Mener et bilde utløste drapet på britisk journalist i Amazonas

Et bilde av en båt kan ha utløst et dobbeltdrap i Brasil. Ofrene var en journalist og en urfolksekspert.

Aktivister fra sosiale bevegelser og miljøorganisasjoner demonstrerte etter en britisk journalist og hans ledsager på turen ble drept.

Den britiske journalisten Dom Phillips og den brasilianske urfolkseksperten Bruno Pereira ble drept i juni, da de var på vei tilbake fra en reise i en avsidesliggende del av Amazonas.

Fredag ble det kjent at drapene trolig skjedde fordi Pereira ba Phillips om å fotografere båten til de tre mennene som er siktet.

Drept fordi han var et vitne

– Phillips ble rett og slett drept fordi han var sammen med Pereira, for å sikre at det ikke var vitner til drapet, står det i en uttalelse fra politiet.

Politiet etterforsker om en kobling til ulovlig fiske i områder tilhørende urbefolkningen kan ha vært motiv for drapet. Dette temaet var nemlig viktig for Pareira.

Hittil er tre menn siktet for drapet, og en fisker er pågrepet etter at han tilsto å ha begravet de to drepte. To av de tre siktede erkjenner straffskyld.

Anklager Bolsonaro

Philips, som har skrevet mange artikler om Amazonas og skrev jevnlig for den britiske avisen The Guardian. Dessuten var han i gang med en bok om situasjonen for urfolket i den avsidesliggende Javari-dalen.

Pereira, som fulgte ham på turen, hadde fått utallige dødstrusler på grunn av sitt arbeid for urbefolkningen.

Aktivister legger skylden for drapene på president Jair Bolsonaro, som har åpnet for kommersiell utnytting av regnskogen i Amazonas.

Mange mener denne utnyttelsen går på bekostning av urbefolkningen og miljøet.