Første hemmelige terrordokument offentliggjort i USA

Få timer etter minnemarkeringene i forbindelse med 20-årsdagen for terrorangrepene i USA 11. september ble det første terrordokumentet offentliggjort av FBI.

Samme dag som ofrene etter terroren 11. september 2001 mintes, ble det første hemmeligstemplede terrordokumentet offentliggjort.

USAs president Joe Biden kunngjorde forrige uke at hemmelige dokumenter knyttet til etterforskningen av terrorangrepene skulle nedgraderes.

Først ut var et 16 sider langt dokument. Det sterkt redigerte dokumentet beskriver et intervju fra 2015 med en person som søkte om amerikansk statsborgerskap og flere år tidligere hadde kontakt med saudiarabiske statsborgere som FBI mener ga «betydelig logistisk støtte» til flere av kaprerne.

Dokumentet beskriver kontakten kaprerne hadde med saudiarabere i USA, men inneholder ingen bevis for at Saudi-Arabia var medskyldig i terrorangrepene.

Den første offentliggjøringen kom kort tid etter at Biden deltok på minnestunder i New York, Pennsylvania og Virginia, og offentliggjøringen fortsetter de neste seks månedene.

Nedgraderingen kommer etter press fra pårørende av noen av de 2977 menneskene som ble drept i Al-Qaidas terrorangrep i 2001.

Ifølge CNN har den saudiske ambassaden i Washington kommet med en uttalelse tidligere i uken. Ambassaden hilser utgivelsen av FBI -dokumentene velkommen og skriver at enhver påstand om at Saudi -Arabia er medskyldig i angrepene 11. september, er kategorisk falsk.