Verden

USA vurderer flere tiltak i krigen mot IS, vil trene opp irakere i Anbar-provinsen

Norske eksperter mener en forsterket kampmoral blant irakske hærstyrker er vel så viktig som mer utenlandsk trening.

En iraksk føderal politimann i kamp mot Den islamske staten utenfor Husabayah åtte kilometer øst for Ramadi.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Krigen mot ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) har hittil ikke vært noen ubetinget suksess. I Washington møter Obama-administrasjonen kritikk for sin strategi, eller mangel på sådan.

Ny treningsleir i Anbar

Onsdag bekreftet Pentagon at USA vil øke sitt nærvær i Irak kraftig. Landet har 3080 soldater i Irak nå, og vil sende ytterligere 450 militære rådgivere, opplyser den amerikanske militærledelsen til Washington Post. Antallet amerikanske soldater i Irak blir dermed rundt 3500. De vil fokusere på å hjelpe irakske styrker og stammekrigere med å forberede en offensiv for å gjenerobre Ramadi.

Irak_Ramadi_IS_kart.pdf

USA ser på muligheten for å etablere en ny treningsleir i Anbar-provinsen, der det pågår harde kamper mot IS. Ifølge The Washington Post har de kikket nøye på Habbaniya-leiren bare tre mil fra Ramadi.

Ydmykende nederlag

Den amerikanske forsvarsministeren Ash Carter rettet flengende kritikk mot irakske styrkers kampmoral etter at de 17. mai rømte fra Den islamske statens fremrykning og lot dem erobre Ramadi, provinshovedstaden i Anbar.

Dette skjedde kort tid etter at IS var kastet ut av Tikrit, Saddam Husseins fødeby, og nederlaget ble omtalt som ekstra ydmykende fordi Anbar var utpekt som neste område der IS skulle tas.

Ekspert: Moderat USA-støtte

Kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets stabsskole påpeker at amerikanernes direkte støtte til krigen mot IS hittil har vært moderat.

— Mangelen på strategi er blitt kritisert. Men det er jo også en slags strategi å satse på å ansvarliggjøre irakerne. Her ville nok amerikanerne blitt møtt med kritikk uansett. Nå blir de kritisert for å ha gjort for lite, men hadde de gått tungt inn i Irak igjen, ville det blitt et hylekor, sier Gundersen.

- Ingen garanti for at de vil slåss

Han påpeker at etter Ramadis fall, der irakske styrker ga opp og flyktet, har USA likevel sett behovet for å forsterke enkelte elementer av sin innsats.

— Man kan trene opp soldater, men det gir ingen garanti for at de vil slåss, sier han.

Gundersen viser til at da de amerikanske styrkene skulle slå ned det irakske opprøret i 2007, lokaliserte de seg ute i de aktuelle områdene.

— Ved å gjøre dette nå, kan de kanskje stive opp moralen blant de irakske soldatene, sier han.

- De som skal sendes ut på oppdrag i kampen mot IS kalles gjerne «rådgivere», men det er ikke revisorer og konsulenter som blir sendt?

— Nei. Dette er i hovedsak spesialstyrker, etterretningsfolk og spesialister - spesialister på for eksempel å hjelpe jagerfly med å finne mål, sier han.

IS har sprengt denne broen nord for Ramadi, trolig for å bremse forsøk på gjenerobring.

— Står på kampviljen

Også Helge Lurås, daglig leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse, mener kampmoralen er et hovedproblem.

— Problemet har ikke først og fremst vært tekniske ferdigheter. Dermed kan man sende 500 eller 1000 flere for å trene opp irakske soldater, men det gjør ikke nødvendigvis en forskjell. Det det har stått på, er viljen til å kjempe, sier Helge Lurås.

- Vil neppe innrømme det

Lurås tror at den nye satsingen kan være et tegn på at amerikanerne, uten å si det offentlig, nå ønsker å få sine soldater ut av leirene og mer involvert. Blant annet trengs det spesialkompetanse på bakken for å utpeke mål for å øke effekten av luftangrepene.

— Obama-administrasjonen vil nok ikke innrømme det, men det er vanskelig å se at plasseringen av en ny treningsleir i Anbar-provinsen har noe annet enn en operasjonell motivasjon. Trening kan man gjennomføre hvor som helst, sier Lurås.

Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenpostens utenriksredaksjon på Facebook.

Les også

  1. Derfor sliter verden med å bekjempe IS

  2. Etter Assad kommer Al-Qaida

  3. Obama: IS et resultat av USAs invasjon av Irak