Spiontiltalt canadier dømt til elleve års fengsel i Kina

Michael Spavor, en av to canadiere som Kina anklager for spionasje, er dømt til elleve år i fengsel. Canada mener rettssaken er politisk motivert.

Canadieren Michael Spavor er dømt til elleve års fengsel i Kina. Han er anklaget for spionasje. Canada mener rettsprosessen mot ham er politisk motivert og knyttet til saken mot Huawei-toppen Meng Wanzhou, som ble pågrepet i Canada i 2018.
  • NTB-AFP
Chargé d'affaires Jim Nickel ved den canadiske ambassaden i Beijing under et arrangement i forbindelse med domsavsigelsen i Michael Spavors sak.
Jim Nickel (foran i midten) poserer sammen med representanter fra mer enn et tjuetall andre land i forbindelse med dommen mot Michael Spavor.

Spavor er «funnet skyldig i spionasje og ulovlig deling av statshemmeligheter. Han ble dømt til elleve år i fengsel», heter det i en uttalelse fra domstolen i byen Dandong onsdag.

Ifølge Bloomberg heter det videre at Spavor vil bli utvist, men at det er uklart om det vil skje før eller etter at dommen er sonet.

– Kinas dom mot Michael Spavor er fullstendig uakseptabel og urettferdig, sier Canadas statsminister Justin Trudeau i en uttalelse.

Canadas ambassadør til Kina, Dominic Barton, fordømmer dommen og sier Spavor vil vurdere å anke. Og EU slår fast at Spavor ikke har fått en rettferdig rettssak.

Anstrengt forhold

Også Michael Kovrig, en tidligere canadisk diplomat, er tiltalt for lignende forhold. Sakene har ført til et svært anstrengt forhold mellom Canada og Kina. De har begge gått bak lukkede dører, og canadierne har uttrykt sterk bekymring over mangelen på innsyn.

Både Spavor og Kovrig ble pågrepet kort tid etter at den kinesiske Huawei-toppen Meng Wanzhou ble pågrepet i Canada i desember 2018. Canadiske myndigheter mener det er snakk om en gjengjeldelse.

Rettssakene mot begge canadierne har vært svært korte, og ved begge tilfeller dro diplomater fra en rekke land til Dandong. Jim Nickel, chargé d'affaires ved den canadiske ambassaden i Kina, har omtalt dette som en solidarisk gest. Flere var igjen samlet i Beijing onsdag.

Anke mot dødsdom ble avvist

Tirsdag avviste en kinesisk domstol anken til canadieren Robert Schellenberg, som er dømt til døden i en narkotikasak. Canada fordømmer også den dommen.

Schellenberg ble dømt i til fengsel i 2018 for smugling av narkotika. Han ble brått dømt på nytt i januar 2019, og dommen ble skjerpet til dødsstraff.

Det skjedde samtidig som kinesiske myndigheter prøvde å legge press på Canada for å løslate Meng Wanzhou. Hun ble pågrepet i Canada fordi USA hadde siktet henne for bedrageri og brudd på amerikanske sanksjoner mot Iran.