Forfatteren Salman Rushdie knivstukket i halsen på scenen – 24-åring siktet for drapsforsøk

Rushdie ble angrepet av en 24 år gammel mann som kom løpende opp på scenen før en boksamtale. Forfatteren er koblet til respirator og vil trolig få varige skader.

Angrepet skjedde rett før en boksamtale Rushdie skulle delta i ved Chautauqua Institution i Chautauqua, i staten New York fredag formiddag lokal tid.

Angrepet skjedde litt før klokken 11 fredag formiddag lokal tid. Rushdie ble da introdusert opp på scenen.

Forfatteren skulle delta i en samtale ved Chautauqua Institution i delstaten New York i USA. Det er et kunst- og litteratursenter drevet av en ideell organisasjon i småbyen Chautauqua.

En mann løp opp og stakk 75-åringen to ganger. Han skal ha blitt truffet i nakken og brystet, ifølge lokalt politi.

Forfatteren segnet om etter angrepet på scenen, men fikk raskt medisinsk hjelp. Kort tid senere ble han fraktet med helikopter til sykehus.

Rushdies agent Andrew Wylie opplyser natt til lørdag at det ene øyet er skadet, melder nyhetsbyrået Reuters. Forfatteren skal være koblet til respirator.

– Det er dårlige nyheter. Salman vil trolig miste et øye, nervene i armen hans ble skåret over og leveren hans ble stukket og skadet, sa Wylie litt etter klokken ett norsk tid.

Her blir Hadi Matar (24) pågrepet.

Ung mann pågrepet og siktet

Politiet opplyser at de har pågrepet Hadi Matar (24). Han er bosatt i New Jersey. Lørdag ble han siktet for drapsforsøk. Han sitter i varetekt i et fengsel i byen Chautauqua, der hendelsen skjedde. Han erkjenner ikke straffskyld.

Angriperen skal ha blitt overmannet på scenen og ble raskt pågrepet av en politibetjent som var på arrangementet.

Politiet sier de så langt ikke har klarlagt noe motiv for angrepet. De mener den mistenkte gjerningspersonen handlet alene.

Fredag kveld sa politiet også at de ikke vet om 24-åringen har et kriminelt rulleblad. De ville heller ikke si mer om hans bakgrunn.

Angrepet skjedde da Rushdie ble introdusert til en prat på kunst- og litteratursenter Chautauqua Institution.

Mange vitner til angrepet

Hendelsen skjedde i småbyen Chautauqua. Institusjonen der Rushdie skulle snakke er en ideell utdanningsinstitusjon.

Flere hundre personer som var møtt frem for å høre på samtalen med den verdenskjente forfatteren. Rushdie, som bor i New York, har snakket der flere ganger tidligere.

New York Times har snakket med en lege som var blant publikum. Hun skal ha gått opp på scenen etter angrepet og sier til avisen at Rushdie hadde flere stikkskader, inkludert et i nakken.

Chautauqua Institution er et kunst- og litteratursenter drevet av en ideell organisasjon i småbyen Chautauqua.

Ifølge legen, som selv skulle høre på forfatteren, skal Rushdie ha vært i live og ikke ha mottatt hjerte- og lungeredning.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kaller angrepet på Rushdie for «rystende» på Twitter.

Et liv med beskyttelse

Helt siden utgivelsen av boken «Sataniske vers» i 1988 har den indisk-engelske forfatteren Salman Rushdie vært omstridt.

Navnet på hans fjerde bok viser til en muslimsk legende. Den handler om at profeten Muhammed i et svakt øyeblikk skal ha åpnet for andre guddommer enn Allah.

Salman Rushdie (75) er en verdenskjent forfatter som lenge har levd under beskyttelse på grunn av fatwaen fra Irans øverste leder.

Han skal imidlertid ha innsett at han var blitt forledet av en falsk åpenbaring fra Djevelen. Boken ble beskyldt for å være blasfemisk og utløste omfattende protester fra muslimsk hold.

Og ting ble fort verre for Rushdie og folk rundt ham. Den 14. februar 1989 oppfordret Irans leder ayatollah Ruhollah Khomeini muslimer til å drepe Rushdie og andre som hadde vært involvert i utgivelsen av boken.

I 1991 ble den japanske oversetteren av «Sataniske vers», Hitoshi Igarishi, stukket ned og drept.

Invitert til Norge

I august 1992 inviterte forlegger William Nygaard i Aschehoug Salman Rushdie til Norge. Det vakte internasjonal oppsikt.

Den forfulgte forfatteren levde under streng beskyttelse på grunn av oppfordringen om å drepe ham.

To norske statsråder, Åse Kleveland og Gudmund Hernes, møtte Rushdie for åpen scene på selve Aschehougs hagefest den gang.

Forfatter Salman Rushdie og forlagsdirektør William Nygaard under den tradisjonelle hagefesten til Aschehougs forlag i 1992

Nygaard: Har holdt kontakt

Fredag kveld sier William Nygaard til Aftenposten at det foreløpig bare er spekulasjoner om hva som ligger bak angrepet.

– Jeg håper at det ikke er snakk om alvorlige skader, sier han.

– Så håper jeg at saken oppklares og at vi får visshet om hva som ligger bak.

Forleggeren sier det er viktig å få klarhet i om angrepet har med «den dramatiske forhistorien» å gjøre. Han håper også at etterforskningen vil vise om det er snakk om en enkelt gjerningsmann, eller om det ligger mere bak.

Nygaard sier at han har holdt kontakt med forfatteren. Men det er et par år siden de møttes i New York sist.

Forlegger William Nygaard.

Fikk politisk støtte

11. oktober 1993 ble den norske utgiveren av «Sataniske vers», forlagssjef William Nygaard i Aschehoug, skutt og livstruende skadet utenfor sin bolig i Dagaliveien i Oslo.

I 2018 ble det kjent at flere personer er siktet for drapsforsøket på Nygaard. Da var det bare dager igjen før saken ville ha blitt strafferettslig foreldet.

Flere personer er siktet av Kripos. Foruten siktelsene for attentatforsøk, er de også siktet for brudd på straffelovens paragraf 99 a om angrep på sentrale samfunnsinteresser.

– De samme personene er fortsatt siktet for drapsforsøket, og det er fortsatt aktiv etterforskning i saken, sier kommunikasjonsrådgiver Aksel Due i Kripos.