er det største av de fire blå partiene.
– Vi har en avtale med betydelige sakspolitiske gevinster, sa Åkesson på spørsmål om hvorfor Liberalerna fikk plass, men ikke de.
– Vi er med som om vi hadde vært et regjeringsparti, sa han til SVT.
Strammer inn
Sveriges problemer med gjengkriminalitet dominerte valgkampen. Den nye regjeringen har kampen mot gjengene som en av sine hovedsaker. Bare mens de har sittet og forhandlet var det fem skyteepisoder i byen Södertälje. Tre ble drept.
Sverigedemokraterna har fått stort gjennomslag særlig i innvandringspolitikken og kriminalitetspolitikken:
- Det skal bli færre kvoteflyktninger.
- Målet om å gi en prosent av bruttonasjonalprodukt til bistand, skrotes.
- Sverige skal legge seg EUs minimumsnivå i migrasjonspolitikken. Landet har tidligere vært et av landet som har tatt imot fleste asylsøkere.
- Dobbel straff for gjengkriminalitet
- Kriminalisering av å delta i kriminelle gjenger
- Innføre visitasjonssoner.
- Bruke anonyme vitner.
- Strengere straffer.
- Avskaffe strafferabatt for de som har fylt 18 år.
Sverigedemokraterna har også fått detaljerte løfter om tett samarbeid med regjeringen og innsyn i regjeringens arbeid. Partiet får ha utsendinger i et «samarbeidskanselli» i regjeringsapparatet.
Miljöpartiet: En mørk dag for Sverige
Märta Stenevi er talsperson i Miljöpartiet. Hun har tidligere kalt samarbeidet med Sverigedemokraterna for blåbrunt.
– Dette er en mørk dag for Sverige, sier hun. Stenevi beskriver politikken som den nye regjeringen vil føre for autoritær og nasjonalistisk.
Hun mener at tiltakene vil føre til økte klimautslipp, og tror at tiltakene i kriminalitetspolitikken bare vil øke gjengkriminaliteten.
– De som vinner mest på dette er gjengene. Man skaper ny grobunn for utenforskap, sa hun til SVT.
Sveriges sosialdemokratiske leder Magdalena Andersson sier at hun frykter større forskjeller og splittelse med det hun kaller høyrepartienes slottsavtale.
Centerpartiets leder Annie Lööf skriver på Twitter at selv om Ulf Kristersson blir statsminister, vil han i praksis styre Jimmie Åkessons regjering.
– I hver beslutning, hvert budsjett, gis SD vetorett og mulighet til å stille langtgående motkrav. SD tar nå plass i regjeringskontorene og det er historisk og uhørt, skriver hun.
Knapt flertall
Det har gått en måned siden valget i Sverige. Resultatet ble svært jevnt. Etter fintelling ble det klart at høyresiden fikk et flertall av stemmene. Forhandlingene mellom de borgerlige partiene tok imidlertid lengre tid enn ventet.
Spesielt er det stor avstand mellom Sverigedemokraterna og Liberalerna, som kan sammenlignes med norske Venstre. Et spenningsmoment var derfor om Liberalerna skulle sitte i regjering. Nå får Liberalerna plass i regjeringen, men flere kommentatorer mener de har måttet svelge mange kameler. Moderaternas leder Ulf Kristersson ville ikke peke ut hvilke saker som hadde vært vanskeligst.