Verden

Hun ble skutt og drept på vei hjem fra bryllup. Nå spør flere om Taliban kan holde det de lovet.

Klarer Taliban å holde orden i egne rekker?

  • Gina Grieg Riisnæs
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

«Selv om du kun har brød og løk, ha et smil om ansiktet.» Slik lyder et gammelt afghansk ordtak. Med andre ord: Selv om livet er vanskelig, må du sette pris på de små tingene.

Med den tanken i bakhodet dro Zainab og familien til et bryllup i den afghanske hovedstaden Kabul torsdag forrige uke. Målet var å glemme månedene med nyheter om drap og sultkatastrofe i hjemlandet, om bare for et par timer.

Da festlighetene var over, kjørte familien hjem sammen. På veien ble de stoppet ved en av politiets mange sperringer.

Som vanlig sjekket de bilen. Og som vanlig fikk familien beskjed om å kjøre videre.

Så startet kuleregnet.

Klarer ikke holde løftet

På denne tiden i fjor virket det utenkelig at Taliban ville ta makten i Afghanistan innen august. Det til tross for at offensiven som endte med hovedstaden Kabuls fall 15. august, allerede var godt i gang.

I månedene før tok Talibans soldater landsbyer én etter én. Selv om de brukte militær makt for å komme seg frem, var ikke det den viktigste grunnen til seieren. Taliban lovte å gi folket noe den tidligere regjeringen ikke klarte å levere på:

Sikkerhet.

God sikkerhet er Taliban-regjeringens største utfordring, ifølge eksperter Aftenposten har snakket med tidligere.

Å bevare sikkerheten i landet har også vært Talibans viktigste argument for å sitte med makten. Tidligere statistikk ga de ekstreme islamistene god grunn til å tro at løftet ville være enkelt nok å holde.

Rett og slett fordi Taliban sto bak de fleste drapene før de tok over makten.

Bedre statistikk, dårligere tider

Krigen i Afghanistan var i mange år verdens dødeligste konflikt. Grupper som var imot den tidligere regjeringen, sto bak 64 prosent av angrepene mellom januar og juli 2021. Altså i løpet av de seks månedene før Taliban tok makten.

Taliban sto for mesteparten av den statistikken, ifølge tall fra FN.

Etter at Taliban-regjeringen kom på plass, er langt færre drap registrert.

Unntaket er først og fremst drap av den tidligere regjeringens sikkerhetsstyrker. Taliban har drept over 100 soldater etter at de kom til makten, ifølge en rapport fra Human Rights Watch. Det til tross for at de ble lovet amnesti da den tidligere regjeringen forsvant.

Taliban lovet også å la minoritetsgrupper være i fred. Samt å gi bedre levekår for kvinner.

Flere enkeltmeldinger om brudd på disse løftene har kommet inn de siste månedene. Drapene torsdag forrige uke skiller seg likevel ut.

Kulen som traff bilen til Zainabs familie torsdag kveld, innebar brudd på flere enn ett av disse løftene.

Voktet av Taliban

Veisperringen familien stanset ved, var bevoktet av Talibans politi. Det forteller Zainabs søster til lokalavisen Rukshana.

Søsteren var i bilen da angrepet fant sted.

– Idet vi kjørte av gårde, skjøt Taliban mot bilen vår, forteller hun.

– To kuler traff henne i hjertet. Hun var død før vi nådde frem til sykehuset.

Resten av familien dro hjem uten 25 år gamle Zainab. Der fikk de et overraskende besøk.

Kom på besøk

Familien bor i nabolaget Dashte Barchi vest i Kabul. Området er kjent fordi det først og fremst huser hazarer. Det er en minoritetsgruppe som lenge har vært utsatt for angrep av både terrorgruppen IS-K og Taliban.

Etter at Taliban tok over makten i landet, er langt færre drap på hazaraer registrert enn tidligere. Derfor vakte drapet av Zainab, som var hazara, stor oppsikt i Kabul. I tillegg skal Taliban selv ha innrømmet drapet overfor familien.

I intervjuer med lokale medier forteller Zainabs søster at Taliban besøkte familien etter drapet. De skal ha bedt om unnskyldning for 25-åringens død og sagt at det skyldtes et uhell.

Taliban-vakten som skjøt, skal ha virket beruset, ifølge søsteren.

Det har fått afghanske innbyggere til å stille spørsmål ved om Taliban er egnet til å opprettholde sikkerheten de har lovet.

Krever at drapet undersøkes

Søndag forrige uke, fire dager etter drapet, demonstrerte et par titall kvinner mot drapet i Kabul. De krevde at drapet på Zainab skal etterforskes.

Demonstrasjonen ble ikke tatt godt imot.

Politiet brukte tåregass for å stanse protestene, ifølge lokale medier.

En venninne av Zainab ble først kjent med nyheten gjennom lokale afghanske medier. Hun er blitt vant til å høre nyheter om drap, forteller hun til Aftenposten. Likevel sjokkerte Zainabs død henne, fordi hun ikke var et av Talibans typiske mål:

– Hun var en god, snill og intelligent jente. Det er vanskelig for oss kvinner å puste her lenger. Vi er så lei av denne situasjonen.

Les også

  1. Krisen i Afghanistan forverres. Nå har Taliban innført en ny form for penger.

  2. Familien fikk tre barn i stedet for ett. Nå kjemper de mot klokken for å holde dem i live.

  3. Taliban drepte Tiktok-stjerne. Samtidig avslørte de en stor svakhet.

Les mer om

  1. Afghanistan
  2. Taliban