Verden

Trump til Aftenposten: «Vi skal få ut de ulovlige innvandrerne så fort at hodet ditt kommer til å spinne.»

DERRY, NEW HAMPSHIRE(Aftenposten) Donald Trump vil kaste ut 11 millioner mennesker fra USA. - Men jeg synes ikke jeg er ondsinnet, sier han til Aftenposten.

Tilhengere av Trump fikk en tommel opp da han ble kjørt bort etter folkemøtet i Derry onsdag.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

På forhånd ble det omtalt som en duell mellom Donald Trump og Jeb Bush. Eiendomsutvikleren mot presidentbroren og eksguvernøren. Mangemilliardæren mot mangemilliardærenes sannsynlige førstevalg.

Men det ble ingen duell. Det ble en walkover i delstaten New Hampshire onsdag kveld.

Mens Bush kun klarte å samle rundt 150 mennesker i landsbyen Merrimack, sto et mangedobbelt antall mennesker i flere timer i kø i solsteken utenfor privatskolen Pinkerton Academy i Derry, 30 kilometer unna.

De var kommet for å se Donald Trump.

Auditoriet med 890 plasser ble raskt fylt opp. I kantinen fikk 300 Trump-fans følge forestillingen via en storskjerm. Og utenfor kunne de sist ankomne lytte til kveldens begivenhet via en høyttaler.

— Bush er en lavenergiperson, fastslo Trump i én av kveldens mange angrep mot mannen som tidligere var republikanernes fremste favoritt til å bli partiets kandidat ved presidentvalget i 2016.

Hvordan har Donald Trump kunnet klarte til topps på meningsmålingene på republikansk side:

Les også

Tjener på innvandringsskepsis, Obama-hat og politikerforakt

Trump fikk 85-åring til å gå på sitt første valgmøte

Trump, derimot, er en ubestridt energibombe. Og energien hans ser ut til å trumfe alt annet i denne valgkampen. Det spiller ingen rolle om han ikke har presentert noen politisk plattform eller gitt noen detaljer for hvordan han skal «Make America Great Again», slik han lover i slagordet sitt.

Selvtilliten og et formidabelt selgertalent sørger for å overbevise velgerne likevel.

Blant Trumps nye tilhengere: 85 år gamle Peter Proulx. En mann som alltid, med et unntak for John F. Kennedy i 1960, har stemt på republikanerne. En mann som alltid er med og stemmer frem partiets kandidat ved nominasjonsvalget. En mann som likevel aldri har tatt turen til et politisk folkemøte.

Ikke før nå.

Peter Proulx (85) deltok denne uken på sitt første politiske møte da han kom til Derry, New Hampshire for å høre på Donald Trump. - Han snakker direkte til folk. Han vet hvordan man får ting gjort, sier 85-åringen. Datteren Joan (57) var glad for å være med faren sin på Trump-festen.

— Trump er annerledes. Alle de andre politikerne bare snakker. De sier det de tror vi vil høre. Trump er en mann som vet hvordan man får ting gjort. Jeg elsker engasjementet hans, sier 85-åringen.Han har bodd i den nordøstlige delen av USA i hele sitt liv og sier at det er ett tema som opptar ham mer enn noe annet. Det temaet er innvandring.

— Jeg blir fortvilet når jeg ser hvordan våre folk lider fordi det ikke er jobber å oppdrive, samtidig som disse ulovlige innvandrerne kommer inn hit og skaffer seg arbeid, sukker Proulx.

LES OGSÅ:

Les også

Meningsmåling for CNN: Trump leder fortsatt klart

Ville ikke svare på vårt kritiske spørsmål

Trump er beinhard på innvandring. Det er noe av det Proulx liker ved ham.

Denne uken presenterte Trump noen detaljer om hva han vil gjøre med USAs anslagsvis 11 millioner ulovlige innvandrere: Han vil kaste dem ut. Og så vil han bygge en enorm mur langs hele grensen til Mexico for å forhindre at nye personer sniker seg inn.

Vitsemakerne kom på banen da Trump erklærte sitt presidentkandidatur:

Les også

Derfor blir USA-valget morsommere av Donald Trump

Planen har overrumplet de andre presidentkandidatene, som plutselig må forholde seg til spørsmålet om immigrasjon på en helt ny måte. Det som før virket ekstremt, er nå blitt stuerent på grunn av Trump.

Forbløffelsen blir ikke mindre med tanke på at Trump selv kritiserte republikanerne i kjølvannet av valgnederlaget i 2012 for å ha vært for harde i spørsmålet om immigrasjon.

«Ondsinnet», kalte han republikanernes strenge linje den gang. Nå er tonen en annen. Hvorfor, spør vi kandidaten, har han endret mening?

Trump velger å ignorere Aftenpostens spørsmål.

Men han benytter anledningen til å slå fast at han ikke kommer til å ta på seg silkehanskene i møte med ulovlige immigranter dersom han blir president.

Donald Trump er blitt republikanernes desidert mest populære kandidat i løpet av sommeren.

— Jeg synes ikke jeg er ondsinnet. Jeg ønsker bare å ta tilbake landet vårt. Noen av disse folkene er fantastiske og vidunderlige, men de må ut. De kan komme tilbake, men de må gjøre det på lovlig vis. Så har du noen skikkelige dårlige folk, gjenger som går rundt og skader og dreper andre mennesker. Du har noen dårlige karer der ute. Når jeg blir president, skal vi få dem ut så fort at hodet ditt kommer til å spinne, sier Trump til Aftenposten.Les også kommentaren:

Les også

USA har Donald Trump, men vi har Per Sandberg.

Leder stort på målingene

Mangemilliardæren er for tiden republikanernes soleklare førstekandidat, med 22 prosent av stemmene i et gjennomsnitt av meningsmålingene. Og han scorer også best av alle republikanerne i en hypotetisk presidentduell med Hillary Clinton, demokratenes antatte kandidat.

— Jeg er kommet for å bli, sa Trump i Derry onsdag kveld.

Om ikke Jeb Bush og andre skjønte det før, er det blitt veldig tydelig nå.

Les også

  1. Trump vil kaste ut millioner av innvandrere

  2. Trump krever at Mexico betaler for mur langs grensa

  3. Derfor er e-postskandalen alvorlig for Hillary Clinton