Den gode tonen med Putin kan koste Trumps drømmediplomat dyrt

Rex Tillersons nære forhold til Vladimir Putin kan gjøre at han mister jobben som utenriksminister allerede før han kan begynne.

Rex Tillerson ble tildelt den russiske vennskapsordenen i 2013. Han har kjent Vladimir Putin i flere tiår. Nå kan han bli USAs neste utenriksminister, med mindre han blir avvist av minst tre republikanere i Senatet.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
Rex Tillerson fikk i 2012 en orden av Vladimir Putin.«Ordenen for vennskap» er en av de høyeste medaljene som Putin kan dele ut til utenlandske statsborgere.

Oljegiganten ExxonMobil er verdens åttende største selskap og har en inntekt som er større enn Irlands bruttonasjonalprodukt.

Som toppsjef for selskapet de siste ti årene har Rex Tillerson (64) vært ansvarlig for en global aktør som nærmest er som en egen statsmakt å regne.

Tillerson er kanskje ingen karrièrediplomat, men jobben som Exxon-sjef har gjort at han har fått en dyp forståelse og inngående kunnskap om det intrikate spillet som pågår i de øverste lagene av internasjonal politikk.

Les også

Her er saken som skaper kluss i forholdet mellom Russland og USA: CIA mener at russerne hacket for å hjelpe Donald Trump i valgkampen

Den mest kjente boken om selskapet, skrevet av Steve Coll i 2013, heter da også «Private Empire – ExxonMobil and American Power».

Tillersons internasjonale bakgrunn var også noe av årsaken til at Trump valgte ham som sin kandidat til å bli utenriksminister. I en nylig tweet skriver den påtroppende presidenten at det han liker best ved Tillerson er at han «har bred erfaring i å samarbeide på vellykket vis med alle typer utenlandske myndigheter».

Fikk vennskapsorden av Putin

Til tider har Exxons interesser gått på tvers av de nasjonale, og de siste årene har Russland vært det fremste eksempelet på dette. Etter at russiske soldater invaderte Ukraina i 2014, begynte Obama-administrasjonen å innføre strenge sanksjoner mot russiske selskaper og individer.

Tillerson, på sin side, fortsatte å pleie sitt nære forhold til Vladimir Putin, som han har kjent siden Boris Jeltsin fortsatt var Russlands president.

I 2013 ble Exxon-sjefen tildelt den russiske vennskapsordenen, og selskapet hans inngikk i 2014 nye kontrakter med russiske selskaper til tross for at selskapene var rammet av de amerikanske sanksjonene.

Republikanske senatorer vil granske Russland-hacking

USAs forhold til Russland er i krisemodus. Annekteringen av Krim og Russlands rolle i krigen i Øst-Ukraina har skapt store gnisninger. Krigen i Syria, der Moskva og Washington står på hver sin side, gjør ikke saken noe bedre.

Og CIAs rapporter om at russiske myndigheter brukte hackere som verktøy for å påvirke det amerikanske valget til Donald Trumps fordel, har skapt sterk uro blant både republikanske og demokratiske folkevalgte.

16 republikanere støtter en granskning av den russiske hackingen, ifølge en oversikt nettstedet FiveThirtyEight har laget.

Senatorene John McCain (t.v.) og Marco Rubio er to av republikanerne som har vist skepsis til å la Rex Tillerson bli USAs neste utenriksminister.

Republikanerne sitter etter årets valg med 52 av de 100 medlemmene i Senatet. De fleste av Trumps utnevnelser må godkjennes av minst 50 senatorer for å kunne begynne å jobbe. Det skal altså ikke mer enn tre republikanske nei-stemmer til for å velte en kandidat.

Og tre stykker – John McCain, Lindsey Graham og Marco Rubio – har allerede vist tegn til å være sterkt skeptiske til ideen om Rex Tillerson som USAs 69. utenriksminister.

Demokratene lover hard kamp om kandidatene

Exxon-sjefen kan ryke allerede i senatets utenrikskomité, som må godkjenne ham før Senatet fatter sin beslutning. Komiteen består av ni demokrater og ti republikanere. Kun én stemme kan dermed være nok til å frata ham jobben.

Republikanerne må nå bestemme seg for om de skal fortsette den harde linjen mot russerne, noe som har kjennetegnet høyresiden i partiet i flere tiår, eller om de skal la demokratene overta denne rollen.

Demokratene forbereder seg også på kamp – ikke bare om Tillerson, men om en lang rekke kandidater som Trump har foreslått til toppjobber i den kommende administrasjonen.

Les også

Bli med rundt i USA: Her er velgerne som sikret Donald Trump seieren

Flere ledende demokrater er rasende etter at republikanerne trenerte høringene av Obamas utvalgte kandidat til den ledige stillingen som oppsto i Høyesterett da Antonin Scalia døde i februar.

Nå er hevnens time kommet.

– Republikanerne er blitt belønnet for å stjele en høyesterettsdommer. Og vi skal liksom hjelpe dem med å bekrefte deres kandidater, hvorav mange ikke er kvalifiserte? Dette er ikke blokkering, det er ikke partipolitisk, det er vår plikt å finne ut av hva de vil gjøre i jobbene sine, sier Sherrod Brown, en demokratisk senator fra Ohio, til nettstedet Politico.