Verden

Eks-presidenten angrep Trump, uten å bruke navnet hans

Lørdagens primærvalg i South Carolina kan være avgjørende for Jeb Bushs sjanse til å bli kandidat ved høstens valg. Staten er en av få der storebror George kan hjelpe ham.

George W. Bush hadde med seg sin Laura da han skulle hjelpe lillebror Jeb. Moren Barbra satt i salen. Matt Rourke

 • Gunnar Kagge

Hele den 20 minutter lange talen George Bush holdt i South Carolina mandag kveld var lagt opp som et eneste langt angrep på Donald Trump. Men eiendomsmilliardæren og TV-stjernen virket som «Han som ikke kan nevnes ved navn».

— Styrke er ikke tom retorikk. Det kommer fra integritet og personlighet. Min erfaring er at den sterkeste vanligvis ikke er den som bråker mest, sa den tidligere presidenten.

Han minnet om hva som skjedde da han drev valgkamp for seg selv i samme stat for 16 år siden. Noen dumpet et lass gjødsel på parkeringsplassen utenfor restauranten hvor han spiste frokost.

— Men selv en dampende haug med møkk kunne ikke ødelegge det gode baconet deres, sa den tidligere presidenten om maten han fikk servert.

Gir Bush skylden for terror

Ikke langt unna holdt Trump valgmøter, og han fortsatte angrepene på både Jeb og George W. Bush. Gjennom hele valgkampen har han latterliggjort Jeb som en svak og lite handlekraftig person. Under lørdagens valgdebatt utvidet han anklagene til George W., som han hevdet at langt fra gjorde landet trygt.

Han ga ikke den tidligere presidenten skylden for terrorangrepene 11. september 2001, men nesten. Trump minnet om at angrepene skjedde på Bush' vakt.

— Og hva betyr det at han gjorde at vi var trygge etter 11. september? Hva med det som skjedde den 11. september? Jeg var der. Jeg mistet mange venner som ble drept i den bygningen, tordnet Trump.

— Unnskyld meg, men World Trade Center raste sammen mens George Bush regjerte. Vi var ikke trygge, sa han.

Trump mente også at «jaktsesongen» på George W. Bush kan åpnes om han nå kaster seg ut i valgkampen.

— Om eks-presidenten driver valgkamp for broren sin, så mener jeg at han bør kunne granskes, kanskje det er noe vi ikke har tenkt over i bakgrunnen hans.

Den store kontrasten

Den tidligere presidenten hadde med seg både sin kone og mor, begge har vært amerikanske førstedamer. Da han forlot Det hvite hus for syv år siden, var det som en av historiens minst populære presidenter.

Men i South Carolina er det mange velgere med militær bakgrunn, og Jebs valgstrateger mener at George kan være en god hjelper der. Gjennom tre generasjoner har familien Bush hatt en politisk stil som er så langt fra Donald Trump som mulig. De representerer den etablerte republikanske overklassen som Trump leder opprøret mot.

George Bush svarte på anklagene, igjen uten å nevne Trumps navn.

— Jeg forstår at amerikanere er sinte og frustrerte, men vi trenger ikke noen i Det ovale kontor som speiler og hisser opp til disse frustrasjonene, sa han.

— Vi må ha en som kan fikse problemene og roe ned sinnet vårt, og det er Jeb Bush, sa han om lillebroren.

Han oppfordret velgerne til å tenke lenger enn slagord og heller se frem mot selve presidentvalget i november.

— Alle slagordene og snakket betyr ikke noe dersom vi ikke vinner. Vi trenger en som kan reise rundt i landet med et positivt budskap.

 • Lørdag var det valgdebatt i South Carolina, og Trump gikk til frontalangrep på Bush
 • Republikanerne vile blokkere for ny høyesterettsdommer før valget,det kan koste dem dyrt
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Bush gjør narr av seg selv - og valgkampen

 2. VERDEN

  Bush-barnebarn oppfordrer republikanerne til å stemme på Trump

 3. VERDEN

  Han ville finne frem geværet hvis Trump tapte i 2016. Nå vurderer han å utfordre presidenten.

 4. VERDEN

  Trump trekker frem disse tre som toppkandidater i jakten på en visepresident

 5. VERDEN

  De ti statene som avgjør hvem som blir USAs neste president

 6. VERDEN

  Gary Johnson er mannen som kan gjøre presidentvalget i USA enda mer uforutsigbart