Verden

Styrtrike russere i London må si hvor pengene kommer fra

Korrupsjonsmistenkte russiske oligarker i Storbritannia skal tvinges til å opplyse om hvor de har fått rikdommene sine fra.

  • og NTB

Opplysningskravet er et nytt forsøk fra britiske myndigheter på å slå ned på organisert kriminalitet, sier sikkerhetsminister Ben Wallace til The Times.

Mange av de såkalte oligarkene, styrtrike russiske forretningsmenn som tjente milliarder i kjølvannet av Sovjetunionens kollaps, har gjort London til sin hjemby. En av de mest profilerte er Roman Abramovitsj, som blant annet eier fotballklubben Chelsea.

Wallace sier han vil bruke alle midler for å slå ned på internasjonal kriminalitet og korrupte politikere som bruker Storbritannia som sin trygge havn. Ett av midlene britene vil ta i bruk, og som er ble nedfelt i nye regler som trådte i kraft denne uken, er å beslaglegge formuer inntil eieren kan gjøre rede for hvor pengene stammer fra.

– Når vi finner dere, skal vi komme etter dere og pengene deres. Vi skal gjøre miljøet dere lever i vanskelig, sier ministeren.

Britene regner med at rundt 90 milliarder pund hvitvaskes i landet hvert år. En sak som har fått navnet «Laundromat» (myntvaskeri) har vist hvordan postboksselskaper med base i Storbritannia brukes til hvitvasking av russiske penger.

– Vi vet fra Laundromat at det har vært forbindelser til den russiske staten. Det er regjeringens synspunkt at vi vet hva de holder på med, og vi vil ikke la det fortsette, sier Wallace.

Abramovitsj søkte for øvrig i 2016 om å få bosette seg i sveitsiske Verbier, skriver avisen Le Matin søndag. I juni i fjor trakk han søknaden, men en rettslig forføyning hindrer avisen i å skrive hvorfor.

Les mer om

  1. Storbritannia
  2. Oligark
  3. London
  4. Hvitvasking