Taliban har erobret nok en provinshovedstad

Taliban har tatt kontroll over Aybak, hovedstaden i Samangan-provinsen. Flere andre afghanske provinshovedsteder er også under angrep.

Et hvitt Taliban-flagg vaiet søndag over hovedgaten i Kunduz.

En talsmann for Taliban hevdet mandag morgen at opprørerne hadde tatt seg inn i Aybak, overmannet regjeringsstyrkene der og erobret 100 militære kjøretøy.

Noen timer senere bekreftet viseguvernøren i provinsen at Aybak er i Talibans hender.

– De har full kontroll, tvitret Sefatullah Samangani.

Ifølge New York Times-journalisten Fahim Abed ble flere av lederne i provinsen evakuert fra byen med helikopter, mens andre har søkt tilflukt i fjellene rundt.

Et tidligere medlem av nasjonalforsamlingen i Afghanistan, krigsherren Asif Azimi, skal ha overgitt seg og sluttet seg til Taliban. Det samme skal de rundt 250 militssoldatene hans ha gjort.

Mazar-e-Sharif under angrep

Taliban har de siste månedene erobret store deler av landsbygda i Afghanistan, og de siste dagene har opprørerne også tatt kontroll over de fem provinshovedstedene Zaranj, Sheberghan, Sar-e-Pol, Taloqan og Kunduz. Aybak ble den sjette.

Mandag pågikk det også harde kamper i Mazar-e-Sharif i Balkh-provinsen, der norske styrker var stasjonert i flere år.

Ifølge ubekreftede meldinger i sosiale medier er et stort antall regjeringssoldater drept og såret i angrepene, som blant annet rettes mot den store Shaheen-forlegningen, de afghanske regjeringsstyrkenes hovedkvarter i byen.

Taliban-soldater skal også være sett inne i byen, der hundrevis av norske soldater var stasjonert fram til 2014.

Overga seg

Taliban har i flere uker også beleiret Afghanistans nest største by Kandahar, som tidligere var deres hovedsete.

Det pågår også harde kamper ved Herat i vest og i Lashkar Gah i Helmand i sør, og opprørerne har tatt kontroll over grenseovergangene til samtlige av Afghanistans naboland de siste ukene.

Forsøker å avdramatisere

Regjeringen i Kabul forsøker etter beste evne å avdramatisere Talibans framrykking og hevdet mandag å ha drept nærmere 600 opprørere de siste dagene.

Regjeringsstyrkene har med støtte fra amerikanske kampfly gjennomført angrep mot påståtte Taliban-mål i flere provinshovedsteder, og det fryktes at mange sivile også er drept i angrepene.

Uavhengige kilder forteller at de afghanske regjeringsstyrkene flere steder har flyktet når Taliban-krigerne nærmer seg, eller overgitt seg og sluttet seg til opprørerne.

Mange flykter

Talibans framrykking, og regjeringsstyrkenes flyangrep har siden mai drevet minst 244.000 afghanere på flukt fra sine hjem, ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA).

De fleste har flyktet fra områder nordøst og øst i Afghanistan, og de færreste av internflyktningene har i dag tak over hodet og tilstrekkelig tilgang på mat og helsehjelp.

Mange flyktet til å begynne med inn til provinshovedstedene da Taliban-rykket fram på landsbygda. Nå står kampene om byene, og titusenvis er på nytt drevet på flukt.

Taliban har i en kunngjøring forsikret innbyggerne, statsansatte og medlemmer av de afghanske sikkerhetsstyrkene om at de ikke har noe å frykte. Det har imidlertid kommet meldinger om hevndrap og trusler mot kvinner i områder der opprørerne nylig har tatt kontroll.