Løy og villedet Trump i terrorangrepet mot demokratiet i USA? Fem punkter fra dagens høring.
Spredte tidligere president Donald Trump bevisst løgner om at valget ble stjålet fra ham? Her er fem momenter som kom frem under mandagens høring.
Fem mennesker døde under stormingen av Kongressen, USAs lovgivende forsamling. Hendelsen i januar 2021 kastet USAs demokrati ut i en dyp krise.
I juni skal det være en rekke høringer om hendelsen. En spesialkomité vil legge frem dokumentasjon som skal vise at Trump var ansvarlig for stormingen. Høringene har som mål å gi svar på hvilken rolle USAs tidligere president hadde i hendelsene.
Den første høringen begynte forrige torsdag. Komiteen, som er oppnevnt av Representantenes hus i Kongressen, har jobbet i litt under et år med å hente inn vitneutsagn og bevismateriale om hendelsen.
Aftenposten har tidligere omtalt hva som kom frem på den første høringen. Her kom det blant annet frem at Donald Trumps egen datter, Ivanka Trump ikke trodde på at faren egentlig hadde vunnet valget.
Det ble vist en rekke videoklipp under mandagens høring. Komiteens mål var å vise hvordan Trump gang på gang hadde blitt fortalt av sine egne at det ikke hadde skjedd noe valgfusk. Flere av de som vitnet var Trumps tidligere støttespillere.
Dette var noe av det som kom frem:
1. Trumps ansatte ba ham om å ikke erklære valgseier
To av de som vitnet var tidligere ansatte i Trumps presidentkampanje. Bill Steipen og Jason Miller fortalte at de hadde bedt Trump om å ikke erklære valgseier før de var sikre på om det stemte.
– Det var altfor tidlig å ta slike samtaler, sa Trumps kampanjesjef Bill Stepien i et videoopptak, som ble spilt av mandag.
2. Jared Kushner og andre sa at de var imot Rudy Giulianis løgner
I høringen kom det også frem at noen av Trumps støttespillere var ukomfortable med konspirasjonsteoriene som ble presentert etter valget i 2020.
I et videoopptak sa Jared Kushner, Trumps svigersønn, at han motsatte seg Giulianis aktiviteter etter valget. Rudy Giuliani var Trumps advokat og var en av de som aggressivt la frem anklager om at det hadde foregått valgfusk etter valget.
3. Tidligere justisminister sier Trump hevdet valgfusk før det var noe bevis
William Barr er tidligere justisminister. Flere videoklipp av et intervju med ham ble vist under høringen. Allerede før det var mulig å frembringe bevis om påstått valgfusk hevdet Trump at det hadde funnet sted, forklarte Barr.
Barr forklarte også hvordan han mente Trump etter hvert selv trodde på de villeste anklagene om valgfusk. Dette kan være relevant i en potensiell straffesak mot Trump.
4. Sier Trumps tweet førte til trusler mot hans familie
En av de som vitnet under høringen var Al Schmidt, en politiker i Philadelphia. Han undersøkte anklagene om valgfusk i byen «uansett hvor absurde de var», men fant ikke noe bevis for at dette hadde skjedd.
Dette gjorde Trump irritert og han tvitret om Schmidt. Bypolitikeren selv forklarte hvordan dette førte til trusler mot ham og hans familie.
5. Tidligere Fox News redaktør vitnet
Chris Stirewalt jobbet som politisk redaktør i Fox News på valgkvelden. Han var en av de som sto bak avgjørelsen om å kunngjøre at Biden hadde vunnet staten Arizona.
Arizona var en av statene som var avgjørende å vinne for å bli president. Det at Fox News gjorde denne kunngjøringen gjorde Trump veldig sint. Stirewalt ble senere sparket fra TV-kanalen.
Flere runder med høringer
Det er ventet fem runder til i juni. I neste uke holder de høringer på formiddagene. Torsdag kveld gikk høringen i beste sendetid.
Liz Cheney, som er republikaner og sitter i komiteen har tidligere fortalt litt om planen for de neste høringene:
- Den tredje høringen skjer onsdag. Da skal det handle om forsøket på fjerne USAs fungerende justisminister og erstatte ham med en som var villig til å spre påstander om valgfusk.
- Den fjerde høringen skal dreie seg om presset mot Mike Pence.
- I femte høring skal granskerne trekke frem forsøket på å presse delstater til å endre valgutfallet.
- I de to siste rundene i juni skal det handle om at Trump var den som oppildnet folk til å angripe Kongressen, og at han lenge nølte med å stoppe volden.
Aftenposten retter: I den første versjonen av denne saken sto det at Barr var regjeringsadvokat. Det riktige var justisminister. Feilen ble rettet og saken oppdatert klokken 21.50.