WHO: Jordskjelvene er den verste naturkatastrofen i Europa på 100 år

Jordskjelvene i Tyrkia og Syria er den verste naturkatastrofen som har rammet Europa på 100 år, konstaterer Verdens helseorganisasjon (WHO). Over 41.000 mennesker er døde så langt.

Skadeomfanget etter jordskjelvene er enormt. Over 42.000 bygninger har kollapset bare i Tyrkia. Her er ruinene av en av disse i Kahramanmaraş.

– Vi er vitne til den verste naturkatastrofen på et århundre i WHOs europeiske region, og vi kjenner fortsatt ikke hele omfanget, sier WHOs regionsjef i Europa, Hans Kluge.

WHOs europeiske region teller 53 land, blant dem Tyrkia. Syria hører derimot inn under WHOs region for Østen og middelhavslandene.

Minst 41.232 mennesker er bekreftet omkommet i jordskjelvene som rammet Tyrkia og Syria, ifølge oppdaterte tall.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier tirsdag at 35.418 er bekreftet omkommet i landet. Det er betydelig flere enn i den siste oppdateringen fra tyrkiske myndigheter.

Han sammenligner kraften i jordskjelvene med atombomber.

Fant fire overlevende etter over én uke

Det antas at håpet om å finne overlevende nå nærmest er ute, men tirsdag ble det meldt at fire personer var funnet i live i sammenraste bygninger.

I Adiyaman-provinsen lyktes redningsarbeidere med stor fare for eget liv å hente 18-åringen Muhammed Cafer Cetin ut av ruinene av et sammenrast hus tirsdag. Der hadde han ligget i 199 timer.

Muhammed Cafer Cetin ble reddet ut av ruinene av en bygning etter nesten 200 timer.

– Vi er så lykkelige, jublet onkelen hans da Cetin ble kjørt bort i ambulanse. Tilstanden hans er ikke kjent.

I Kahramanmaraş-provinsen ble to andre jordskjelvofre funnet i live tirsdag, blant dem 17 år gamle Muhammed Enes, ifølge kringkasteren Haberturk. Heller ikke hans tilstand er kjent.

En mann ble også funnet i live under et sammenrast hus i en annen del av Kahramanmaraş-provinsen tirsdag, melder CNN Türk. Mannens identitet eller tilstand er ikke kjent.

Seks timer senere kom det en ny gladmelding fra Tyrkia, nærmere bestemt fra byen Hatay. Der hentet redningsmannskaper ut en kvinne som hadde ligget 204 timer i ruinene av et sammenrast hus. Heller ikke hennes tilstand er kjent.

Et av de mange dødsofrene hentes ut fra ruiner i Hatay.

Kritisk situasjon i Syria

Nordvest i Syria er det meldt om over 4.400 døde og 7.600 skadede, opplyser FNs nødhjelpskontor.

Situasjonen i det krigsherjede området, der det bor millioner av flyktninger, er langt mindre oversiktlig enn i Tyrkia, og det reelle dødstallet kan være høyere.

I de regjeringskontrollerte områdene av Syria er det hittil meldt om 1.414 omkomne.

Benedicte Hafskjold, Kirkens Nødhjelps landdirektør for Syria, er på plass i det svært ødelagte Aleppo. Hun forteller om hjerteskjærende møter med overlevende.

– Så langt i dag har jeg sett én eneste gravemaskin, folk graver med enkle spader eller med hendene i desperate forsøk på å finne sine kjære, sier hun.

I Syria er redningsarbeidet svært sporadisk. Mange mennesker ligger fastklemt i ruinene. Dette bildet er fra Idlib-provinsen.