Verden

Barack Obama holder en av sine siste store taler. Her er syv av hans største øyeblikk på talerstolen.

President Obama vil bli husket for sine talegaver, spesielt ved store anledninger.

Barack Obama har holdt en rekke minneverdige taler.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Klokken 04:00 natt til torsdag tar president Obama et slags tidlig farvel når han taler til Demokratenes landsmøte i Philadelphia.

På mange måter er det passende at Barack Obama holder en av sine siste store taler nettopp på landsmøtet. Det var tross alt på dette møtet for 12 år siden at han gikk fra å være en ukjent senatorkandidat til å bli partiets største fremtidshåp.

Obamas evner som taler – godt hjulpet av dyktige taleskrivere – har skapt mange øyeblikk som har gitt ham muligheten til å forme viktige øyeblikk.

  • Michelle Obama imponerer også som taler. Mandag kveld holdt hun det som trolig er landsmøtets foreløpige høydepunkt da hun trollbandt et splittet parti.

Presidenten briljerer ikke alltid – til tider kan han virke som en professor eller en streng, litt gretten onkel. Men de beste talene har øyeblikk som trolig vil bli stående lenge i historien om Barack Obama.


Her er syv høydepunkter fra Obamas taler:

1) 27. juli 2004: «Det finnes ikke et svart Amerika eller et hvitt Amerika»

Mange ble overrasket da presidentkandidat John Kerry valgte den nesten helt ukjente delstatssenatoren Barack Obama til å holde hovedtalen under landsmøtet i 2004. Obamas tale viste hvorfor Kerry valgte å satse på den unge senatorkandidaten fra Illinois.

– Det finnes ikke et svart Amerika eller hvitt Amerika eller spansktalende Amerika eller asiatisk Amerika. Alt som finnes, er De forente amerikanske stater, sa Obama.

Fire år senere ble han valgt til president.

2) 18. mars 2008: «En mer perfekt union»

Midt i nominasjonskampen mot Hillary Clinton i 2008 havnet presidentkandidat Barack Obama i svært hardt vær. Hans pastor i Chicago, Jeremiah Wright, hadde kommet med noen utspill om rasespørsmålet i USA som gjorde mange ubekvemme. «Gud forbanne USA!» var blant utbasuneringene fra pastoren.

Obama måtte slukke brannen raskt. Han svarte ved å holde en tale i Philadelphia der han tok avstand fra pastoren samtidig som han formante at man måtte passe seg for å plassere folk i bås ut fra hudfargen.

Den 40 minutter lange talen var en umiddelbar suksess og regnes som kanskje det viktigste vendepunktet i nominasjonskampen det året.

3) 26. juni 2015: «Amazing Grace»

Hvor ofte ser man presidenten synge?

I juni 2015 var rasespørsmålet igjen et brennhett tema i USA. Ni svarte mennesker var akkurat blitt skutt av en hvit ekstremist i Emanuel African Methodist Episcopal Church i Charleston, South Carolina, og Obama reiste ned til kirken for å tale til forsamlingen.

Talens stikkord var «grace» – ærverdighet og/eller nåde – et ord han gjentok 35 ganger. Obama snakket om våpenvold og om hvordan amerikanerne var blitt blinde for antallet mennesker som drepes hvert år i USA.

Han avsluttet, tilsynelatende spontant, ved å synge salmen «Amazing Grace». Menigheten deltok raskt og dannet et følelsesladd kor.

James Fallows i magasinet the Atlantic konkluderte med at talen var «Obamas mest vellykkede oratoriske opptreden.»

4) 10. desember 2009: «En rettmessig krig»

Mindre enn ett år etter at han overtok som USAs president, stilte Barack Obama opp i Oslo rådhus for å motta Nobels fredspris. Prisen var kontroversiell både fordi Obama var så fersk i jobben, og fordi han var øverstkommanderende i et land som hadde soldater utstasjonert i Irak og Afghanistan.

Obama, som senere har indikert at han var ukomfortabel med å motta prisen så tidlig i sin presidentkarrière, benyttet talen sin til å snakke om hvordan krig av og til kan være både nødvendig og rettmessig.

USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier Svein Melby er blant dem som mener at presidentens tale må regnes som en av hans aller viktigste:

– Jeg møter verden som den er, og jeg kan ikke la være å gjøre noe når det amerikanske folk blir truet, sa han.

Og la til:

– Å si at maktbruk noen ganger er nødvendig er ikke en oppfordring til kynisme. Det er å anerkjenne historien: menneskets imperfekthet og fornuftens avgrensning.

5) 26. juni 2015: «Vi er slavene som bygget Det hvite hus»

På 50-årsdagen for den såkalte «blodige søndagen» der fredelige svarte aktivister ble banket opp mens de marsjerte fra Montgomery til Selma i Alabama, holdt Obama en tale der han igjen tok opp rasespørsmålet i USA.

Talen tok for seg amerikanske idealer og hvordan folket gjentatte ganger har reist seg opp for å forandre landet til det bedre og mer rettferdige.

I talen løftet han frem den afroamerikanske befolkningen med ordene «Vi er slavene som har bygget Det hvite hus», men han gikk også langt bredere:

– Vi er de unge soldatene som kjempet for å frigjøre et kontinent. Vi er tuskeegee-pilotene, navaho-kodeknekkerne og japansk-amerikanerne som kjempet for dette landet selv om deres egen frihet ble fratatt dem. Vi er brannmennene som tok seg inn i de bygningene 11. september, og vi er de frivillige som vervet oss til kamp i Afghanistan og Irak, sa Obama.

– Et mesterstykke, skrev Quin Hillyer i magasinet The National Review.

Selma-talen ble kåret av The Washington Posts lesere som Obamas aller beste i en uformell meningsmåling tidligere i år.

6) 12. januar 2011: Tucson

Minst 11 ganger i løpet av Obamas tid som president har han reist til åstedet for en masseskyting for å snakke om behovet for å redusere våpenvolden.

Den mest minneverdige av disse talene er kanskje den han holdt i Tucson, Arizona etter at kongressrepresentanten Gaby Giffords og 18 andre mennesker ble skutt av en ung, sint mann.

Obama valgte å bruke talen sin til å beskrive flere av ofrene og til å oppfordre til mer nestekjærlighet i USA.

– Jeg tror det vil bli husket som ett av hans beste øyeblikk, uavhengig av hva som skjer i resten av tiden han har som president, skrev Nate Silver i The New York Times.

7) 4. juni 2009: «En ny begynnelse»

Da Barack Obama overtok som president, arvet han to kriger fra sin forgjenger i Det hvite hus. Tilliten mellom USA og flere av landene i Midtøsten var tynnslitt, og Obama gjorde det til en prioritet å stake ut en ny diplomatisk kurs.

Derfor dro han til Kairo bare fem måneder etter at han overtok som president for å snakke direkte til verdens muslimske befolkning.

– Jeg er kommet hit for å be om en ny begynnelse mellom USA og muslimer over hele verden, en begynnelse basert på felles interesser og felles respekt og basert på sannheten om at USA og Islam ikke behøver å være i konkurranse med hverandre. Våre interesser overlapper hverandre og deler noen felles prinsipper – prinsipper om rettferdighet of fremgang, toleranse og enkeltmenneskets verdighet, sa Obama.

Talen ble svært godt mottatt, men presidentens idealistiske holdning tålte ikke tidens tann særlig godt – spesielt med tanke på den arabiske våren og kaoset som fulgte i årene etterpå.

Les mer om

  1. USA-valget 2016
  2. Barack Obama
  3. USA
  4. USA-valg 2016