Verden

SDF utleverer 130 fremmedkrigere til Irak

De USA-støttede syriske styrkene SDF utleverte søndag ytterligere 130 IS-fanger til Irak.

SDF-soldater overvåker evakuering av sivile fra den siste lommen av IS-kontrollert territorium. USA-støttede SDF har også begynt å utlevere IS-fanger til Irak.
  • NTB

Blant dem som ble utlevert i helgen skal det være 14 franske statsborgere og seks arabere hvis statsborgerskap ikke er nærmere angitt, melder Reuters. Det er den første kjente utleveringen av ikke-irakiske fanger til Irak.

Det er uklart om de utenlandske fangene vil forbli i irakisk varetekt. Det irakiske forsvaret sier de kun har fått overlevert irakiske borgere.

Torsdag ble 150 fanger utlevert til Irak fra Syrias demokratiske styrker (SDF). Det er ventet flere slike utleveringer som del av en avtale om å overføre 500 personer fra SDF-fangenskap i Syria.

Les også

Trump vil sende 800 fremmedkrigere i Syria tilbake til Europa. Sier europeerne nei, blir de sluppet fri.

Familiemedlemmer

Blant fangene er det både mistenkte IS-krigere og familiene deres, ifølge ordføreren i den irakiske grensebyen al-Qaim.

– Tidlig i morges ble ti lastebiler med IS-fanger og deres familier overlevert fra SDF til den irakiske hæren, sa Ahmed al-Allawi torsdag.

Rundt 800 fremmedkrigere, inkludert irakere, som sluttet seg til ekstremistgruppen IS, holdes som fanger av SDF i Syria. I tillegg sitter over 2.000 av IS-krigernes familiemedlemmer i leirer.

Les også

Shamima Begum (19) angrer ikke på at hun sluttet seg til IS. Nå har hun utløst en hissig debatt om retur av fremmedkrigere.

Trump: – Ta dem tilbake

For en uke siden ba USAs president Donald Trump europeiske land ta tilbake flere hundre IS-krigere og stille dem for retten.

– Vi ber Storbritannia, Frankrike, Tyskland og andre europeiske allierte ta tilbake og straffeforfølge over 800 IS-krigere som vi fanget i Syria, skrev Trump på Twitter. Han sa alternativet er dårlig, nemlig at fangene slippes fri.

Les også

Trump vil sende 800 fremmedkrigere i Syria tilbake til Europa. Sier europeerne nei, blir de sluppet fri.

Les mer om

  1. Fremmedkrigere
  2. Den islamske staten (IS)
  3. Irak
  4. Syria