Verden

Politisk kræsjlanding for Biden før avreisen til Europa

Joe Biden landet i natt i Roma, klar for pavetreff, møte i G20 og klimatoppmøte. Han kommer fra politisk kaos på hjemmebane.

USAs president Joe Biden og kona Jill Biden landet i Roma natt til fredag.
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • NTB

USAs president Joe Biden tok torsdag turen til Kongressen i Washington D.C. Planen var å selge inn en sosial pakke til hans egne i Det demokratiske partiet. Han ville bruke 15.000 milliarder kroner på større sosial sikkerhet. Pengene skulle blant annet gå til barnehage for alle og tidenes miljøpakke.

Biden har slitt med å få flertall for sin politiske agenda. Han gjør det historisk dårlig på målingene og trengte sårt en seier på hjemmebane.

Planen var å få venstresiden til å stemme for et annet hjertebarn, nemlig en gigantisk infrastrukturpakke, mot at den fikk den sosiale pakken. Med seire innenfor både miljø og infrastruktur kunne Biden vist frem for verden at det amerikanske demokratiet fremdeles virker. Han utsatte avreisen til Roma for å få det til.

– Både et fremtidig demokratisk flertall i Kongressen og mitt presidentskap avhenger av hva som hender den neste uken, skal Biden ha sagt til sine partifeller i Representantenes hus, ifølge lekkasjer til The New York Times.

President Joe Biden og speaker Nancy Pelosi etter at Biden hadde møtt de demokratiske delegatene i Representantenes hus i Kongressen.

Men venstresiden i Det demokratiske partiet ville ikke være med på leken. De krevde forsikringer for at den sosiale pakken ville gå gjennom før de ville stemme ja til infrastrukturpakken. Det kunne de ikke få.

Dermed falt Bidens initiativ til jorden, og han ble stående tomhendt igjen før avreisen til Europa.

Fiaskoen understreker den dype splittelsen og mangelen på tillit i Det demokratiske partiet, skriver The New York Times. Biden har allerede store problemer med opposisjonen i Det republikanske partiet, som gjerne vil se ham feile stort. Ikke minst en revansjesugen Donald Trump, som mange tror vil stille til presidentvalget i 2024.

Så må han altså i tillegg styre med splittelsen i eget parti. Det som har vært særlig vanskelig er å få de mest liberale representantene i Representantenes hus til å bli enig med de to mest konservative medlemmene i Senatet. Det problemet klarte han ikke å løse før avreisen til Roma.

Først til paven

Fredag møter Biden, som er katolikk, pave Frans. Deretter møter han Italias statsminister Mario Draghi, som også er vertskap for G20-møtet.

Hovedformålene med turen er G20-toppmøtet i Roma og dernest klimatoppmøtet i Glasgow. Opptakten til møtene er ikke den beste.

Russland og Kina deltar ikke under G20-møtet, og ferske diplomatiske konflikter murrer fortsatt.

Tyrkia utløste nesten en full diplomatisk krise da president Recep Tayyip Erdogan i forrige uke truet med å kaste ut ambassadørene fra ti vestlige land fordi de i en felles uttalelse hadde tatt opp fengslingen av filantropen Osman Kavala.

Det blir også første gang USA, Australia og Frankrike sitter ved samme bord etter den betente konflikten om innkjøp av ubåter. Australia skrotet tidligere i høst en avtale med Frankrike om kjøp av dieseldrevne ubåter og inngikk i stedet en avtale om kjøp av atomdrevne ubåter fra USA.

Frankrike ble mildt sagt rasende og gikk til det uvanlige skrittet å tilbakekalle landets ambassadører i USA og Australia.

Lunken oppslutning?

Samtidig er oppslutningen om møtet noe lunken. Hverken Kinas president Xi Jinping eller Russlands president Vladimir Putin vil delta fysisk. Mexicos president Andrés Manuel López kommer ikke, og Japans statsminister Fumio Kishida, som står midt oppi nasjonale valg, har ennå ikke bekreftet sin deltagelse.

Uansett – det er blir første gang på lenge at lederne for land som står for rundt 75 prosent av verdenshandelen og 60 prosent av verdens befolkning, møtes som en gruppe.

Økonomi og klima

Økonomisk utvikling er selvsagt et viktig punkt på dagsordenen, men vertslandet Italia håper også at G20-møtet vil enes om viktige spørsmål foran klimatoppmøtet i Glasgow som starter neste uke. For eksempel felles enighet om tiltak for å oppnå netto null klimagassutslipp innen midten av århundret og felles forpliktelser til også å redusere metanutslipp.

FN og klimaaktivister håper dessuten at G20-landene skal oppfylle sine mangeårige løfter om å gi 100 milliarder dollar i året i klimahjelp til fattige nasjoner. En slik byrdefordeling er helt nødvendig for at fattige land skal klare å håndtere konsekvensene av global oppvarming. Disse landene er allerede hardt rammet av klimaendringene.

– G20-landene står for over 80 prosent av de globale utslippene. De har derfor et stort ansvar når de nå kommer sammen som en gruppe for å stå ved sine forpliktelser. Og i dag er løftene om klimafinansieringen ikke innfridd, sier Renata Dwan, nestleder i tenketanken Chatham House.

Nye beregninger fra OECD viser at målet om klimafinansiering ikke nås før om rundt tre år.

Hverken president Vladimir Putin eller president Xi Jinping kommer til Roma. Det er ventet at de vil delta digitalt på G20-møtet.

Dempede forventninger

Selv om ledere fra G20-landene for første gang møtes fysisk i Roma, er altså forventningene på forhånd noe dempet. For hva kan oppnås når lederen fra Kina, verdens største karbonforurenser og verdens nest største økonomi, ikke dukker opp? Eller når Putin, som selger store mengder energi til Europa, holder seg borte?

Det er forventet at Jinping, som ikke har forlatt Kina siden tidlig i 2020, vil delta via skjerm, noe også trolig Putin vil.

– Men hvis Kina ikke kommer til Roma, hvis Russland ikke kommer, vil det være en bekreftelse på sårbarheten til Europa, mener statsviter Massimo Franco, som skriver for den italienske avisen Corriere della Sera.

Spent atmosfære

De ferske, diplomatiske feidene skaper også utvilsomt en spent atmosfære.

USAs president Joe Biden og Frankrikes president Emmanuel Macron har snakket to ganger på telefon siden konflikten brøt ut. De har også avtalt et eget møte i Roma fredag.

Macron ønsker å sikre seg USAs støtte for «etableringen av et sterkere europeisk forsvar, som skal utfylle NATO-samarbeidet og bidra til den globale sikkerheten»

Macron har imidlertid ikke snakket med Australias statsminister Scott Morrison siden konflikten. Det er ikke klart om de to vil møtes i Roma.

Les også

  1. Joe Biden snubler i pose og sekk

  2. Biden hadde det han trengte for å lykkes. Nå kan drømmen briste.

Les mer om

  1. Joe Biden
  2. G20