– Tre døde i Colombia etter zikasmitte

Tre personer som var smittet av zikaviruset i Colombia, er døde etter å ha utviklet en sjelden nevrologisk sykdom, opplyser colombianske helsemyndigheter.

myggkombo.jpg
  • Ingvild Fjelltveit
  • Ntb

De tre fikk diagnostisert Guillain-Barré syndrom, en sykdom der immunsystemet angriper nervesystemet.

– Vi har bekreftet tre dødsfall relatert til zikaviruset, opplyser Martha Lucia Ospina, talskvinne for Colombias nasjonale helseinstitutt, fredag.

– I alle disse tre tilfellene ble zikasmitten etterfulgt av Guillain-Barré syndrom, fortsetter hun.

The Guardianmeldte om dødsfallene i går.

Brasil: Advarer gravide mot kyssing

I Brasil advarte en brasiliansk helsetalsmann fredag gravide kvinner mot å kysse etter at det brasilianske helseinstituttet for første gang har påvist aktivt zikavirus i spytt og urinprøver, melder nyhetsbyrået AP.

Det brasilianske helseinstituttet vil nå undersøke den mulige overføringen av det myggbårne viruset gjennom kroppsvæsker.

Helseinstituttet Fiocruz gjorde funnet etter å ha analysert prøver fra to pasienter og utført en delvis kartlegging av viruset, sa Paulo Gadelha, som er direktør i Oswaldo Cruz Foundation (Fiocruz).

Zika er blitt påvist i 30 land. Det er blitt knyttet til hjerneskader hos tusenvis av nyfødte i latinamerikanske land de siste månedene, men sammenhengen mellom viruset og fosterskadene er ikke bekreftet.

Bakgrunn:

Les også

7 grunner til at zikaepidemien kan være verre enn vi trodde

Katolske land

FN oppfordrer nå land som er rammet av zikautbruddet, om å sørge for at kvinner har tilgang til prevensjon og også tillate abort. Zikafeberen er påvist i mange land i det hovedsakelig katolske Latin-Amerika. Mange av disse landene har en svært restriktiv abort— og prevensjonslovgivning.

— Hvordan kan man be kvinner om ikke å bli gravide og samtidig ikke tilby dem muligheten til å forhindre graviditeter, sier Cecile Pouilly, talskvinne for FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).

Les også:

Les også

Zikaviruset har smittet mellom mennesker

Voldtekt utbredt

Mange jenter og unge kvinner i disse landene blir gravide som følge av voldtekter.

— I miljøer hvor seksuell vold er utbredt, kan graviditet være vanskelig å forhindre. Lover som begrenser kvinners adgang til prevensjon og abort bør derfor så raskt som mulig revideres, heter det i en uttalelse fra OHCHR.

Les også: