Asia-børsene faller etter Huawei-pågripelse

Børsene i Asia startet uken med en nedtur etter en helg preget av diplomatisk dragkamp mellom Kina, Canada og USA etter pågripelsen av Huaweis finansdirektør.

Det ble en negativ start på børsuken i Asia etter at pågripelsen av Huaweis finansdirektør har innført et nytt usikkerhetsmoment i forholdet mellom USA og Kina. Illustrasjonsfoto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix
  • og NTB

Verden aksjemarkeder har lagt bak seg en turbulent uke med usikkerhet om hva som egentlig skjer med det anstrengte forholdet mellom Kina og USA. Det forholdet blir neppe bedre etter at finansdirektøren i mobilgiganten Huawei ble pågrepet i Canada og risikerer utlevering til USA, der hun er etterlyst for brudd på sanksjonene mot Iran.

Og er det noe finansmarkedene misliker, så er det usikkerhet. Mandag formiddag falt Nikkei-indeksen i Tokyo 2,3 prosent. Den sørkoreanske Kospi-indeksen gikk ned med mer beskjedne 1,2 prosent.

I Hongkong falt Hang Seng-indeksen 1,6 prosent etter åpning, mens hovedindeksen i den viktigste kinesiske børsen, Shanghai, gikk ned 0,8 prosent.

I tillegg til uroen rundt pågripelsen av Huawei-toppen og forholdet mellom Kina og USA, er de asiatiske markedene trolig også noe påvirket av ukeavslutningen på Wall Street. Dow Jones-indeksen falt 2,2 prosent, mens hovedindeksen på Nasdaq-børsen gikk ned hele 3 prosent fredag etter skuffende sysselsettingstall og usikkerhet om hvorvidt USA og Kina klarer å løse handelskonflikten innen fristen på 90 dager som presidentene Donald Trump og Xi Jinping satte for en drøy uke siden.