Verden

Rapporter om overgrep i sluttkampen om Aleppo: - 82 henrettet på stedet

Verdenssamfunnet protesterer etter rapporter om krigsforbrytelser i sluttkampen om Aleppo. I realiteten er det begrenset hva som kan gjøres for å hjelpe Aleppos befolkning.

Bildet viser sivile som rømmer lenger inn i de opprørskontrollerte områdene i Aleppo den 12. desember.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

SISTE: Opprørere sier de har inngått en avtale om umiddelbar evakuering av sivile og opprørskrigere fra Øst-Aleppo. Russland bekrefter at opprørere skal evakueres.

Senere sier Osama Abu Zayd, som er rådgiver den såkalte Frie syriske hær, til AP at en våpenhvile trådte i kraft tirsdag kveld.

Slaget om Aleppo beveget seg tirsdag inn i sin aller siste fase, ifølge talsmenn for den syriske hæren og uavhengige observatører. Samtidig kommer det rapporter om drap på sivile i regjeringsstyrkene erobrer opprørernes siste tilholdssteder.

– Den verste humanitære tragedien i det 21. århundre utspiller seg foran øynene våre, sier den franske utenriksministeren François Delattre ifølge AFP.

Frykter massakrer på sivile

Til tross for nyheten om en våpenhvile og evakuering, så er mange som har støttet opprøret mot president Bashar al-Assad redde.

– Vår partner i organisasjonen Masrrat melder at hundrevis av sivilister har blitt henrettet i gatene. Vi er svært bekymret for alle våre kollegaer i Aleppo, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp Per Nergaard.

Han forteller at de har fått en «hjerteskjærende» bønn om hjelp fra flere organisasjoner i området, som forteller at både de selv og den sivile befolkningen frykter eller har blitt utsatt for omfattende grusomheter.

Hastebehandling i FN

Frankrike og Storbritannia ba tirsdag om at situasjonen i Aleppo ble tatt opp til hastebehandling i FNs sikkerhetsråd. Da Delattre tok initiativ til et krisemøte om Aleppo for to uker siden, la Russland og Kina la ned veto mot en FN-resolusjon om en syv dager lang våpenhvile i Aleppo.

Bombingen fra luften avtok noe tirsdag, muligens på grunn av dårlig vær, men artilleribeskytningen av opprørskontrollerte områder og gatekampene fortsatte, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

Rapporter om utenomrettslige henrettelser

Fra Aleppo rapporteres det også om sivile som blir drept i det de forsøker å flykte og om militser som går fra hus til hus og likvidert titalls sivile i de tidligere opprørskontrollerte delene av Aleppo.

– I alt frem mot mandag kveld hadde vi mottatt rapporter om at styrker som støtter myndighetene har drept 82 sivile, inkludert 11 kvinner og 13 barn, i fire forskjellige nabolag – Bustan al-Qasr, al-Fardous, Al-Kalasah and al-Saliheen, sier Rupert Colville, som er talsmann for FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Soldater som er lojale med myndighetene tok mandag 12. desember med seg pressefolk til områder i Aleppo som de nylig har erobret fra opprørerne.

– Skutt på gaten eller hjemme

– Rapportene vi har fått går ut på at folk blir skutt på gaten i det de prøver å rømme og at folk blir skutt i hjemmene sine, sier Colville under en pressekonferanse i Genève ifølge Reuters. – Det kan være mange flere ofre. Han opplyste at den irakske myndighetsvennlige militsen Iraqi al-Nujabaa var involvert i drapene.

Colville sa han håpet rapportene var feilaktige eller overdrevne, men la til at de hadde blitt verifisert av flere pålitelige kilder.

– Barn under beskytning

UNICEF siterer en ikke navngitt lege på at kanskje så mange som 100 barn, som enten er alene eller som har kommet bort fra sine familier, befinner seg i et hus som er under sterk beskytning i den opprørskontrollerte delen av Aleppo.

Det ser ut til å være et totalt humanitært sammenbrudd i Aleppo, sier FNs talsmann for humanitære spørsmål, Jens Laerke, ifølge Reuters.

Den syriske hæren benekter at de har drept eller torturert noen av dem som er blitt tatt til fange, melder Reuters.

Videoen under viser hvordan Aleppo er blitt ødelagt av krigshandlingene. Videoen er gjengitt med tillatelse fra radiostasjonen Rozana English.

Fortvilede rop om hjelp på sosiale medier

På sosiale medier, som Facebook og Twitter, florerer det nå med fortvilte bønner om hjelp fra syrere som sier de befinner seg i de okkuperte delene av Aleppo, eller som er i områder som nylig er blitt erobret av regjeringsstyrkene.

En fellesnevner for meldingene er stor frykt for at regimet skal henrette sivile som har befunnet seg i de opprørskontrollerte delene av Aleppo.

Aktivisten Monther Etaky, som Aftenposten har vært i kontakt med, sier både de som har kjempet mot regjeringshæren og familiene deres nå risikerer å bli henrettet.

Han har navngitt en slik familie og til AP sier han at han kjenner til tre familier.

Frilansjournalisten Salah Al-Ashkar har lagt ut flere meldinger på Facebook og Twitter der han forteller om folk lidelser og ber om hjelp.

– Det er mange barn her og folk er hjelpeløse. Verden må handle nå, vær så snill, sier han i en av videoen sine.

Appeller møter døve ører

Tyrkias utenriksminister ba tirsdag om umiddelbar stans i kampene og om evakuering av sivile, melder Reuters. Tyrkiske og russiske tjenestemenn skal møtes onsdag for å diskutere muligheten for å åpne en evakueringskorridor.

Men fra Russland, som har støttet Syria militært i over et år, har liten sans for appeller om våpenhvile nå.

– Vi er trette av denne sytingen fra våre amerikanske kolleger i den nåværende administrasjonen om at vi umiddelbart må stanse kampene, sa utenriksminister Sergej Lavrov til journalister tirsdag ifølge AP.

Det russiske forsvarsdepartementets talsmann klaget på dobbeltmoral. Generalmajor Igor Konasjenkov sa tirsdag at opprørerne hadde brukt over 100.000 mennesker i Aleppos østlige bydeler som menneskelige skjold, melder AP. Han hevdet at folk som har forsøkt å flykte har møtt motstand fra væpnede opprørere.

Soldater tro mot presidenten, vandrer gatelangs i det regjerings kontrollerte Sheik Saeed området i Aleppo.

– Rått realpolitisk spill

De humanitære hensynene prioriteres rett og slett ikke, forklarer ekspertene.

– Det humanitære er ikke lenger det viktigste og det realpolitiske spillet er veldig rått akkurat nå, sier Kristin Bergtora Sandvik, forskningsprofessor ved Institutt for fredsforskning (PRIO). – Dessuten har man dobbeltmoralen som det vises til, siden Saudi-Arabia får holde på slik de gjør i Jemen.

Folkeretten kommer til kort

Dersom det stemmer at folk nå blir henrettet uten lov og dom, så faller det inn i et mønster man har sett også før i Syriakonflikten.

– Dessverre ser man at folkeretten kommer til kort, sier Mads Harlem, jurist og ekspert på folkerett i Røde Kors.

Folkeretten er i utgangspunktet klar, de stridende partene har uansett et ansvar for å sørge for siviles sikkerhet og at humanitær hjelp kan komme frem. Utenomrettslige henrettelser er en krigsforbrytelse.

Men den internasjonale straffedomstolen har ikke jurisdiksjon i Syria og kan bare ta for seg saker i Syria dersom Sikkerhetsrådet ber om det. Der kan Russland legge ned veto.

Da er det det syriske regimet og de andre væpnede gruppene selv som må etterforske krigsforbrytelser.

– Partene har et ansvar uansett

Mads Harlem sier at for Røde Kors er det viktig å skille mellom det å få til en våpenhvile og sikre humanitær hjelp inn til Syria ettersom hele krigen er blitt så politisert.

– Selv om det er viktig at FN jobber for en våpenhvile, er ikke dette en forutsetning for at partene skal slippe inn humanitær hjelp. Dette er de forpliktet til etter humanitærretten uavhengig av om det innføres en våpenhvile, sier Harlem.

Lidelsene langt fra over

Og selv om opprørere som har hatt støtte fra USA, Tyrkia og Gulflandene og jihadistiske grupper som de vestlige landene ikke støtter, lider et knusende nederlag i Aleppo, så vil krigen langt fra være over.

– Ødeleggelsen av Aleppo, de umålbare lidelsene for folket, blodbadet, den uprovoserte nedslaktingen av menn, kvinner og barn, ødeleggelsen - og vi er langt fra å være ved enden av konflikten, sa FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein i en uttalelse.

Les mer om

  1. Syriakrigen