Overlevde ved å drikke vann fra taket i grotten

Guttene som er innesperret i en grotte i Thailand overlevde ved å drikke vann fra taket i hulen. Hvor lang tid det vil ta før de er ute igjen, er fortsatt usikkert.

Alle de tolv savnede guttene og treneren deres som ble funnet i live i grotten i Nord-Thailand, avbildet på en video som den thailandske marinen har lagt ut.

– Vi vil sende mat som kan holde seg i opptil fire måneder, og vil lære alle 13 å dykke, mens vi fortsetter å tømme grotten for vann, opplyser Anand Surawan, talsperson for marinejegerne som jobber med å få guttene ut.

Guttene, som alle er i alderen 11 til 16 år, har vært innesperret i Tham Luang Nang Non-grotten i ti dager, sammen med den 25 år gamle fotballtreneren deres.

Guttene skal ha overlevd ved å drikke vann som drypper fra steinformasjoner i taket i hulen, sier Sura Jeetwatee, en av legene som deltok i operasjonen, til Reuters.

Kraftig regnvær gjorde at de ble fanget inne i den 10 kilometer dype labyrinten. Før de ble funnet mandag, hadde ingen sett eller hørt noe fra dem.

Det var to britiske dykkere som først nådde frem til guttene.

De 13 personene befinner seg dypt inne i grotten.

Fikk legebesøk

Thailandske myndigheter opplyser tirsdag morgen at de ikke vil bli hentet ut før de er helt sikre på at operasjonen vil være vellykket.

– Tilstanden er ikke alvorlig for noen av guttene, men de minste har helseproblemer. En lege har vært og sett til dem, og de har fått energigelé og enkle medisiner, sier guvernør i Chiang rai-provinsen, Narongsak Osotthanakorn.

De neste dagene vil flere leger gå inn for å utføre medisinsk kontroll i de og behandle mulige skader. Det thailandske militæret har nemlig noen få leger med dykkekompetanse som nå skal i grotten.

Guvernør Osotthanakorn omtaler redningsaksjonen hittil som en kjempesuksess.

– Vi har nådd en historisk milepæl. Vi har oppnådd det vi i utgangspunktet trodde var et umulig oppdrag, men vi har bare oppnådd et mål, søket. Nå er det tid for redningsbiten, sier guvernøren.

Det jobbes nå for å få installert strøm og telefonlinjer inne i hulen for å la guttene snakke med foreldrene sine.

Vil vente til det er trygt

Det har vært motstridende opplysninger om når guttene vil kunne hentes ut. Grunnet guttenes helsetilstand er de ikke i stand til å svømme eller dykke på nåværende tidspunkt.

En thailandsk tjenestemann har uttalt at det kan ta opptil fire måneder å få de tolv guttene og treneren deres ut av grotten. Det avviser guvernør i Chiang Rai-provinsen og leder for redningsaksjonen, Narongsak Osotthanakorn blankt, og kaller uttalelsen latterlig.

Men det er likevel uvisst når guttene kan reddes ut.

– Det blir ikke i dag, det er helt sikkert. Jeg kan ikke si når det vil bli. Vår prioritet er deres helse, sier Osotthanakorn.

Det kraftige regnværet har gjort at grottene har blitt fyllt med gjørme og vann, som har vanskeliggjort redningsoperasjonen.

Det var forventet å finne guttene i hulrommet som blir galt Pattaya Beach, et området i hulen hvor det finnes enn sandstrand. Dette rommet var oversvømt og guttene ble funnet 400 meter lenger inn i grotten, i følge Reuters.

Det oppgis ulike tall på akkurat hvor langt inn i grotten fotballaget befinner seg. I følge CNN befinner de seg cirka 2 kilometer inn, mens BBC og Reuters melder om at de befinner seg 4 kilometer fra grotteinngangen.

På grunn av vanskelige forhold tar det dykkerene tre timer, hver vei, å komme seg inn til dit guttene befinner seg, sier Thailands marinesjef, Naris Pratoomsuwan, til Reuters.

Forsøk på å pumpe vannstandene lavere har hittil ikke vært vellykket.

En av dykkerne som klarte å ta seg inn i grotten til guttene og treneren deres filmet samtalen han hadde med dem. Videoen er publisert på Facebook-siden til Thai Navy Seal:

Thai NavySEAL

1000 redningsarbeidere

Over 1000 redningsarbeidere har møysommelig forsøkt å ta seg innover i de oversvømte grottegangene. Nyheten om at de er funnet i live, kom etter at dykkere meldte om fremskritt tidligere mandag. Redningsarbeiderne var da på vei mot et rom i grotten hvor de trodde fotballaget befant seg.

Flere dykkere fra blant annet Thailand og England søkte i dagevis i grotten i Nord-Thailand før fotballaget ble funnet mandag.

Så mange som 60 dykkere fra Thailand og andre land tok seg mandag frem gjennom de oversvømte gangene. De strakte et tau igjennom og utplasserte depoter med oksygentanker slik at de kunne gå lenger inn uten å slippe opp for oksygen.

Dykkerne ble stadig hindret av stigende vannstand på grunn av kraftig regnvær. Fremgangen skyldtes at det sluttet å regne søndag, slik at vannstanden sank, og at de derfor kom seg forbi et oversvømt kammer som tidligere hadde blokkert dem.

– Hvor lenge har vi vært her?

Guttene visste ikke hvor lenge de hadde vært i grotten. Dette var derfor et av spørsmålene de stilte dykkerne da de nådde frem til fotballaget, melder CNN. De lurte også på hvilken dag det var.

Det er også blitt meldt om at guttene var sultne og spurte etter mat.