Verden

Tysk komiker fornærmet Tyrkias president - i Tyskland. Risikerer fengselsstraff.

Merkel blir kritisert for å knele for Erdogan.

Den tyske forbundskanselleren Angela Merkel har selv omtalt diktet som både fornærmende og uakseptabelt i en telefonsamtale med Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu. Flere er bekymret for at hun har funnet en ny alliert i Tyrkia.
  • Silje Rønning Kampesæter
    Silje Rønning Kampesæter

Han leste opp et dikt på tysk TV hvor han omtaler Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan som «superdum», «feig» og en mann som «sparker kurdere og slår kristne mens han ser på barneporno».

Listen er lang og inkluderer til og med en sammenligning av presidentens kjønnsorgan med en illeluktende tyrkisk rullekebab.

Nå kan han få fengselsstraff – i Tyskland.

Fornærmet tyrkisk president

Det er den unge, populære komikeren Jan Böhmermann som på den tyske statskanalen ZDF fornærmet Erdogan. Erdogan blir fornærmet ofte og går til sak mot folk på grunn av dette ofte – fordi i henhold til tyrkisk lov er det forbudt å fornærme presidenten.

Forskjellen er nå at han ønsker at tyske myndigheter skal gjøre det for han – i Tyskland. Det kan han be om fordi Tyskland har en egen lov som forbyr fornærmelser av utenlandske statsoverhoder. Men for å gjøre det, må han få den tyske regjeringens tillatelse.

Den tyske forbundskanselleren Angela Merkel har selv omtalt diktet som både fornærmende og uakseptabelt i en telefonsamtale med Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu, og flere har uttrykt bekymring over reaksjonen hennes.

Og reaksjonene på sosiale medier har naturlig nok ikke latt vente på seg:

Programmet er fjernet fra nettet og i løpet av uken skal myndighetene ta stilling til Tyrkias ønske om rettsforfølgelse.

  • Tysklands Merkel har måtte svelge noen kameler for å gjøre Tyrkia fornøyd. De kan du lese om i saken: Slik presset Tyrkias president Europa i kne.

Gir etter for Erdogan

Talkshowet gikk på TV 31. mars, men har siden fått økt oppmerksomhet etter at det ble klart at Tyrkia ønsket å gå videre med saken. Søndag stilte flere debattanter til et populært tysk talkshow kalt Anna Will. Én av dem som deltok var Sevim Dagdelen fra det tyske opposisjonspartiet Linke.

— Hvis vi hadde hatt denne situasjonen for to år siden, tror jeg at den tyske regjeringen ville ha reagert annerledes, sa Dagdelen og fortsatte:

— De ville ha stilt seg stilt seg bak artisten [Böhmermann], de ville ha stilt seg bak Extra3, det gjorde de ikke i år, fordi de tror de trenger den tyrkiske presidenten til å fungere som Europas dørvakt mot flyktninger.

Aftenposten dro for å møte flyktninger og migranter i Tyrkia:

Les også

Før var dette siste stopp før Europa for tusenvis av migranter. Nå er det tomt.

EU og Tyrkia har inngått en avtale som skal stoppe flyktningene og migrantene som kommer til Europa. Avtalen skal gi Tyrkia økonomiske goder, fortgang i EU-medlemskap-søknaden samt visumliberalisering for tyrkere i Schengen.

Til gjengjeld har Tyrkia sagt de skal trappe opp innsatsen for å holde igjen flyktninger og migranter i Tyrkia.

Gjorde narr av Erdogan

Bakgrunnen for komikerens diktlesning er en hendelse som fant sted noen uker tidligere.

Tyrkiske myndigheter forsøkte å få fjernet en musikkvideo laget av det tyske politiske satireprogrammet Extra3. Også da følte Erdogan seg fornærmet.

Dagdelen fra Linke tar forøvrig feil når hun sier at tyske myndigheter ikke stilte seg bak Extra3. Tvert imot gjorde tyske myndigheter det klart at politisk satire var en beskyttet sjanger i Tysland.

Denne gangen er tonen fra tyske myndigheter annerledes.

Fikk du ikke med deg Extra3-hendelsen? Da kan du lese mer om det her:

Les også

Denne tyske videoen har fått Tyrkias president til å se rødt

Böhmermann mente imidlertid at Erdogan var i overkant sensitiv og ville «hjelpe» ham med å forstå forskjellen mellom satire og faktiske fornærmelser.

Tyske Der Spiegel har latt både Merkel og Erdogan få gjennomgå den siste tiden. I helgen kom denne forsiden på trykk:

«Dette er forbudt å si»

— Du kan ikke be tyske myndigheter om å fjerne det [satireprogrammet] – det er beskyttet i Tyskland, sier Böhmermann i programmet.

Hele tiden henvender han seg til Erdogan, og spør: «Forstår du forskjellen?»

Deretter fortsetter han med at «selv i Tyskland er det tilfeller som er forbudt» og konkluderer med at det beste vil være å gi et eksempel på hva som faktisk er fornærmelse. Diktlesningen begynner.

Ønsker du flere nyheter fra vår Midtøsten-korrespondent? Følg henne på Facebook, Instagram og Twitter.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Les også

  1. Makedonsk politi brukte tåregass mot flyktninger

  2. Kong Harald om flyktningkrisen: – Vi kan ikke ta imot hele Afrika

  3. Mens 202 migranter ble deportert, kom det 339 nye over havet

Les mer om

  1. EU
  2. Tyskland
  3. Tyrkia