Verden

Thailands generaler får kraftig refs

BEIJING (Aftenposten): Med USA og FN i spissen fordømmer og beklager det internasjonale samfunn kuppet i Thailand, der befolkningen i morges våknet opp etter sin første natt med portforbud.

afp000721265-YYiQoZrqgI.jpg Foto: NTB SCANPIX/REUTERS/ATHIT PERAWONGMETHA

 • Jørgen Lohne
  Jørgen Lohne
  Aftenpostens korrespondent i Asia

afp000721266-qhBaaz15aW.jpg Foto: DAMIR SAGOLJ

En soldat klatret på barrierene til regjeringsfientlige demonstranter, som har plassert et bilde av kong Bhumibol Adulyadej der. Foto: NTBH SCANPIX/REUTERS/akchai Lalit

De militæres maktovertagelse kan ikke på noen måte rettferdiggjøres, fastslår den amerikanske utenriksministeren John Kerry. USA truer med å trekke tilbake 10 millioner dollar (nesten 60 millioner kroner) i støtte til Thailand.

Situasjonen i Bangkok var rolig etter den første natten med portforbud fra torsdag kveld og inn i morgentimene fredag, melder korrespondenter i byen. De såkalte rødskjortene, demonstrerende regjeringstilhengere, pakket sammen og forlot fredelig sitt hovedkvarter kort tid etter at maktovertagelsen var kunngjort.

Tidligere statsminister Yingluck Shinawatra meldte seg:

Les også

Yingluck har meldt seg for kuppmakerne i Thailand

Trafikken i gatene var tett i timene før portforbudet trådte i kraft klokken 22.00. Nærmest tomme gater i timene etter tidsfristen vitnet om at befolkningen hadde avfunnet seg med de militæres innskrenkning i bevegelsesfriheten.

Bekymring

— Selv om vi verdsetter vårt langvarige vennskap med det thailandske folk, kommer kuppet til å få negativ virkning for forbindelsene mellom USA og Thailand, og særlig for vårt forhold til landets militære, konstaterer John Kerry. Utenriksministeren krever at sivilt styre øyeblikkelig blir gjeninnført, at all medie-sensur opphører og at internerte politikere blir løslatt.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon gir uttrykk for ”dyp bekymring” og krever at ”konstitusjonelt, sivilt og demokratisk styre” straks blir gjeninnført.

Regjeringen i Singapore er urolig for ringvirkningene: - Thailand er et avgjørende viktig medlem av ASEAN ( økonomisk og politisk sammenslutning av sydøstasiatiske nasjoner). Langvarig usikkerhet vil føre til tilbakeslag ikke bare for landet selv, men for hele regionen, sier en talsmann for republikkens utenriksdepartement.

Frankrike og Tysklands utenriksministre var også blant dem som var raskt ute med å fordømme kuppet, som fulgte to dager etter at de militære tirsdag innførte unntakstilstand.

Japans utenriksdepartement karakteriserer maktovertagelsen som ”beklagelig”.

Storbritannia oppfordrer alle parter om å respektere demokratiske verdier og rettssikkerhet.

En talsperson for EUs utenrikspolitiske sjef Catherine Ashton sier at det det er viktig ”å holde troverdige og inkluderende valg så snart som mulig”.

Her kunngjøres militærkuppet på Thailandsk TV:

Politikere internert

Da forsvarssjef Prayuth Chan-Ocha torsdag annonserte sin maktovertagelse i en direkte TV-sending, hadde flere sentrale politikere samme dag blitt innkalt til møte med generalene, for deretter å bli arrestert.

Blant dem som ble internert etter disse samtalene, er opposisjonens protest-leder Suthep Thaugsuban, og hans hovedmotstander i de til tider voldelige gatedemonstrasjonene, den regjeringsvennlige Jatuporn Prompan.

Fungerende statsminister Niwatthamrong Boonsongphaisan var ikke tilstede i dette møtet, og det var i timene etter kuppet uklart hvor han befinner seg, ifølge nyhetsbyråene.

Niwatthamrong overtok som statsminister da Yingluck Shinawatra 7. mai ble avsatt av Thailands konstitusjonsdomstol etter anklager om maktmisbruk.

Niwatthamrong og alle hans ministre er sammen med Yingluck og tidligere statsminister Somchai Wongsawat nå blitt beordret til å møte for de militære makthaverne i nær fremtid, melder BBC.

Militærøvelse

I tillegg til å trekke tilbake økonomisk støtte til landet, vurderer USA nå å avbryte en pågående felles militærøvelse i Thailand, der 700 amerikanske elitesoldater og marinegaster deltar, skriver Reuters.

Etter Thailands forrige militærkupp i 2006 trakk Washington tilbake 24 millioner dollar (143 millioner kroner) i bistand, inkludert midler til militær opplæring og fredsbevarende virksomhet. Amerikanerne stanset også avtalt salg av militært utstyr til Thailands væpnede styrker.

For Washington er omveltningene i Thailand en ekstra, sterkt uønsket holdepine på et tidspunkt da spenningen øker i en region preget av strid om havområder og der ikke minst et stadig mer selvsikkert Kina er involvert, påpeker Reuters.

https://twitter.com/JorgenLohne

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Kilde til CNN: Thailands avsatte statsminister har rømt landet

 2. VERDEN
  Publisert:

  Thailands avsatte statsminister dømt til fem års fengsel

 3. VERDEN
  Publisert:

  Thailands konge kritiserer søsterens forsøk på å bli statsminister

 4. VERDEN
  Publisert:

  Folkeavstemningen i gang i Thailand

 5. VERDEN
  Publisert:

  Thaiprinsessen var en politisk stjerne i 72 timer, men nå kan det bare hviskes om skandalen

 6. VERDEN
  Publisert:

  Kongens skrantende helse utløste et militærkupp – nå lurer alle på hva som følger i kjølvannet av hans død