Verden

Her bodde terroristen som tok 49 uskyldige liv

FORT PIERCE (Aftenposten) En helt vanlig bolig, i en søvnig liten by. Her bodde mannen som står bak USAs verste skytemassakre.

Aftenposten var inne i leiligheten til massemorder Omar Mateen mandag. Her er stuen.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Denne boligen ble saumfart av FBI for spor etter motiver for USAs verste masseskyting. Amerikanske myndigheter omtaler angrepet mot et utested for homofile som et terrorangrep.

Da Aftenposten kommer til Omar Mateens bolig i Fort Pierce, er den åpen og ubevoktet. Ingen er der. Kun noen timer er gått siden FBI forlot leiligheten etter å ha vært der hele natten i forveien.

Barneværelset til sønnen har et innrammet vers fra koranen på veggen, mellom de amerikanske lekene.

Helt ordinært

Omar Mateens leilighet, som ligger på bakkeplan i et toetasjers boligkompleks, oser av normalitet.

  • Gjerningsmannen skjøt mot politiet. Til slutt måtte de slå seg gjennom veggen.

En ballong med en figur fra barnefilmen Minions er festet i en stang og plassert i en blomsteranretning av plast midt på stuebordet. Hele leiligheten er full av tegn til at det har bodd barn her - en flaske med såpeboblevann er plassert ved siden av TV-en, og bilder av en liten gutt henger på veggene.

Amerikansk populærkultur er fremtredende hjemme hos Mateen, som i de fleste andre amerikanske hjem.

Det ene av de to soverommene er stappfult av kosedyr, leker og barneklær. Også i det andre soverommet, der en sportbag og en koran står plassert midt på sengen, finner vi leker, bursdagskort og barnebilder.

Mateen skal ha drevet med bodybuilding, og langs veggen ut mot bakhagen ligger et lite antall vekter i ulik størrelse under et arabiskinspirert maleri.

Noen få ting, i tillegg til koranen, tyder på at en muslimsk familie har bodd her.

På veggene henger et par bilder med arabisk skrift. Og på kjøleskapet henger en hvit lapp med teksten «Al Hamdulilah» - lovet være Gud.

«Lovet være Allah» står det på en lapp på kjøleskapet.

Uhøflig

Her bodde massemorderen. I en tilsynelatende helt vanlig leilighet.

Heller ikke Mateens naboer mistenkte at noe var i gjære. Men én av dem hadde et svært dårlig inntrykk av 29-åringen, forteller han oss.

– Han svarte aldri når jeg sa hallo om morgenen. Det syntes jeg var veldig uhøflig. Han bare stirret på meg som om jeg ikke var verdig et svar, sier Jason Beers (41).

Han og kona Veronica (28) har bodd i en av naboleilighetene i boligkomplekset der Omar Mateen bodde i tiden før han gjennomførte massakren på nattklubben Pulse i Orlando, to timers kjøring nord for Fort Pierce, natt til søndag.

Fort Pierce ligger i Lucie County på østkysten av Florida, et stykke nord for Fort Lauderdale. Byen har 41,000 innbyggere.

Boligen til terroristen "oser av normalitet", skriver Aftenpostens USA korrespondent etter besøket i leiligheten til Omar Mateen.

FBI dundret på døren

Veronica Beers sier at ekteparet fortsatt er i sjokk.

– Vi våknet opp søndag morgen av at FBI dundret på døren vår og sa at vi måtte forlate leiligheten. Ingen har lyst til å våkne opp på den måten, sier hun.

Ektemannen supplerer:

– De sa at de fryktet at det kunne være eksplosiver i leiligheten. Da ble vi skremt. Vi visste ikke om hele greia ville eksplodere og at vi ikke ville ha et hjem å returnere til, sier han.

Vi treffer dem utenfor leiligheten, som ligger i etasjen over den Mateen bodde i. Området er stille. Inne i ekteparets leilighet bjeffer hunden deres etter oppmerksomhet. Også Beers-paret er urolige.

– Det kommer til å ta tid å behandle disse inntrykkene. Det er ekkelt å tenke på at vi hatt en sånn person som nabo, sier Jason Beers.

Men redd, det er han ikke.

– Vi kan ikke la oss påvirke av sånne episoder, uansett hvor grusomme de er. Blir vi redde, har vi tapt, sier han.

Naboene Veronica og Jason Beers våknet av at FBI dundret på døren deres.

Slo kona

Også andre slektninger har bidratt til å kaste litt lys over angriperen.

Omar Mateen skal blant annet ha slått og mishandlet sin tidligere kone, og han var mentalt ustabil, hevder hun.

Den antatte gjerningsmannens far, Seddique Mateen, forteller i flere intervjuer – blant annet med den amerikanske TV-kanalen ABC – at sønnen ikke oppførte seg rart eller gjorde noe som skulle indikere at han kunne gjennomføre en terroraksjon.

– Jeg så ham lørdag ettermiddag, og da oppførte han seg helt normalt. Jeg blir trist og sint over at jeg ikke oppdaget noe uvanlig ved ham, sier Seddique Mateen til ABC.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. FBI
  3. Orlando-terroren