Russland varsler økonomiske straffetiltak mot Tyrkia

Moskva: Russlands president Vladimir Putin har gitt ordre om å innføre økonomiske straffetiltak mot Tyrkia etter nedskytningen av et russisk fly.

President Vladimir Putin har tidligere gjort det klart at Russland kommer til å svare på Tyrkias nedskyting av et jagerfly over grenseområdene mellom Tyrkia og Syria.

Meldingen om dette ble lagt ut på Kremls nettsider lørdag kveld.

Ifølge meldingen har president Vladimir Putin gitt ordre om særlige tiltak mot Tyrkia etter nedskytningen av et russisk jagerfly tirsdag i grenseområdene mellom Tyrkia og Syria.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.v.) og hans russiske kollega Vladimir Putin da forholdet mellom de to landene var bedre enn i dag.

Tidligere har Russland frarådet sine borgere å reise til landet, og bedt de russiske borgerne som allerede er der om å vende hjem. Bekymring for terrortrusselen i Tyrkia skal angivelig ligge bak, ifølge nyhetsbyråene NTB-Reuters-AFP.

Erdogan beklager

Meldingen om økonomiske sanksjoner kom timer etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan hadde beklaget nedskytingen av det russiske flyet.

Les også:

Erdogan sa at landet hans var «virkelig bedrøvet» over hendelsen og ønsket at den ikke hadde skjedd, skriver nyhetsbyrået AP.

Tyrkere får ikke arbeidsopphold

De russiske økonomiske sanksjonen gjelder noen varer og forbud mot forlengelse av arbeidskontrakter til tyrkere som oppholder seg i Russland.

Nettmeldingen fra Kreml lister ikke opp hvilke varer som blir svartelistet. Meldingen oppgir heller ingen andre detaljer.

Men i meldingen blir det gjentatt at alle charterflyvninger fra Russland til Tyrkia må innstilles og russiske reiseselskaper blir pålagt å stanse salget av ferieturer som inkluderer opphold i Tyrkia.

Strid om hva som skjedde

Erdogans beklagelse lørdag var den første siden et tyrkisk F-16 jagerfly skjøt ned det russiske jagerflyet tirsdag over grenseområdene mellom Tyrkia og Syria.

Tyrkia har hele tiden hevdet at det russiske flyet krenket tyrkisk territorium. Tyrkia hevder også at det ble sendt gjentatte advarsler til de to pilotene i det russiske flyet.

Les også:

Den ene piloten overlevde og har avvist at de mottok slike advarsler over radio.

Erdogan: Advarer mot en opptrapping

Det er første gang på 50 år at et NATO-land skyter ned et russisk fly, noe som har utløst sterke reaksjoner i Moskva.

Til tilhengere i byen Balikesir i det vestlige Tyrkia sa Erdogan lørdag at ingen land bør bruke hendelsen til en ytterligere opptrapping og ta destruktive former som kan føre til «dystre konsekvenser».

Han gjentok ønsket om et møte med president Putin under klimatoppmøtet i Paris i neste uke. Erdogan sa dette toppmøtet er en anledning til å overvinne spenningen mellom de to landene.

Erdogans vennlige tilnærming kom etter at han gjentatte ganger har forsvart Tyrkias opptreden og kritisert Russland for operasjonene i Syria.

— Hvis vi tillater at våre suverene rettigheter blir krenket (. . .) da vil ikke territoriet lenger være vårt territorium, sa han.

Også den tyrkiske statsminister Ahmet Davutoglu sa at han håper på et møte mellom Erdogan og Putin i Paris.

Nekter å snakke med Erdogan

Putin har fordømt den tyrkiske aksjonen for å være et «dolkestøt i ryggen». Han har fastholdt at det russiske jagerflyet ble skutt ned over syrisk territorium og at dette var et brudd med folkeretten.

Les NATO-sjef Jens Stoltenbergs innlegg:

Putin har også nektet å snakke med Erdogan som har ringt til Kreml to ganger den siste uken.

Putins utenrikspolitiske rådgiver Juri Ushakov sa fredag at Kreml hadde fått Erdogans anmodning om et møte, men sa ingenting om russerne er interessert i å holde et slikt møte i Paris.

På spørsmål om hvorfor Putin ikke har svart på de to telefonhenvendelsene fra Erdogan, sa Ushakov at «vi har sett at den tyrkiske siden ikke har vært klar til å komme med en elementær unnskyldning for flyepisoden».

Utplasserer luftvernraketter

Etter nedskytingen av det russiske flyet har Russland utplassert langtrekkende S-400 luftvernraketter på en russisk flybase i Syria, bare 50 km sør for den tyrkiske grensen. Luftvernraketten er satt opp for å beskytte russiske krigsfly.

Les også:

Russiske militære har advart at rakettene kommer til å bli avfyrt mot luftmål som kan utgjøre en trussel mot deres fly.

Nye utfall mot Tyrkia lørdag kveld

Putins talsmann Dmitrij Peskov sa i et russisk TV-program lørdag kveld at presidenten er fullt mobilisert til å håndtere hva Kreml anser som en trussel fra Tyrkia som savner sidestykke etter nedskytingen av jagerflyet.

Peskov kalte opptredenen til det tyrkiske luftforsvaret for å være «absolutt galskap». Han tilføyde at tyrkiske myndigheters håndtering av krisen etterpå minner ham om et «absurd teater», skriver nyhetsbyrået Reuters.

— Ingen har rett til forrædersk å skyte ned et russisk fly bakfra, sa Peskov.

Han kalte det tyrkerne hevder er et bevis for at det russiske flyet hadde krenket tyrkisk luftrom for å være «en vits».

Tyrkias utenriksminister ber landets innbygger om å avlyse alle reiser til Russland som ikke er helt livsnødvendige.

Syria: Tyrkia sender våpen

Den syriske hæren hevder Tyrkia har økt sine leveranser av våpen, ammunisjon og utstyr til det den kaller «terrorister» i Syria.

I uttalelsen sier den syriske hærledelsen at våpen leveres i det Tyrkia kaller humanitære forsendelser.

Den syriske regjeringen omtaler alle opprørerne som kjemper mot president Bashar al-Assads regime som terrorister.

I uttalelsen hevdes det også at Tyrkia har avfyrt et antall bombekastergranater mot den syriske hærens stillinger fredag kveld.