Verden

En guidet tur i Mugabes bakgård: Her håper folk desperat på bedring.

HARARE/OSLO (Aftenposten): Zimbabwes fattige håper – men våger ikke helt tro – på et bedre liv etter avsettelsen av landets leder.

Linda (31) forsøker å leve av å selge deler fra bilvrak. Lille Sibusisiwe (2) må være med mamma på jobb.
  • Jørgen Lohne
  • Kjetil Hanssen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Velkommen til det egentlige Zimbabwe. Her ser du tydelig hvilken elendighet Robert Mugabes styre har ført til for de fattigste, sier «Brian».

Han tar Aftenposten med til en av de fattigste delene av Harare-forstaden Epworth, cirka 12 kilometer sørvest for sentrum.

Frykter dagen derpå

Det er dagen etter at hele Zimbabwe jublet over at den gamle despotens tid endelig var over. Men vår guide, som bor her i forstaden, tror likevel ikke nok på at friheten endelig er kommet til at han våger å oppgi sitt egentlige navn.

– Fortsatt litt for tidlig til at det er trygt å stå frem med uttalelser om sensitive saker, sier han, mens sjåføren manøvrerer den vesle bilen vår gjennom humpete gater og grusveier.

I deler av fjoråret hadde hele tre av fire innbyggere i landet ikke råd til mat, har de sagt til Gallup. Det er den høyeste andelen siden inflasjonen i 2008 var på astronomiske 500 milliarder prosent og valutaen kollapset.

Bare svært få av barna i Epworth får mulighet til å gå på skole, fordi foreldrene ikke har råd til å betale for undervisningen.

Småjenter selger seg for et par kroner

I Epworth åpner det seg en liten plass mellom hauger av bilvrak og små hytter.

– Her kommer kvinner og jenter for å selge seg. De yngste er bare ni-ti år gamle. Kanskje får de 25 cent (litt over to kroner) slik at de kan kjøpe seg litt frukt eller en grønnsaksbunt når det blir morgen, og så lever de en dag til, sier Brian.

– Svært mange av kvinnene som bor her, har det slik. De er desperate og har ikke noe alternativ.

Ngonidzashe (38) har aldri hatt lønnet arbeid. Som mange i Epworth forsøker han å leve av å selge deler fra bilvrak.

Lokal arbeidsløshet: 100 prosent

Dette er et nabolag preget av stor fattigdom og høy kriminalitet hvor svært få av barna har mulighet til å gå på skole og absolutt ingen voksne har vanlig, betalt jobb, forteller Ngonidzashe (38).

– En gang fantes det fabrikker og verksteder her, men fordi økonomien kollapset, er vi alle sammen henvist til å forsøke å drive for oss selv, sier mekanikeren.

I likhet med mange andre i nabolaget lever han av å selge deler fra hensatte bilvrak.

– Jeg har aldri hatt arbeid. Det er bare så vidt jeg klarer å forsørge familien, sier tobarnsfaren.

Jobber med toåring på armen

Linda (31) er i samme håpløse bransje og har ingen annen mulighet enn å ta med seg datteren Sibusisiwe (2) på armen når hun arbeider:

– Når jeg har slitt en hel dag, har jeg så vidt nok til litt mat til oss begge. Det er et hardt liv, konstaterer hun.

– Må stille opp ved valg

Innbyggerne i forstaden har i alle år fått tillatelse av Mugabe og regjeringspartiet ZANU–PF til å sette opp sine rønner, forteller Brian:

– Men det er ikke gratis. Til gjengjeld krever partiet at alle stiller opp på når det er valg og stemmer på sine «velgjørere». Hvis stemmeopptellingen senere skulle vise noe annet enn at et stort flertall her har stemt ZANU-PF, kan straffen bli at de uoffisielle innbyggerne blir bortvist, hevder han.

Wilson (22) underholder sine naboer med en sarkastisk tirade om hvor bra alt skal bli nå som Robert Mugabes tid som diktator er over.

Bor i rønna der han arbeider

– Hva tror dere skjer nå? spør jeg en gruppe unge mennesker ved en fruktbod, det vil si en falleferdig disk av tre med en sort plastpresenning som «tak».

– Å, det kommer å bli så bra! roper Wilson (22) sarkastisk. Mens han danser rundt strømmer det ut ord som han tydeligvis ikke tror på selv, men som får de andre til å le høyt: – Nå som Mugabe er borte, får vi jobb, ser du, nye skoler til de små og fine hus!

Fredag formiddag ble Mugabes tidligere visepresident, Emmerson Mnangagwa, tatt i ed som ny president.

Wilson (22) viser frem sitt hjem – et hjørne av den lille bølgeblikk-bua der han også har sin arbeidsplass.

Den kvikke unge mannen viser meg sin egen bolig, som viser seg å være et hjørne i den lille bølgeblikk-bua der han arbeider som butikkekspeditør.

– Selvsagt håper jeg også at det nå skal bli bedre i landet, også for oss som bor her, sier Wilson, nå alvorlig:

– Men det er ikke så lett å tro at noen skal begynne å bry seg om å gjøre noe for oss som bor her, uansett hvem som er sjef i landet.

Tilhengere av Emmerson Mnangagwa ventet onsdag på ham ved en flybase.

Nødt til å håpe på Krokodillen

Mekanikeren Ngonidzashe er uenig:

– Det viktigste for hele Zimbabwe nå er forandring. Uansett hvilken leder vi nå får, vil det være en forbedring.

– Du er optimist selv om det er «Krokodillen» (Emmerson Mnangagwa) som nå skal overta?

– Ja, absolutt, vi er nødt til å tro at han kan og vil gjøre noe for alle i landet. Se deg rundt, vi kan bare få det bedre, sier han.

Det var stor interesse for avisene dagen etter at Zimbabwes leder gjennom 37 år gikk av.

«Daggry for en ny æra»

Håpet hans er reflektert i partipressen. Onsdag ventet landet på at Emmerson Mnangagwa skulle vende hjem etter å ha rømt da han ble avsatt av Mugabe. Fredag ble han tatt i ed. I mellomtiden skrev den statlige avisen The Herald, som i årevis vært et lydig talerør for Mugabes styre, i en kommentar at det er «daggry for en ny æra». Nå omtaler avisen «fortidens feiltagelser» og at det er høye forventninger til Mugabes arvtager.

– Slutt på eneveldet

The Herald skriver imidlertid at hvetebrødsdagene blir korte for den nye lederen. Noen ting er forandret for alltid, mener avisen og henviser til de feirende i 20- og 30-årsalderen:

«De vil aldri igjen bli presset til taushet og alle fremtidige zimbabwiske ledere må bli vant til klar tale, til å lytte og så forklare hva de vil gjøre og hvorfor», skriver avisen. De neste 37 årene vil landet ha minst fire presidenter, ikke bare én, påpekes det.

  • «Krokodillen» kan bli Zimbabwes nye president. En mann med blod på hendene og banken full av penger
  • Robert Mugabe: Geriljakrigeren som ble diktator

Les mer om

  1. Zimbabwe
  2. Harare
  3. Afrika