34 drept og 125 skadet i blodig bombeangrep i Tyrkia
Tyrkiske myndigheter mener PKK står bak det blodige bombeangrepet. Tyrkia-ekspert Siri Merethe Neset mener PKK kan få skylden fordi myndighetene ønsker å legitimere kampen de fører mot dem.
Minst 34 personer er drept og 125 personer skadet etter en eksplosjon fra en bombe som var plassert mellom to busser nær Kizilay square, et knutepunkt for kollektivtrafikk, sentralt i Tyrkias hovedstad Ankara.
For to dager siden advarte amerikanske myndigheter sine egne borgere om terrorfare i det samme strøket, skriver NTB.
Den amerikanske ambassadenoppfordret folk til å holde seg unna disse områdene og følge med på den løpende sikkerhetsinformasjon om byen.
Anklager PKK
Av de skadede, skal tilstanden for 19 av dem være kritisk, skriver den tyrkiske engelskspråklige avisen Daily Sabah.
Tyrkiske myndigheter mener funn på stedet peker mot at det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK står bak, uten at noen foreløpig har tatt på seg skyld for angrepet.
— Etter hva vi så langt har funnet, tyder det på at dette angrepet er blitt gjennomført enten av PKK eller en organisasjon knyttet til dem, sier en offentlig tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters søndag kveld.
Bilder fra stedet viser blodige personer, biler og busser i brann, skadede og drepte som ligger på asfalten, og et stort antall brannbiler og ambulanser. De skadede er eller skal bli fraktet til mer en ti forskjellige sykehus, melder CNN Türk.
Tyrkia-ekspert: Tjener på å bygge fiendebilde
Også etter terrorangrepet 17. februar, som kostet 28 menneskeliv og som skjedde bare et steinkast unna, pekte tyrkiske myndigheter mot PKK, påpeker Tyrkia-forsker Siri Merethe Neset ved Christian Michelsen institutt. Neset sier at mange i ettertid har reist spørsmål ved at PKK fikk skylden.
— Etter det angrepet sa de akkurat det samme, at det var funn på stedet som tydet på at PKK sto bak. Fordi de identifiserte hvem som kunne stå bak så raskt, oppsto det masse spekulasjoner, sier hun.
Neset mener at hensikten med å peke ut PKK, er at de kan tjene på å bygge opp et fiendebilde.
— På den måten kan de legitimere kampen de fører mot PKK, sier Neset.
Neset ønsker ikke å spekulere i om tyrkiske myndigheter gir PKK skyld for bombeangrep, til tross for at andre står bak.
- Hvilken motivasjon skulle PKK ha til å gjennomføre et angrep som dette?
— Det er ikke likt PKK at de angriper mål som en bussholdeplass, at de angriper sivilbefolkning. De bruker å angripe politi og militære, sier hun.
Blodig angrep
Ifølge Daily Sabah skal selvmordsbomberen ha utløst bilbomben da han var mellom to passasjerbusser.
— Vi var omtrent 40 personer i bussen. Bussen senket farten, en bil kjørte forbi oss og «bang» så eksploderte den, sier 28 år gamle Dogan Asik til nyhetsbyrået AP. Han var inne i en fullsatt buss da eksplosjonen ble utløst, men slapp unna med skader i ansiktet og en arm.
Fordi det var frykt for nye angrep, ble området i nærheten av der bomben ble utløst evakuert.
Samtidig strømmet nødetatene til stedet, mens biler og busser sto i brann.
Etter eksplosjonen var det mulig for vitner å se en røyksky over Güven-parken, som ligger rett ved stedet der bomben gikk av, fra en avstand på nærmere 2,5 kilometer, skriver Reuters.
Tredje angrep på et halvår
Angrepet er det tredje som har skjedd i Ankara, siden oktober i fjor. Det er en av mange angrep som har rammet Tyrkia det siste året.
- oktober ble 103 drept etteri et terrorangrep i den tyrkiske hovedstaden. 17. februar i år ble 29 mennesker drept, og 81 skadet etter en bilbombe gikk av. Begge angrepene skjedde ikke langt unna søndagens bombeangrep.
Neset mener man må forvente å se flere lignende blodige angrep i Tyrkia fremover.
— Nå har det vært mange angrep, så hvis trenden fortsetter vil vi se flere angrep. Det er et resultat av kampen regjeringen fører mot PKK, som er en konflikt med lang historie og mange drepte. Også er det et resultat av Tyrkias nabolag, som ikke er av den stabile sorten, sier Neset.
USAs ambassade i landet advarte mot et angrep mot hovedstaden fredag.
20 nordmenn i Ankara
UD har ingen informasjon som skulle tyde på at nordmenn er rammet av terrorangrepet i Ankara.
— Vi jobber nå med å få oversikt over hvor mange nordmenn som befinner seg i Ankara. Det er ingenting så langt som tyder på at norske borgere er rammet, sier pressekontakt Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet til NTB like etter midnatt.
— De som har registrert sin reise hos oss, har fått en melding med informasjon om hendelsen og en oppfordring om å ta kontakt med familien hjemme i Norge. De har også fått beskjed om at dersom de trenger hjelp, kan de kontakte UDs operative senter, som er bemannet 24 timer i døgnet, forklarer Bjåstad.
Så langt har det ikke kommet noen henvendelser, noe Bjåstad tar som et tegn på at de nordmennene som befinner seg i Ankara, ikke har behov for bistand.
Mellom 15 og 20 nordmenn hadde registrert seg i UDs register i forkant av reise til den tyrkiske hovedstaden, men Bjåstad understreker at de ikke går ut med eksakte tall fordi slike tall er svært usikre.
— Det er helt frivillig å registrere seg, og det betyr at noen som har registrert seg, kan ha reist ut uten å avregistrere seg, mens andre som har vært der, ikke har registrert seg, sier han.
Utenriksminister Børge Brende sier i en uttalelse søndag kveld at våre tanker og vår medfølelse går til det tyrkiske folk og alle som er rammet av hendelsen.
— Ankara er igjen rammet av en bombeeksplosjon som har krevd mange menneskeliv og såret enda flere. Det er for tidlig å slå fast hvem som står bak, men slike terrorhandlinger må fordømmes på det sterkeste, sier utenriksministeren.
Disse bombeangrepene har rammet Tyrkia det siste året:
13. mars 2016: Minst 34 mennesker er drept og minst 125 er såret i et selvmordsangrep i Ankara.
17. februar 2016: Minst 28 mennesker ble drept da en bilbombe eksploderte ved siden av en buss med militært personell i Ankara.
12. januar 2016: Tolv tyske turister ble drept da en syrisk mann sprengte seg i luften i et travelt turiststrøk i Istanbul.
10. oktober 2015: 102 ble drept og over 500 såret da to selvmordsbombere slo til mot en fredsmarkering utenfor togstasjonen i Ankara. Tyrkisk påtalemyndighet sier IS i Syria sto bak.
20. juli 2015: 33 mennesker ble drept og 104 såret da en selvmordsbomber, trolig fra IS, utløste en bombe under en fredsmarsj i Suruc, like ved grensen til Syria.
6. januar 2015: En politimann ble drept da en kvinnelig selvmordsbomber slo til mot en av turistpolitiets bygninger i bydelen Sultanahmet i Istanbul. Kvinnen var enke etter en norsk statsborger av tsjetsjensk opprinnelse som var med i IS.
Kilde: Wikipedia, NTB