Hvert steg han tar under det upolitiske statsbesøket, blir fingransket for politisk mening

Prins Williams besøk til Israel er ifølge britene upolitisk. Alt han sier og gjør, vil likevel bli tolket politisk.

Britiske prins William ankom Ben Gurion-flyplassen i Israel mandag ettermiddag. Det er første gang et medlem av kongefamilien er på offisielt besøk i landet.

Den britiske prinsen, som er hertug av Cambridge og nummer to i arverekkefølgen, landet i Tel Aviv mandag ettermiddag. Han kom fra nabolandet Jordan. Der koste William og Jordans kronprins seg blant annet med å se på TV-opptak av at England gruset Panama i Fotball-VM. Han oppsøkte steder der ektefellen Kate hadde vært da hun var fire år og bodde i landet, og han besøkte flyktninger.

– Forvrengning

I Israel står de historiske symbolene og politiske kontroversene i kø. Allerede før prinsen kom, hisset en av Israels statsråder seg opp over programmet. På dagsordenen fra britene er nemlig et besøk til Oljeberget i Jerusalem ført opp med beliggenhet i «okkupert palestinsk territorium». Jerusalem-minister Ze’ev Elkin, et medlem av statsministerens parti Likud, mente besøket med dette ble politisert.

– Et forent Jerusalem har vært Israels hovedstad i 3000 år. Ingen forvrengning i en reiserute kan endre det, sa han.

– I tråd med praksis

Britene slo imidlertid ikke retrett. Landets ambassadør David Quarrey svarte på kritikken i et møte med pressen i sin residens i Tel Aviv.

– All terminologi som er brukt i programmet, er i tråd med langvarig praksis fra britiske myndigheter. Det samsvarer med den britiske regjeringens politikk, sa han.

Historisk hotell

Prinsen bor på luksushotellet King David i Jerusalem. Også her er de historiske symbolene sterke. Britiske myndigheter som styrte regionen fra 1920-tallet til 1948, holdt til her.

I juli 1946 plasserte den sionistiske paramilitære organisasjonen Irgun en 350 kilos bombe i hotellets kjeller. 91 ble drept. 13 av dem var britiske soldater.

William møtte tirsdag Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans ektefelle Sara.

Prinsen møtte tirsdag statsminister Benjamin Netanyahu og kona Sara i deres residens i Jerusalem. De er selv i personlig politisk trøbbel med flere etterforskninger hengende over seg, og Sara er allerede tiltalt for bedrageri.

Det er også ventet at han besøker de hellige stedene i jødedommen og islam: Vestmuren – ofte kalt Klagemuren –, al-Aqsa-moskeen og Klippedomen.

I flere dager er Jerusalem pyntet foran prinsens besøk. Her henger en kommunearbeider opp britiske og israelske flaggbannere i en gate ved statsministerboligen.

Diplomatisk balansegang

I hoffets egen redegjørelse for reisen kan man mellom linjene lese den diplomatiske balansegangen man ser for seg.

– De komplekse utfordringene i regionen er selvsagt godt kjent, heter det før hoffet understreker prinsens upolitiske rolle.

Ifølge Jerusalem Post ser mange i den israelske hovedstaden på besøket som ledd i et økende britisk engasjement i Midtøsten for å beholde posisjon og innflytelse på verdensscenen etter brexit.

Prins William besøkte tirsdag morgen et minnesenter for holocaust i Jerusalem.

«Arbeidsløs helikopterpilot»

Alle er imidlertid ikke imponert. I den venstreorienterte avisen Haaretz mener en kommentator at både amerikansk og britisk innflytelse er på nedtur i området, og William omtales som en «arbeidsløs helikopterpilot hvis eneste oppgave i livet er å vente på at bestemoren og faren dør før han arver familieselskapet».

Palestinere vil høre «sorry»

Onsdag møter William den palestinske president Mahmoud Abbas i Ramallah på Vestbredden.

På palestinsk side er man glade for at britene refererer så tydelig til «okkupert palestinsk territorium». Saeb Erekat, en kjent PLO-topp, snakket mandag med palestinsk radio og mente referansen til Øst-Jerusalem som okkupert, har politisk betydning – særlig etter USAs beslutning om å flytte sin ambassade til Jerusalem.

Palestinerne har imidlertid også et gammelt nag til britene som kan komme opp.

– Vi har mer enn en gang forsøkt å få britene til å be om forlatelse for det som skjedde med det palestinske folk etter den beryktede Balfour-erklæringen, sa Erekat.

Nå vil han i stedet forsøke å få britene med i en front mot USAs neste fredsfremstøt. Donald Trumps svigersønn Jared Kushner leder et arbeid med en ny fredsplan, men den er ennå ikke fremlagt.

Blir han tatovert?

PS: I Jerusalem går snakket, ryktene og spekulasjonene om hvorvidt William vil anskaffe seg en tatovering mens han er i byen.

Prins Albert Edward og sønnene Albert Victor og George V fikk alle på 1800-tallet tatovert fem kors og tre kroner på armen under sine besøk i det hellige land. Den samme tatoveringssjappa, som ligger nær Jaffa-porten til Gamlebyen, finnes fortsatt, og den har fremdeles malen som de mener ble brukt.