Verden

Obama: California-skyting kan være terrorrelatert

Skytingen i San Bernardino kan være terrorrelatert, sier president Barack Obama og tar nok en gang til orde for at våpenlovgivningen i USA må innskjerpes.

- Vi vet ikke hva som var motivene til gjerningspersonene, men vi skal komme til bunns i dette, sa president Barack Obama da han kommenterte skyteepisoden i San Bernadino under en pressebriefing i Det hvite hus torsdag.
  • Ingrid Lønrusten Rogstad
  • Ntb

— Vi må ta grep for å gjøre det vanskeligere for enkelte individer å få tilgang til våpen, sa Obama da han kommenterte skytingen i San Bernardino, under en pressebriefing i Det hvite hus torsdag.

  • Les hovedsaken: Politiet tror mistenkte planla nytt angrep
    Obama sa at skytingen kan være terrorrelatert, men han understreket at det også kunne dreie seg om en arbeidskonflikt.

— Motivet er fortsatt uklart, men dette vil den FBI-etterforskningen som nå er i gang finne ut av. Vi skal komme til bunns i dette, sa den amerikanske presidenten.

Clinton: – Vi må gjøre noe

Minst 14 mennesker ble drept og 21 ble såret da en mann og en kvinne gikk til angrep og begynte å skyte under et juleselskap på mannens arbeidsplass i byen San Bernardino i California onsdag.

Det er ikke lenge siden Obama holdt en tale om de mange skyteepisodene som rammer USA årlig. Da sa han at det neppe var siste gang i hans presidentperiode han måtte holde en slik tale. Og han fikk rett.

— Det er for enkelt å utføre masseskytinger i USA, sa presidenten under torsdagens pressebriefing.

Onsdag uttalte han også til TV-kanalen CBS at amerikanere ikke må tenke at masseskytinger er normalt og noe som finner sted med jevne mellomrom.

— Slike hendelser forkommer ikke like ofte i andre land, sa Obama.

Også Hillary Clinton har tatt til orde for strengere våpenlovgivning etter onsdagens skyteepisode.

"Jeg nekter å gå med på at dette er normalt. Vi må gjøre noe for å stoppe våpenkriminalitet nå", tvitret hun like etter at meldingene om skytingen kom.

Trump neppe enig

Donald Trump benyttet på sin side Twitter til å gi sin støtte til det lokale politiet: "Det er i situasjoner som dette at politiet vårt settes så stor pris på", skrev han.

Trump er nok, i motsetning til Obama og Clinton, ikke tilhenger av strengere våpenlovgivning. Etter terrorhandlingene i Paris i november uttalte han at terroristene ville fått trøbbel dersom vanlige parisere hadde hatt lov til å bære våpen.

Les også

  1. To mistenkte er drept etter massedrap i California

  2. - Tanker og bønner er ikke nok

  3. 14 drept i skyting i California - jakter flere gjerningsmenn