Verden

Cubanerne flokket seg for å hedre Castro

Store menneskemengder samlet seg på Revolusjonsplassen i Havanna for å hedre landets avdøde tidligere president Fidel Castro.

Sørgende holder frem et cubansk flagg i det de går opp mot Revolusjonsplassen i Havana. Det er ventet at mange tusen vil komme til plassen de neste to dagene for å ta et siste farvel med revolusjonslederen Fidel Castro.
  • NTB

Flere av de sørgende hadde stilt seg i kø allerede før daggry mandag, og i det plassen åpnet defilerte de forbi et svart-hvitt bilde av Castro som en ung revolusjonær. Flere av dem hadde med seg blomster.

– Jeg kom hit klokka 18 i går kveld. Jeg har ikke ord, sier 44 år gamle Josefina Vayan Bravo.

– Han er alle cubaneres far. Han ga meg alt. Min frihet, min verdighet, sier 66-åringen Lourdes Rivera.

Flere hundre tusen sørgende er ventet å møte opp på Revolusjonsplassen for å hedre Castro. Mange av dem som har møtt opp er kledd i statlige uniformer, deriblant soldater, veteraner, leger og tollansatte.

De sørgende som ønsket å hedre Fidel Castro dannet en svært lang kø.

Landet i Havanna

Mandag landet den første kommersielle flyvingen mellom USA og Havanna på 50 år på Cuba.

Passasjerene ombord på den fullbookede avgangen med selskapet American Airlines applauderte i det flyet landet på Jose Marti internasjonale flyplass. Cubanerne hilste flyet velkommen med vannkanoner fra brannbiler. Også før avgang fra Miami ble det holdt en liten seremoni, der de reisende fikk utdelt forskjellige typer cubansk mat av flyselskapet.

I februar i år undertegnet USA og Cuba en avtale som åpnet for å gjenoppta kommersiell flytrafikk mellom de to landene.

USAs påtroppende president Donald Trump meldte mandag at han ønsker seg en «bedre avtale» med Cuba – hvis ikke vil han stanse opptiningen av forholdet mellom landene. Trumps rådgiver Kellyanne Conway sa søndag at ingenting er avgjort med tanke på Cuba.

– Vi får se hva som skjer med Trump-administrasjonen. Vi vet ikke akkurat hva som kommer til å skje, men vi kan si at vi er på Cuba, i provinsene, i Havanna, og vi kommer til å fortsette med tilbudet framover, sier Alfredo Gonzalez, American Airlines' sjef for De karibiske øyer.

Et bilde av avdøde Fidel Castro er utstilt på Revolusjonsplassen.

Ikonisk

Fredag opplyste president Raúl Castro på statlig fjernsyn at hans bror var død i en alder av 90 år. Det er erklært ni dagers landesorg fram til Castros urne settes ned søndag 4. desember.

Fidel Castro var den cubanske revolusjonens far og en av det 20. århundrets mest ikoniske helter i den latinamerikanske verden. Han sto i spissen for revolusjonen som forvandlet den karibiske øystaten til et kommunistisk ledet land.

For sine støttespillere er han en helt som beskyttet vanlige borgere mot kapitalismen. For motstanderne, blant dem flere tusen cubanere som lever i eksil i USA, var han en ond kommunistisk tyrann. (©NTB)

Studenter fra universitet i Havanna på vei til Revolusjonsplassen.

Les mer om

  1. Cuba
  2. USA