200 år med vaksinemotstand startet med frykt for horn og hover

De første motstandere av vaksiner spredte frykt for at det skulle bli født babyer som var halvt kyr.

Skriftet «Vaccinae vindicia» eller til forsvar for vaksinering var skrevet av legen Robert John Thornton i 1806. Det inneholdt denne tegningen. Den skulle illustrere en teori fra Benjamin Moseley om at injeksjoner med kukopper kunne få kvinner til å ville ha seksuelt samkvem med okser og unnfange barn som var halvt storfe.

Tidlig på 1800-tallet fikk briter tilgang til den første vaksinen i historien. Den skulle beskytte dem mot kopper, en av tidens dødeligste sykdommer.

Mange briter var skeptiske. Uroen strakte seg langt forbi trøtthet og øm arm, som rammer mange i dag. Bivirkningene de fryktet, var langt mer skremmende: De var redde for blindhet, døvhet, åpne sår og en forferdelig hudsykdom kalt kukopperskabb. De fryktet også at vaksinen ville gi dem horn og hover.

Dermed var den første bevegelsen med vaksinemotstand født.

Møtt med overtro og mistillit

Edward Jenner gjorde i 1796 en banebrytende oppdagelse. Det dødelige kopperviruset kunne forhindres med en vaksine av kukopper. Mange leger jublet. Men noen briter møtte nyheten med overtro og mistillit som grenset til hysteri.

I løpet av de neste 100 år vokste motstanden til å bli en av de største britiske massebevegelser.

Les hele saken med abonnement