Finlands Eirik Jensen-sak: Politisjef tiltalt for å ha ledet narkobande

Den tidligere narkotikapolitisjefen i Helsingfors risikerer 13 års fengsel.

Den tidligere narkotikapolitisjefen i Helsingfors, Jari Aarnio, fotografert i retten.

En strålende politikarrière.

Smugling av svært store mengder hasj og korrupsjon.

Anklager om komplott.

Nær kontakt med tunge kriminelle.

Konflikt med Kripos.

Forklaring om informantbehandling.

Dette kunne vært en oppsummering av ingrediensene i Eirik Jensen-saken, der politilederen er tiltalt for korrupsjon og medvirkning til smugling av 14 tonn hasj gjennom en årrekke. Men det er det ikke.

— Saken mot Eirik Jensen har åpenbart store likheter med vår sak om Jari Aarnio, sier Susanna Reinboth, journalist i finske Helsingin Sanomat.

«Årets politimann» i Finland

For i Finland foregår det som i finske medier blir omtalt som «århundrets rettssak». Den svært profilerte politimannen Jari Aarnio står tiltalt for smugling av rundt et tonn hasj, korrupsjon, misbruk av stilling, samt en rekke andre forhold.

Påtalemyndigheten mener han i realiteten ledet en narkotikabande, som smuglet rundt ett tonn hasj til Finland fra Amsterdam i Nederland.

- Aarnio var en av de aller mest kjente politimennene i Finland, med flere utmerkelser, og ble kåret til «årets politimann» allerede på 80-tallet. Frem til han ble pågrepet høsten 2013 var han sjef for narkotikapolitiet i Helsinki i en årrekke, sier Reinboth, som har jobbet med Aarnio-saken i tre år.

I Norge var Eirik Jensen også svært synlig og høyt skattet før pågripelsen, og ble omtalt som en «spydspiss» i kampen mot organisert kriminalitet.

Les vår bakgrunnssak om nettopp dette:

Les også

Slik ble Eirik Jensen en kjendis i politiet

Avslørt av prostituert

Det finske politiet begynte å undersøke saken etter at en prostituert, som hadde hatt et mangeårig forhold til Aarnio, gikk til innenriksdepartementet og begynte å fortelle om en rekke mistenkelige forhold. Det finske Kripos – Kriminalpoliticentralen – begynte å undersøke, og fant blant annet 60.000 euro nedgravd på hans eiendom.

— Aarnio har hevdet at han er utsatt for et komplott fra kriminelle, sier Reinboth.

Det samme har Eirik Jensen og hans forsvarere hevdet. Spesialenheten fant 30.000 kroner gjemt på eiendommen til Jensen, i tillegg til at de har observert flere pengeoverleveringer fra Cappelen.

Da saken ble kjent i mediene, var det få som trodde at en mann som Aarnio kunne gjøre seg skyldig i noe kriminelt.

— Politimesteren i Helsinki uttalte den høsten at han hadde full tillit til Aarnio, sier Reinboth.

I Norge har flere tidligere kolleger gitt Eirik Jensen svært gode karakteristikker.

«En tipp, topp mann kar alle måter», har tidligere politileder Hanne Kristin Rohde sagt, mens hans tidligere sjef Øyvind Nordgarden har kalt det «utenkelig» at Jensen er skyldig.

Innrømmet fire millioner kroner

Etter hvert vokste saken mot Aarnio kraftig, og etterforskerne stusset på formuen til Aarnio sammenlignet med forbruket. Også i Norge mener Spesialenheten, ifølge Aftenpostens opplysninger, at Jensen har hatt et overforbruk på 1,4 millioner kroner sammenlignet med hans legale inntekter og formue.

Aarnio innrømmet et stykke ut i rettssaken at han har tjent 447.000 euro på ureglementert vis, men da som sikkerhetsrådgiver for en lyskky millionær. Han nekter fortsatt enhver befatning med narkotikaen, til tross for teledata som indikerer kontakt med kriminelle.

— Han har forklart at telefonene som ble brukt var del av informantbehandlingen til Helsinki-politiet, sier Reinboth.

Jensen har også fortalt at medtiltalte Gjermund Cappelen var informant, og at forklaringene på mange av de kryptiske SMS-ene de har sendt ligger i informant-forholdet.

Aftenposten kunne denne uken fortelle at tiltalen

Les også

kobler Eirik Jensen til Bandidos-hasj

Kristisk til Kripos

Både Jensen og Aarnio har også vært kritiske til særorganet Kripos. Jensen har åpent bestridt deres syn spesielt når det gjelder MC-gjenger, mens Aarnio på sin side mener at finsk Kripos har vært ute etter å ta ham etter en tidligere sak Aarnio til slutt ble frikjent for.

Begge to har også vært opptatt av at de bruker uortodokse metoder for å bekjempe kriminalitet.

— Aarnio har selv sagt at mye av hans suksess som politi ligger i at han ikke alltid «følger boken», sier Reinboth.

Straffesaken mot den finske polititoppen er ventet å være ferdig i starten av april. Han ble i fjor dømt til ett år og åtte måneders fengsel for korrupsjon, da han fikk politiet til å kjøpe overvåkingsutstyr i et selskap han selv hadde interesser i. I den saken, sto han tiltalt sammen med Keijo Vilhunen, som leder Finlands mest beryktede kriminelle bande, United Brotherhood.

Dommen er ikke rettskraftig, og Vilhunen ble frikjent i den saken.

Helt sentralt i saken står over 1500 tekstmeldinger mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen: