Irakske kampfly bombet IS-lederens bilkolonne

Åtte IS-ledere ble drept i luftangrep i Irak søndag. Landets luftforsvar sier at bombene også rammet en bilkolonne med IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi, men ifølge Reuters' sykehuskilder overlevde Baghdadi angrepet.

Abu Bakr al-Baghdadi holdt 5. juli 2014 sin første og hittil eneste offentlige opptreden som lederen av Den islamske staten (IS).

Angrepet mot kolonnen skjedd vest i Anbar-provinsen, som grenser mot Syria, opplyste det irakske militæret søndag.

«Det irakske luftforsvaret har bombet kolonnen til den kriminelle terroristen Abu Bakr al-Baghdadi mens han var på vei til Karbala for å delta under et måte med andre Daesh-ledere», heter det i uttalelsen fra myndighetene.

Daesh er den arabiske forkortelsen på Den islamske staten (IS), som kontrollerer store områder i Syria og Irak.

Stedet der møtet skulle holdes, ble også bombet. Der ble åtte høytstående IS-leder drept, skriver nyhetsbyråene AP og Reuters.

Abu Bakr al-Baghdadi på et etterlyst-bilde fra Iraks innenriksdepartement.

Reuters' melder at innbyggere og kilder på sykehuset i byen der angrepet skjedde, sier at flere IS-ledere ble drept, men at Baghdadi selv ikke var blant de døde.

«Mange av gruppens ledere ble drept eller såret. Skjebnen til morderen Baghdadi er ikke kjent og han ble kjørt bort i et kjøretøy. Helsetilstanden hans er ikke kjent», het det videre i uttalelsen fra irakske myndigheter.

Meldt død tidligere

Brigader og talsmann Yahya Rasool i det irakske forsvarsdepartementet sier til AP at militæret nå etterforsker om Baghdadi faktisk satt i en av kjøretøyene som ble truffet i angrepet.

Amerikanske myndigheter har foreløpig ikke kommentert påstandene fra det irakske forsvaret.

Det er flere ganger hevdet at Baghdadi skal ha vært drept eller såret,senest 18. mars i år. Det er imidlertid publisert et taleopptak av ham senere der han blant annet omtalte aktuelle hendelser.

Nylig kom det frem påstander om at det amerikanske IS-gisselet Kayla Mueller, som senere døde, skal ha blitt seksuelt misbrukt av Baghdadi ved flere anledninger.

Les mer om IS-lederens bakgrunn:

Les også

Her er mannen som leder det selverklærte kalifatet i Syria og Irak

Tilbaketrukket

USA utlovet i 2011 en belønning på opptil 10 millioner dollar for Abu Bakr al-Baghdadi.

Baghdadi har bare blitt sett offentlig en gang i tiden etter at han erklærte seg kalif over den selverklærte islamske staten (IS) og tok navnet kalif Ibrahim. I fjor sommertalte han under fredagsbønnen i en moské i Mosuletter at IS hadde tatt kontroll over byen.

Meldingen om angrepet mot Baghdadis kolonne kommer samtidig som det raser harde kamper mellom ulike opprørsgrupper og syriske regjeringssoldater støttet av russiske flyangrep i Syria,skriver NTB.

IS-lederen har sjelden avslørt detaljer om seg selv og hvor han befinner seg. Han har heller ikke sendt ut mange lydopptak til sine tilhengere. Men i mai offentliggjorde han et lydopptak der han oppfordrer muslimer til å emigrere til kalifatet som IS har erklært i deler av Syria og Irak.

Steg rask i rekkene på 2000-tallet

Baghdadi ble trolig født i Samarra utenfor Iraks hovedstad Bagdad i 1971.

I februar i 2004 ble han arrestert i Falluja mens han besøkte en militant. Han ble satt i det amerikanske militærfengselet Camp Bucca. Der skaffet han seg innpass i al-Qaida i Irak og knyttet kontaktene som senere førte ham til topps i IS, skriver Midtøsten-forsker William McCants ved det anerkjente amerikanske tenketanken Brookings Institution.

Etter at han ble løslatt steg han i rekkene i jihadistbevegelsen. I 2010 ble han sjef for IS, som da var kjent som ISIL eller ISIS, etter at de to tidligere lederne sprengte seg i luften da de ble omringet av amerikanske soldater.

Al-Qaida brøt underveis forbindelsen med IS fordi de mente gruppen var for ekstrem.

Ekstremistene i IS holder blant andre en nordmann som gissel .