Verden

Britisk-russisk politisk maktspill i ferd med å blusse opp igjen etter ny forgiftning

Innenriksminister mener russerne bruker Storbritannia som en «avfallsplass for giftstoffer» etter at to briter ble forgiftet av nervegass. Russland ber om å få en unnskyldning.

Politibetjenter står ved et avsperret område nør Amesbury Baptist Church etter at to briter ble funnet utsatt for nervegiften novitsjok lørdag.
 • Eirik Husøy
  Eirik Husøy
  Journalist

Mannen (45) og kvinnen (44) som ble utsatt for nervegiften novitsjok lørdag, ble forgiftet ved å være i kontakt med en infisert gjenstand, bekrefter britisk politi i en uttalelse.

Tilstanden til de to britene er fortsatt kritisk.

– Etter at det er tatt flere prøver av pasientene, vet vi nå at de ble utsatt for nervegiften etter å ha vært i berøring med en infisert gjenstand, opplyser politiet i en uttalelse torsdag.

Ifølge Sky News behandles hendelsen som et uhell og ikke et målrettet angrep.

Selv om giften er den samme som Sergej Skripal og datteren Julia ble utsatt for, er det lite trolig at de to hendelsene er sammenkoblet på noen annen måte.

Men det britisk-russisk politiske storspillet, som man så i etterkant av forgiftingen av Skripal og datteren, er likevel i ferd med å blusse opp igjen.

 • Kommentator Frank Rossavik: Nervegift-saken kan bli brukt i russisk propaganda i årevis.

Anklager mot russerne

Den britiske regjeringens kriseutvalg møttes torsdag for et hastemøte. Etter hastemøtet kom innenriksminister Sajid Javid med en kraftig oppfordring til Russland om å gi dem mer informasjon om bruken av novitsjok i Storbritannia.

– Verdens øyne er rettet mot Russland, ikke minst på grunn av VM. Det er på tide at den russiske staten viser seg og forklarer akkurat hva som har foregått, sa han til tilhørere i det britiske parlamentet torsdag, ifølge The Guardian.

Storbritannias innenriksminister Sajid Javid på vei inn til 10 Downing Street på tirsdag.

Han understreket at russerne ikke har vært samarbeidsvillige siden den tidligere russiske dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter Julia ble forsøkt drept med novitsjok-giften i Salisbury i mars.

– La meg være tydelig: Vi har ikke et problem med det russiske folk, men med handlingene til de russiske myndigheter.

Innenriksministeren sa videre at det er «uakseptabelt» at briter skal bli utsatt for nervegift og at Storbritannia skal være en «avfallsplass for giftstoffer»

Avviser russisk innblanding

– Alle beskyldninger om russisk involvering i hendelsene i Salisbury og Amesbury er kun spekulasjoner og er ikke basert på objektiv informasjon fra etterforskningen, uttaler en talsperson for den russiske ambassaden i Storbritannia torsdag kveld, ifølge Sky News.

Talspersonen sier også at britiske myndigheter ikke har kontaktet dem om lørdagens hendelse i Amesbury og anklager dem blant annet for å forsøke å skremme sine egne borgere.

– I stedet for ekte samarbeid, så gjør London alt det kan for å grumse til vannet og forvirre og skremme sine egne borgere. Man kan bare gjette hva grunnene for en slik oppførsel er, sa talspersonen, ifølge BBC.

Talsperson for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova. Her avbildet i Moskva i oktober 2015.

Tidligere torsdag advarte talsperson for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, det britiske politiet mot å bli involvert i et «skittent politisk spill» og ba samtidig om en unnskyldning fra den britiske regjeringen for falske anklager.

Storpolitisk krise i mars

4. mars ble dobbeltagenten Sergej Skripal, som først var agent for russerne, så for vestlig etterretning, utsatt for nervegiften novitsjok sammen med datteren Julia.

Som en følge av saken skrev Patrick Wintour i The Guardian den gang at relasjonen mellom Russland og Storbritannia var på sitt verste siden 80-tallet.

Utenriksminister Boris Johnson sammenlignet Skripal-forgiftningen med Alexander Litvinenko-saken, en annen russisk avhopper som ble forgiftet på britisk jord. Den gang fikk russiske myndigheter også skylden for å stå bak.

– Det er tydelig at Russland på mange måter er en ond og forstyrrende kraft, er jeg redd, sa Johnson i mars, ifølge BBC, og la til at angivelige russiske cyberangrep mot britisk infrastruktur var å regne som «krigshandlinger».

Storbritannias statsminister Theresa May besøkte Salisbury, byen hvor Sergej Skripal og datteren Julia ble forgiftet, 15. mars i år.

Diplomater utvist

Statsminister Theresa May betegnet det som «meget sannsynlig» at Russland sto bak, men Russland avviste anklagene.

Det russiske utenriksdepartementet svarte blant annet med å anklage britiske myndigheter for selv å stå bak giftangrepet.

«Hvis vi ikke mottar bevis på det motsatte, kommer vi til å se på hendelsen som et drapsforsøk mot russiske statsborgere, og som en del av en storslått politisk provokasjon», het det i en pressemelding den gang.

Flere titalls diplomater både i Russland og i Storbritannia ble utvist fra de respektive landene. Tilsammen ble minst 150 russere utvist fra flere vestlige land. Også fra Norge ble det utvist en russisk diplomat.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  SV kan gå med på å avlyse på elektrifisering av sokkelen. På én betingelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5