Verden

Romfarere overlevde dramatisk nødlanding

En russisk og en amerikansk romfarer måtte foreta en dramatisk nødlanding kort tid etter oppskyting fra Kasakhstan torsdag. Begge har det etter forholdene bra.

Sojuz-raketten fikk problemer rett etter oppskytingen fra Bajkonur-basen i Kasakhstan.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

De to romfarerne skulle til den internasjonale romstasjonen (ISS) og foreta reparasjoner, men Sojuz-raketten fikk problemer kort tid etter oppskytningen fra Bajkonur-basen i Kasakhstan.

Etter en seks timer lang reise til romstasjonen skulle den amerikanske astronauten Nick Hague og den russiske kosmonauten Aleksej Ovtsjinin etter planen tilbringe et halvt år i rommet, men turen ble avbrutt etter bare få minutter.

En motorfeil i en startrakett førte til at de to måtte foreta en nødlanding, noe som ifølge den russiske romfartsorganisasjonen Roscosmos gikk bra.

– Nødredningssystemet virket, fartøyet var i stand til å lande i Kasakhstan, mannskapet er i live, skriver de på Twitter.

Amerikanske Nick Hague (t.h.) og russiske Aleksej Ovtsjinin måtte torsdag avbryte ferden mot Den internasjonale romstasjonen. Dette bildet ble tatt da de to var på vei ut til Sojuz-raketten.

Funnet

NASA opplyser at redningsarbeidere nådde fram til de to romfarerne og hentet dem ut av kapselen de befant seg i torsdag ettermiddag. Begge slapp fra det uten skader.

Kapselen ble funnet om lag 20 kilometer øst for byen Dzjezkazgan i Kasakhstan, rundt 450 kilometer unna Bajkonur.

Hague skulle på sitt første oppdrag i verdensrommet, mens Ovtsjinin har tilbrakt seks måneder på ISS tidligere.

Stanser operasjoner

Roscosmos-sjef Dmitrij Rogozin, som observerte Sojuz-oppskytingen sammen med NASAs Jim Bridenstine, sier det er opprettet et panel som skal granske motorfeilen som førte til torsdagens nødlanding.

I mellomtiden vil Russland midlertidig stanse all oppskyting av bemannede romfartøy, opplyser landets visestatsminister Jurij Borisov.

Etter at den amerikanske flåten av romferger ble pensjonert, har Sojuz vært det eneste fartøyet som har fraktet astronauter og kosmonauter til og fra ISS.

Russland vil imidlertid trolig miste dette monopolet når SpaceX-fartøyet Dragon v2 og Boeing Starliner er bygget ferdig.

Les også

  1. Kosmonautene fant hull i romstasjonen. Kan ha blitt sabotert i rommet, sier russerne.

Les mer om

  1. Romfart